eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Védőruhába öltözött orvosok a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. december 15-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Operatív törzs: már itthon is hatadagos módon használják a Pfizer vakcináját

Nem maradnak el az érettségik és a középfokú felvételi vizsgák sem. Már itthon is alkalmazzák az Európai Gyógyszerügynökség ajánlását a Pfizer-BioNTech vakcina adagolására vonatkozóan: egy ampullát hat oltásra használnak fel. Egy embernek csak egyféle gyártó vakcinája adható be - derült ki az operatív törzs tájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára kezdte a tájékoztatót, beszámolva arról, hogy 42 óvoda egy-egy csoportjában van szünet, továbbá 79 iskolában egy-egy osztály van digitális munkarendben.

Az érettségivel kapcsolatos aggodalmak ügyében (indult egy aláírásgyűjtés a vizsga elhalasztására, és volt, aki azt javasolta, hogy lehessen választani az érettségizés és a félévi jegy alkalmazása között) leszögezte: álláspontjuk szerint nincs kérdés, ezt a vitát már tavaly lefolytatták. Példának hozta fel, hogy elmaradt az érettségi tavaly Nagy-Britanniában, és utána felvételi káosz jött, ez Magyarországon nem következhet be - jelentette ki. Több felelősséget kért mindenkitől, a cél az, hogy az érettségit megtartsák. Tavasszal csaknem 80 ezer, ősszel közel 30 ezer diák érettségizett le, járványgócok kialakulása nélkül.

Az írásbelit a tavasszal már bevált módon, fokozott biztonsági intézkedések mellett, egy teremben 10 fő részvételével fogják megrendezni. A szóbeliket a távolságtartás szabályaival le lehet bonyolítani biztonságosan

- jelentette ki Maruzsa Zoltán. A kormány nem tervez változtatni sem az egyéb szabályokon, sem az időponton. Hozzátette: a tantermen kívüli oktatás ellenére is van lehetőség arra, hogy – ahol ez szükséges – személyes felkészítő beszélgetéseket szervezzenek az intézmények, ha ezt a tanárok és a szülők is szükségesnek látják.

A felsőoktatási felvételikre is a hagyományos február 15-i időpontig lehet jelentkezni.

A középfokú felvételi eljárást is lebonyolítják, ahogyan azt az már decemberben közölték, itt a felkészüléssel sem lehet probléma az államtitkár elmondása szerint, mert a nyolcadikosok jelenléti oktatásban vesznek részt.

75 ezer diák tesz majd írásbeli vizsgát, a szokásosnál jóval több, 535 helyszínen, tízfős létszámkorláttal a termekben.

Az érintett intézményekben a beosztások megvannak, minden elő van készítve, a fertőtlenítés és a testhőmérés is - jelentette ki.

Aki beteg vagy karanténban lesz a január 23-i vizsga idején, az a "szokásos" pótnaphoz, január 28-hoz képest egy új pótnapon, február 5-én is részt vehet és megírhatja a vizsgát.

Megtartják a pénzhetet és a digitális témahetet is az iskolákban, de kevesebb személyes és több online jelenléttel.

Készülnek a nyelvi és

az országos kompetenciamérés lebonyolítására is, ezt különösen fontosnak tartják, azért is, hogy megítélhessék a digitális munkarend eredményességét.

A második legalacsonyabb a keddi új fertőzöttszám szeptember vége óta, 696 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést és 128-an hunytak el. A gyógyult betegek száma meghaladta a kétszázezret. Az aktív betegek száma folyamatosan csökken, közülük számosan otthonukban tartózkodnak, mert enyhén vagy szinte tünetmentesen zajlik náluk a betegség. 5005 embert ápolnak kórházban súlyos Covid-19 betegség miatt - ismételte meg a reggel közölt adatokat Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Kétféle vakcina is érkezett az országba reggel, a Pfizer-vakcinából a negyedik szállítmány, összesen 81 tálca oltóanyag, amely 47 385 személy oltását teszi lehetővé. Mivel a cég jelentősen túltöltötte az ampullákat, ezért

nem öt, hanem hat adagra elég bennük a szer, és így a korábbiaknál ampullánként eggyel több személyt lehet beoltani.

Továbbá megérkezett az első Moderna-vakcina szállítmány is, 7200 adag, ez 3600 ember oltását teszi lehetővé.

Eddig elsősorban az egészségügyben dolgozókat és a szociális intézmények lakóit oltották be, összesen 78 579 főt.

"Örülök annak, hogy tudjuk folytatni az oltakozást, mert az eddig érkezett vakcinákat már eloltottuk és tartalékoltuk a második oltásra valót is. Az új vakcinaszállítmányokkal viszont további 51 ezer embert lehet beoltani" - mondta Müller Cecília.

Nem kell tartani a Moderna mRNS-vakcinájától

- hangsúlyozta a tisztifőorvos. A hatóanyag a sejtbe jutva - miután átadta az üzenetet, hogy milyen fehérjét kell termelnie a sejtnek és az ellen megkezdődhet a szervezet ellenanyagtermelése – néhány nap alatt elbomlik, semmilyen más hatása nincs a szervezetre - ismertette.

A Moderna-vakcina tárolása egyszerűbb a Pfizer-BioNTEch-énél, 10 adagot tartalmaz és nem kell feloldani, készen kiszívható egy ampullából. 18 év felettieknek lehet, és 28 napos különbséggel kell beadni a két dózist.

Bár a két oltás hatásfoka rendkívül magas, egy oltás sem száz százalékos, és ha magától a betegségtől mégsem véd meg valakit az oltás, a betegség súlyos lefolyásától bizonyosan - jelentette ki az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília megismételte, a szociális alapellátásban is elkezdődik az antigén alapú tesztprogram (arról, hogy ez milyen széles kört érint, mikor és hol lehet igénybe venni a lehetőséget, itt írtunk).

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese bejelentette: a Szerb Köztársaság meghosszabbította a beutazási korlátozásokat, ezek valamennyi, az országba belépni kívánó személyre vonatkoznak, függetlenül az állampolgárságtól. A 10 napos hatósági házi karantént csak 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel lehet elkerülni. Kivételt jelentenek akik a személy- és nemzetközi teherforgalomban átutaznak az országon, akik diplomáciai mentességet élveznek, és nem vonatkozik a szabályozás a rendőrségi és katonai konvojokra, delegációkra, továbbá a 12 évnél fiatalabbakra, ha a velük utazó szülőnek van negatív tesztje, valamint azokra, akik mezőgazdasági földterület tulajdonosai, határ menti lakosok, és viszonosság alapján Szerbia területén dolgoznak.

Több mint 4 hónapja állították vissza Magyarország teljes schengeni belső szakaszán ideiglenesen a határellenőrzést, azóta

a teherforgalomban 449 539 járművet engedtek be az ország területére átutazási céllal és 352 417 tehergépkocsit magyarországi úti céllal.

A legforgalmasabb átkelő Hegyeshalom volt, ott szeptember óta átutazási céllal 104 614 teherautó hajthatott be Magyarországra, míg 68 619 jármű érkezett ezen a határátkelőn keresztül Magyarországra. Második legforgalmasabb határátkelők Rajka volt, ahol a nemzetközi teherforgalomban 197 130 tehergépkocsit engedtek be Magyarországra.

Kiss Róbert elmondta:

  • az elmúlt 24 órában maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 184 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, a jogszabály hatálybalépése óta pedig összesen 19 148-cal szemben.
  • 174-en az önkormányzati rendeletek ellenére sem viselték a maszkot közterületen, közülük 49 embert figyelmeztetésben részesítettek, 67-et helyszíni bírsággal sújtottak, 58-at pedig feljelentettek.
  • További egy emberrel szemben azért intézkedtek, mert a tömegközlekedésben nem viselt maszkot, 9-en pedig bevásárlóközpontban nem vagy nem megfelelően hordták a védőeszközt.
  • Hétfőn a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 319 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.
  • Az elmúlt napon 9991 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket.

Kérdések

Kombinálható-e a két gyártó vakcinája? Félreteszik-e az első oltást felvevőknek a második adag vakcinát?

Nem kombinálhatók ezek a szerek, mert erre vonatkozóan nem voltak kísérletek. Arra vannak kísérletek, hogy két eltérő hatásmechanizmusú oltás beadása fokozza-e az immunitást, ám még ezek is csak kísérleti szakaszban vannak. A Pfizer és a Moderna azonos hatásmechanizmuson alapul, ezért ugyanabból kell megkapni a másodikat is.

Igen, félreteszik a második adag vakcinát, mert fontos betartani a két dózis között előírt időt és meg kell kapni a második oltást is.

Alkalmazzák-e és mikortól, hogy egy ampullából 6 dózist lehet használni?

Az Európai Gyógyszerügynökség döntött így, tehát ez az eljárás biztonságos.

Egy személy így is ugyanannyi, előre meghatározott oltóanyag-mennyiséget kap,

a fiolákba töltöttek a biztonság kedvéért több dózist. Már ma is eszerint oltanak, nem hagyják elveszni a hatodik adagot, több személyt lehet így beoltani.

Mi várható, ha valaki megkapta az első vagy akár a második oltást is, és mégis koronavírusos tünetei lesznek?

Nem biztos, hogy valaki koronavírus-fertőzést kapott el, sokféle betegségnek vannak légúti tünetei. Ha laborvizsgálattal igazolják, hogy mégis Covid-19 betegsége van, akkor annak lefolyása jóval enyhébb lesz, mint ha oltás nélkül kapta volna meg. A szövődményektől és a súlyos lefolyástól védve lesz az oltakozó.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×