INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

nyelvvizsga

csalás

oktatási hivatal

Kevesen próbálkoznak csalással a nyelvvizsgán

Kevesen próbálkoznak csalással a nyelvvizsgán

Infostart

Tavaly a legtöbben angol középfokon buktak le.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint az utóbbi öt évben átlagosan 10 körül volt azoknak a nyelvvizsgázóknak a száma, akik felfüggesztéssel járó vizsgacsalást követtek el. A 2014-2015-ös időszakban nyolcan, egy évvel később 12-en, 2016-2017-ben pedig hatan találtak olyan súlyú szabálytalanságot, vizsgacsalást, amely felfüggesztést vonta maga után – írja az Eduline.

Az oktatási portál kikérte a tavalyi év részletes adatait is, a 12 nyelvvizsgacsalás többsége, tíz angolból középfokon történt, a másik kettővel németből próbálkoztak.

Tavaly 82 ezren nyelvvizsgáztak, így a 12 csalás alacsonynak mondható.

A nyáron bevezetett online nyelvvizsgarendszerben még szigorúbb óvintézkedéseket vezettek be. Két kamera is kötelezően rögzíti a vizsgázó tevékenységét és környezetét, hangfelvétellel együtt. A rendszer rögzíti az egérmozgást, a billentyűzet használatát és a vizsga teljes ideje alatt élő operátor követi figyelemmel a vizsgázókat. Ha probléma merül fel valakinél, másik kolléga veszi át a feladatot.

Nem minden esetben jutnak el a csalások az Oktatási Hivatalhoz – mondta Rozgonyi Zoltán, az Euroexam International hazai központjának vezetője. Mit kifejtette: amikor vizsgacsalást tapasztalnak, akkor azt jelenteni kell, ilyenkor a vizsgázó feketelistára kerül és a jövőben a többi központ is figyel rá, ha ismét vizsgázni megy. Előfordul, hogy valakinek gyanús a személyazonossága, és másik fényképes igazolványt kérnek tőle, de ahelyett, hogy ezt bemutatná, eltűnik. Az ilyen kevéssé dokumentálható esetek nem feltétlenül jutnak el az OH-hoz. Aki csal, sok mindent kockáztat: az okirattal való visszaélés büntetőjogi kategória, több éves szabadságvesztést is vonhat után.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018