eur:
395.04
usd:
366.09
bux:
65602.36
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Már több mint 200 millió adag koronavírus elleni oltást adtak be - a nap hírei

Újabb 107 ember életét követelte a koronavírus okozta betegség Magyarországon. Az oltási munkacsoport vezetője szerint két hét alatt több mint 465 ezer vakcina beadására lesz lehetőség. Világszerte már több mint 200 millió adag koronavírus elleni oltást adtak be. A nap legfontosabb hírei február 20-án.

Egy nap alatt újabb 2995 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon, meghalt 107 többségében idős, krónikus beteg. Az aktív fertőzöttek száma 81 179. Kórházban 4147 koronavírusos beteget ápolnak. Az elhunytak száma 14 252-re emelkedett.

Oltásokkal továbbra is csökkenthetőnek tartja a járvány intenzitását a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szlávik János az M1-en megerősítette: a napi új fertőzöttek és a halottak száma azt mutatja, hogy Magyarországon elindult a harmadik hullám, amelynek oka a sokkal fertőzőképesebb brit vírusmutáns lehet.

Szerdától két hét alatt több mint 465 ezer koronavírus elleni oltás beadására van lehetőség - közölte az oltási munkacsoport vezetője. György István az M1-en arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a szám több, mint amennyi ember eddig megkapta a vakcinát.

Szlovákia a kormány korábbi döntése ellenére mégis vásárol koronavírus elleni orosz oltóanyagot. Igor Matovic miniszterelnök közölte: megállapodott Moszkvával kétmillió adag Szputnyik vakcina június végéig történő szállításáról. A beszerzést ellenzi a koalíciós partner Emberekért párt, mert álláspontja szerint Szlovákiában csak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinát szabadna használni.

Csehországban tovább romlanak a koronavírus-járvány mutatói. A kormány ezért elhalasztotta az üzletek hétfőre jelzett megnyitását és megkérdőjeleződött az iskolák március elsejére tervezett részleges megnyitása is. Egyre több kórház küzd ágyhiánnyal, illetve a képesített személyzet hiányával.

Oroszországban bejegyezték a harmadik hazai fejlesztésű koronavírus elleni védőoltást. Az inaktivált egész vírust tartalmazó CoviVac-ból március közepén 120 ezer adag kerül majd forgalomba.

Világszerte már több mint 200 millió adag koronavírus elleni oltást adtak be. Az összegzést készítő AFP francia hírügynökség arra hívja fel a figyelmet, hogy a vakcinák 45 százalékát a G7 csoportban tömörülő legfejlettebb ipari államok polgárai kapták meg, miközben ezekben az országokban a világ össznépességének 10 százaléka él. A védőoltások 10 százaléka jutott az alacsonyabb jövedelmű térségeknek.

Megemlékeztek Olaszországban a koronavírus járvány egy évvel ezelőtti kezdetéről. A lombardiai Codogno kórházában tavaly február 20-án azonosították az első olaszországi Covid-beteget. Az emléknapot mostantól minden év február 20-án megtartják.

A munkahelyek védelmére egymilliárd euró uniós támogatás felvételére szólította fel a kormányt az MSZP európai parlamenti képviselője. Ujhelyi István hangsúlyozta: a 360 milliárd forintot a koronavírus-járvánnyal leginkább sújtott szolgáltatóipari, kulturális, vendéglátó és turisztikai szektorok bértámogatására kellene felhasználni.

Helyben hagyta az Alekszej Navalnij kiszabott letöltendő szabadságvesztést egy moszkvai fellebbviteli bíróság. A testület szerint a házi őrizetben eltöltött idő figyelembe vételével az ellenzéki politikusnak két és fél évet kell letöltenie. Korábban a védőügyvédek az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése alapján Alekszej Navalnij szabadon bocsátását kérték.

Mianmarban két ember életét vesztette és húszan megsebesültek, amikor a rendőrök éles lőszerrel lőttek a tüntetők közé. A február 1-jén végrehajtott katonai hatalomátvétel ellen folyamatosak a demonstrációk a délkelet-ázsiai országban. A junta a tiltakozások miatt fokozza a nyomást a lakosságra: a hatóságok az elmúlt három hét alatt több mint 500 embert vettek őrizetbe, közöttük politikai és szakszervezeti vezetőket.

Katasztrófahelyzetet hirdetett Texasban az amerikai elnök. Joe Biden döntése nyomán az állam lakosai szövetségi támogatást igényelhetnek például ideiglenes szállás igénybe vételére vagy a ház körüli javítási munkák elvégzésére. Texast a rendkívüli hideg miatt áramszünet és vízhiány bénította meg az elmúlt napokban.

Személyesen látogatta meg Ferenc pápa Bruck Edith magyar származású írót, holokauszt-túlélőt római otthonában. A szentszék tájékoztatása szerint az egyórás találkozón a 89 éves írónő a koncentrációs táborokban eltöltött időről beszélt a katolikus egyházfőnek. A pápa az emberiség nevében bocsánatot kért Istentől, és köszönetet mondott Bruck Edithnek, amiért munkásságával felhívja a figyelmet a zsidó nép szenvedéseire.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×