INFORÁDIÓ
2021. május 7. péntek
Gizella

budapest

fejlesztés

karácsony gergely

fürjes balázs

A Fővárosi Közgyűlés 2010 júniusában a pesti alsó rakpart nevét is megváltoztatta: a Margit híd és a Lánchíd közötti szakaszt idősebb Antall József rakpartnak nevezték el.

Megy a vita a főváros és a kormány között a 60 milliárdos csomagról

Egyelőre nincs megállapodás a főváros és kormány között a 60 milliárd forintos beruházási csomagról. A Budapestért felelős államtitkár bízik benne, hogy a főváros elfogadja az ajánlatot, eközben a főpolgármester szerint a kabinet a fővárostól elvont pénzekből valósítana meg budapesti fejlesztéseket.

Várjuk a kormány viszonválaszát, újabb anyagot ígértek, írásbeli tárgyalási fordulók vannak, a kormány elküldte a javaslatát, az önkormányzat véleményezte, visszaküldte – mondta Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes. Folyamatosak tehát az egyeztetések a főváros és a kormány képviselői között a kabinet által jelzett mintegy 60 milliárd forintos beruházási támogatásról, egyelőre nincs megállapodás

Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a 60 milliárdos beruházás-csomag részleteiről. Azt mondta, reméli, hogy az önkormányzat elfogadja, hogy ebben az értékben az állam átvállal beruházásokat a fővárostól ezzel is tehermentesítve a budapesti büdzsét. A következőkről van szó, mondta az államtitkár:

  • a budai fonódó villamos déli irányú meghosszabbítása
  • a kelenföldi buszpályaudvar kibővítése és P+R parkolók építése
  • a pesti alsó rakpart gyalogos- és kerékpárosbarát, zöldfelületekkel tarkított, de az 1x1 sávos autós közlekedés megtartásával történő fejlesztése
  • a Gellért-hegyi sikló megépítése
  • az állatkerti biodóm befejezésének finanszírozása

Az alsó rakpart megújítását és a fonódó villamos meghosszabbítását már bejelentették. Előbbi várhatóan a nyáron megkezdődik.

Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, hogy a kormány a Budapesttől elvont pénzekből valósítana meg fővárosi fejlesztéseket.

„Adóemeléssel

a magyar kormány körülbelül százmilliárd forintot vesz ki a fővárosi költségvetésből, ennek egy töredékéből csinálnának Budapesten fejlesztéseket.

Adják vissza ezt a pénzt, és akkor mi megcsináljuk ezeket a beruházásokat. De ha már ez a helyzet, akkor természetesen az a város érdeke, hogy ezek a beruházások megvalósuljanak, számunkra nem presztízskérdés, ki teszi ezt, mi nem leszünk az akadálya” – mondta Karácsony Gergely.

Hozzátette, hogy a kormánynak rendkívül fontos, hogy ő írja ki a közbeszerzéseket, és hogy ezeken a hozzá közel álló cégek nyerjék a kivitelezési lehetőséget.

„Erről szól ez a játék

– szögezte le a főpolgármester. – Ezzel együtt is minket minden megoldás érdekel, ami Budapest fejlődését szolgálja.”

Nyitókép: MTI/Kollányi Péter

Kapcsolódó hang

Főváros vs. kormány vita a 60 milliárdos csomagról
 
A címlapról ajánljuk

Bezárul egy kiskapu

Augusztusig biztosan a hétköznapi élet része lesz a plasztikkártya - ezek használatával kapcsolatban...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018