INFORÁDIÓ
2021. március 5. péntek
Adorján, Adrián

m3

metrófelújítás

mozgólépcső

bkv

Így fest a M3-as felújítása felszín alatt és felett – képek, videó

Így fest a M3-as felújítása felszín alatt és felett – képek, videó

Infostart

Az M3 metróvonal középső szakaszán a hét legmélyebben fekvő állomás átfogó korszerűsítése történik. A belvárosban már 2020 márciusában elkezdődött az Arany János utca és Ferenciek tere állomási felújítása, majd júliusban a Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák, novemberben pedig a Nyugati pályaudvar, Deák Ferenc tér és Kálvin tér állomások is az utasforgalom elől elzárt építési területekké változtak. Idén január 11-én az alagút korszerűsítése is elindult, így teljes körű rekonstrukció zajlik mintegy 5 kilométer vonalszakaszon.

Az állomások utastereiben néhány motívumtól eltekintve már semmi sem idézi meg az egykori látványvilágot. A jellegzetes burkolatok, bútorok eltűntek, az elbontott anyagok a peronokon zsákokban és halmokba deponálva sorakoznak, hogy egy éjszakai vagy hétvégi kiszállítással a BKV Zrt. Kőér utcai telephelyére kerüljenek.

Az utasokat szállító, több mint negyven éves mozgólépcsők bontása az egyik legnehezebb feladat, hiszen több tonnás elemeket kell mozgathatóvá tenni, és a szűk aluljárókon vagy leadónyílásokon keresztül, többnyire a felszínen, közúti forgalomban eljuttatni a célállomásra.

Az Arany János utca és Ferenciek tere állomásokon a peron és felszín közötti kapcsolatot már ideiglenes lépcsőszerkezet biztosítja, a többi állomáson egy–egy meghagyott mozgólépcsőn keresztül lehet közlekedni – írja sajtóközelményében a BKV Zrt.

Nyugati pályaudvar. Fotó: M3felujitas.hu/Horváth Bence
Nyugati pályaudvar. Fotó: M3felujitas.hu/Horváth Bence

Az elektromos- és gépészeti rendszerek bontása szintén kihívásokat jelent, hiszen a földalatti áramellátást és a friss levegővel való ellátást ideiglenes berendezések kiépítésével kell pótolni. Az ideiglenes elektromos rendszer működtetéséhez a peronok alatt található kábelcsatornák alacsony, szűk tereiben kábelazonosításokat, és kiváltásokat végeznek.

A mintegy harminc méteres mélységben található főszellőzőket darabokra bontják, a kisebb elemeket keskeny lépcsőkön, zsákokban hordják a peronszintre,

a nagyobb alkatrészek összekötő alagutakon jutnak a pályára és vasúti szállítókocsikon, úgynevezett pőrekocsikon hagyják el az állomás területét.

Az üzemi területek sok esetben átalakulnak, igazodva a korszerű, kisebb méretű gépészeti rendszerek, berendezések helyigényéhez, így a terveknek megfelelően a szerkezeti átépítések már több helyszínen megfigyelhetők.

Deák Ferenc tér. Fotó: M3felujitas.hu/Horváth Bence
Deák Ferenc tér. Fotó: M3felujitas.hu/Horváth Bence

A metrófelújítás kezdete óta

kiemelt figyelmet fordítanak az azbeszt tartalmú anyagok, szigetelések beazonosítására és szakszerű eltávolítására.

A kitűnő hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező, egykor világszerte közkedvelt építőanyag a vonal középső szakaszának állomásain is megtalálható. Az azbesztmentesítés szigorú szabályait betartva már folyik a zónák kiépítése, és a területek minden egészségre káros anyagtól való megtisztítása.

A Deák Ferenc téri állomás akadálymentes elérését biztosító felvonó kiépítése tavaly tavasz óta tart az Erzsébet téren. A huszonöt éve ide tervezett Nemzeti Színház alapozása során elkészült liftakna feltárása és bányászati módszerrel 26 méterre történő mélyítése már befejeződött, és elkészült az az összekötő folyosó is, ami kapcsolatot teremt a metróállomás peronszintjével.

Corvin-negyed. Fotó: M3felujitas.hu/Horváth Bence
Corvin-negyed. Fotó: M3felujitas.hu/Horváth Bence

Az alagútban a sínpálya vegyszeres tisztítását, valamint előkészítő munkafolyamatokat végeznek, többek között geodéziai felméréseket és az új kábeltartó rendszerek elhelyezésének szemléjét tartják. A bal vágány napokon belüli elbontásával pedig elkezdődik a pálya teljes rekonstrukciója.

Bár a Nagyvárad téren és a Lehel téren még közlekedik a M3 metró, mindkét állomás korszerűsítésének előkészítése zajlik.

A Nagyvárad tér metróállomás környezetében már közműkiváltásokat is végeznek, ami a felszíni felvonók beépítése miatt szükséges, hiszen a felújítást követően a teljes vonal akadálymentes lesz.

A látványos munkálatokról készül fotógalérai itt érhető el.

Nyitókép: M3felujitas.hu/Horváth Bence
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018