eur:
393.17
usd:
367.11
bux:
67030.11
2024. április 26. péntek Ervin

Gyorsítva engedélyeztetik a koronavírus mutációi ellen kifejlesztett oltásokat az EU-ban - a nap hírei

Újabb 70 ember halt bele a koronavírus okozta betegségbe Magyarországon. Az országos tisztifőorvos szerint feltehetően a koronavírus brit mutációjának terjedése miatt emelkedik a fertőzöttek száma.

Egy nap alatt újabb 1707 embernél mutatták ki Magyarországon a koronavírus fertőzést. Meghalt 70, többségében idős, krónikus beteg. az aktív fertőzöttek száma 77 és fél ezer körülire csökkent. 3755 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 312-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 335 ezren kaptak oltást, közülük 128 ezren már a második dózist is.

Az országos tisztifőorvos szerint feltehetően a koronavírus brit mutációjának terjedése miatt emelkedik a fertőzöttek száma Magyarországon. Müller Cecília az M1-en közölte: eddig 69 esetben azonosították a brit variánst, és jelenleg 35 gyanús esetet vizsgálnak. Kiemelte: a mutáns megbetegítő képessége és terjedési sebessége nagyobb a tavaly megjelent kórokozóénál.

Az európai hatóság által engedélyezett koronavírus elleni vakcinák kizárólagos felhasználását kérik a Demokratikus Koalíció által vezetett budapesti kerületek. Az öt polgármester az emberi erőforrások miniszteréhez fordult, hogy a 3., 7., 11., 15. és 18. kerületben az oltóanyagok között egyénileg lehessen választani. A Fidesz szerint a DK a vakcinaellenes kampányával az emberek életét veszélyezteti.

Gyorsított eljárással engedélyeztetik majd a koronavírus mutációi ellen kifejlesztett oltásokat az Európai Unióban - közölte az egészségügyért felelős biztos. Sztella Kiriakídisz azt mondta: szeptember végéig várhatóan már 700 millió adag oltást lehet beadni, amivel a teljes uniós lakosság több mint 70 százalékának lehet biztosítani a védettséget.

Nagy-Britanniában meghaladta a 15 milliót a koronavírus ellen beadott oltások száma. A december 8-án kezdődött kampányban először az idősotthonok lakóit és gondozóit, a 80 éven felülieket, valamint az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozókat oltották be.

Szerbiában már több mint 800 ezren megkapták a koronavírus elleni védőoltás első adagját, és már az újraoltás is megkezdődött. Beoltottság tekintetében Szerbia a második helyen áll Európában, az Egyesült Királyság után. A balkáni országban jelenleg az orosz Szputnyik, az amerikai-német Pfizer-BioNTech, a kínai Sinopharm, valamint brit-svéd AstraZeneca oltóanyaga érhető el.

Csehországban a koronavírus-járvány miatt 14 napos szükségállapotot hirdetett ki hétfői hatállyal a kormány. A prágai képviselőház csütörtökön elutasította a kabinet kérését a 30 napos hosszabbításra. A döntés után Andrej Babiš kormányfő az egyetlen törvényes megoldásnak azt nevezte, hogy az intézkedés fenntartását a 13 régió elöljárói közösen kérik, ami megtörtént.

Az extrém hideggel magyarázza a fővárosi baleseti intézetben kialakult állapotokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korábban a Népszava írt arról, hogy több osztályon napok óta 10 fok körüli hőmérsékletben dolgoznak az orvosok és az ápolók. A tárca úgy reagált, hogy az épület hőmegtartó képességét a rendkívüli időjárási körülmények teszik próbára jellemzően évente egyszer.

A gazdagok és a szegények közötti szakadék szűkítését sürgeti az MSZP. Komjáthi Imre megismételte a szocialisták követelését, amely szerint 9 hónapra kellene emelni az álláskeresési támogatás idejét, az összegét pedig minimum 100 ezer forintra. Emellett 80 százalékos bértámogatást kellene adni a bajba jutott munkavállalóknak; a nyugdíjasoknak pedig egységesen 37.650 forintot.

Egyenlő bánásmódot követel a családtámogatási rendszerben a Lehet Más a Politika. Ungár Péter, a párt képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a házasságon kívül született gyermekek után nem vagy csak megkötésekkel folyósítják a csokot vagy a babaváró hitelt. A politikus szerint a kormány ezzel hátrányosan megkülönbözteti az újszülöttek 40 százalékát.

Kitört az ebolajárvány Guineában. Az afrikai ország egészségvédelmi hatósága közölte: a regisztrált 7 eset közül három halállal végződött. A 2013-tól 16-ig tartó nyugat-afrikai ebolajárvány volt eddig a legsúlyosabb a kontinensen, 11.300 ember életét követelte.

Felmentette Donald Trump korábbi amerikai elnököt az Egyesült Államok szenátusa az ellene - lázadás szítása vádjával - indított alkotmányos felelősségre vonási eljárás végén. Az összes demokrata szenátoron kívül hét republikánus felsőházi képviselő szavazott arra, hogy a korábbi elnököt el kellene ítélni, de ezzel nem volt meg a szükséges kétharmados többség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×