eur:
395.11
usd:
365.66
bux:
65398.26
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Gerendai Károly főszervező köszöntőt mond a rendezvényre meghívott külföldi nagykövetek, diplomaták fogadásán a Fidelio Színház- és Táncsátorban a 25. Sziget fesztivál első napján, 2017. augusztus 11-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Gerendai Károly: a vendéglátás végveszélyben, a szabályozás következetlen

A rendezvényszervező és étteremtulajdonos szerint az állami bértámogatások késnek, a bankok a turisztikai vállalkozásoknak nem szívesen adnak hitelt, a járványügyi korlátozások pedig következetlenek. A Sziget Kulturális Menedzseriroda Kft., a Budapest Park, a Costes és a Costes Downtown éttermek, valamint a Lupa-tavi strand tulajdonosa Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő online kerekasztal-rendezvényén beszélt erről.

Sokan a szabályozás következetlenségét nem értik – fogalmazott Gerendai Károly, aki szerint a vendéglátósoknál az elkeseredés alapvetően két okból fakad. Egyrészt, hogy a többségében mikro- és családi vállalkozások mára valóban felélték az amúgy sem tetemes tartalékukat.

A rendezvényszervező emlékeztetett, természetesen a kormányzati bértámogatás fontos, azonban nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a mellé még valamiből oda kellene tenni a bérek másik felét, ami előfeltétele a hozzájárulásnak. Azzal együtt, hogy

egy vendéglátósnak nem kizárólag bérköltségei vannak.

Vagyis egy vállalkozás szempontjából teljesen mindegy, hogy azért megy-e csődbe, mert a többi költségét nem tudta kitermelni, bár a fele bért megkapta az alkalmazottainak, vagy azért, mert azt sem. A vége így is, úgy is az, hogy utcára kerülnek az emberek, és ugyanúgy megszűnik a vállalkozás működése – fogalmazott a szakember, megismételve, hogy mára a vendéglátósoknak elfogyott minden pénze, reménye és lehetősége, miközben nem látszik az alagút vége.

Gerendai Károly szerint amellett, hogy késnek a megígért támogatások,

hitelt sem igazán adnak a pénzintézetek,

amiben szintén a szabályozónak, az államnak kellene beavatkoznia, valamilyen viszont garanciát vállalva a szektor finanszírozására. Különben nem lesz hajlandóság kockázatos hiteleket kihelyezni.

A legzavaróbb, hogy a rendszerben nem látszik az alagút vége – összegezte az étteremtulajdonos –, ami meg látszik, abban következetlenségek és nehezen érthető dolgok vannak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×