eur:
392.4
usd:
365.85
bux:
66870.44
2024. április 25. csütörtök Márk
Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese a 2020-as felsőoktatási ponthatárok értékeléséről tartott sajtótájékoztatón az Informatikai és Technológiai Minisztériumban 2020. július 23-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Pár nappal a határidő előtt is közkeletű tévedések vannak az e-felvételi körül

Az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese, Vanó Renáta segít eligazodni a jelentkezőknek.

Hétfő éjfélig jelentkezhetnek a felsőoktatásba azok, akik a szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan képzések vagy felsőoktatási szakképzések valamelyikén szeretnék folytatni tanulmányaikat.

A jelentkezéseket kizárólag a Felvi.hu oldalon elérhető E-felvételi felületen keresztül lehet benyújtani, és február 20-áig kell hitelesíteni - mondta az InfoRádiónak az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese, Vanó Renáta.

"A honlapon regisztráló kap egy egyedi azonosítót, amelyen keresztül már a saját felületére tud bejutni. Ott első körben megadja a személyes adatait, és kiválasztja a kiszemelt szakokat, képzéseket, amelyekre jelentkezni szeretne. Legfeljebb hat képzési helyet jelölhet meg a jelentkező, de ez igazából 12 hely, mert ugyanazt a szakot a jelentkező államilag finanszírozott és önköltséges képzési formában is megjelölheti" - ecsetelte Vanó Renáta.

Erre a felületre kell feltölteni a már rendelkezésre álló dokumentumokat is; például ha valaki többletpontra jogosult hátrányos helyzet vagy gyermeknevelés miatt, esetleg nyelvvizsgája van, mind itt kell jelezni. A nyelvvizsgákat egyébként az Oktatási Hivatal maga is ellenőrzi a közhiteles nyilvántartásból.

Az érettségi eredményeket azonban nem kell rögzíteni,

ugyanis aki 2006 után tett érettségit, annak a közhiteles nyilvántartásból azokat az eredményeit is átvezetik az e-felvételi rendszerébe.

"Amiket viszont kell, a középiskolai bizonyítvány oldalai, amelyekből mi a tanulmányi pontokat számoljuk ki" - folytatta Vanó Renáta.

Tapasztalat, hogy nagyon sokan az utolsó napokban állnak neki ennek a feladatnak, fontos tudniuk, hogy

a rendszerben szerkesztett adatokat később még meg lehet változtatni, folytatható a jelentkezés ott, ahol a jelentkező abbahagyta.

Megerősítésre február 20-ig van szükség Ügyfélkapun vagy postán keresztül.

Díja is van ennek az eljárásnak, az első három jelentkezési hely van ingyen, de a negyedik, ötödik, hatodik jelentkezési hely már nincs, bankkártyás fizetéssel vagy utalással lehet kiegyenlíteni a keletkező "számlát" február 15-ig.

"Az olyan jelentkezőink, akik adott esetben már tavaly is jelentkeztek, vagy a korábbi években, sokszor azt gondolhatják, hogy egyszer már feltöltöttek mindent; minden felvételi eljárás új eljárás" - figyelmeztetett Vanó Renáta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×