eur:
393.92
usd:
368.31
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Újabb 94 beteg meghalt, és 1778 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon - a nap hírei

A világjárvány alatt több mint 1,6 milliárd forint beruházás érkezett Magyarországra - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Az Egyesült Államokban újabb gyanúsítottak ellen emeltek vádat a kongresszus ostroma miatt.

Egy nap alatt 1778 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon. 94 többségében idős, krónikus beteg halt meg a szövődményekben. Csaknem 6 ezer embert ápolnak kórházban, közülük 357-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma kicsivel több mint 198 ezerre nőtt. A járvány kezdete óta már 342 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma meghaladja a 10 ezer 600-at.

A tesztelések folytatását sürgeti az MSZP. Bangóné Borbély Ildikó szerint ezeket addig kell folytatni, amíg nem valósul meg a lakosság átoltottsága. A szocialisták azt is követelik, hogy a kormány minden dolgozónak biztosítsa a 100 százalékos táppénzt, aki megfertőződik, kontakt személy lesz és emiatt táppénzre kényszerül.

Nem kötné regisztrációhoz a koronavírus elleni védőoltást az LMP. Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt társelnöke kiemelte: az LMP azt az álláspontot képviseli, hogy mindenki szabadon, kötöttségektől mentesen, minél könnyebben juthasson hozzá az oltáshoz. Úgy vélte: növelné a vakcina iránti bizalmat, ha nem kötnék azt regisztrációhoz.

Megszűnt a Magyarországról Romániába érkezők kéthetes karantén-kötelezettsége. A bukaresti operatív törzs hetente vizsgálja felül a külföldi államok besorolását, és Magyarország - a legutóbbi fertőzési adatok alapján - ismét lekerült a listáról. Romániában az elmúlt héten csak egyszer jegyeztek ötezer fölötti új koronavírusos esetet egy nap alatt, és csökkent a kórházban kezelt Covid-betegek száma is.

Szerbia három szakaszban, a lakosság felét tervezi beoltani a koronavírus ellen. Ez 3 millió 700 ezer embert érint. Szerbiában a Pfizer/BioNTech amerikai-német, a Szputnyik orosz és a Sinopharm kínai oltóanyaggal oltanak.

Szlovénia január 18-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezésére hozott szigorú intézkedéseket. A kormány ugyanakkor jelezte: ha egy meghatározott szint alá csökken az új fertőzöttek és a kórházban kezelt betegek száma, fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon.

A világjárvány alatt több mint 1,6 milliárd forint beruházás érkezett Magyarországra – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Kossuth rádióban azt mondta: a befektetések előtt a vállalatok olyan szempontokat mérlegelnek, mint a munkaerő, a politikai stabilitás, pénzügyi, logisztikai és infrastrukturális kérdések. Szólt arról is, hogy jelenleg 13 milliárd eurónyi nagyberuházásért versenyez a kormány.

Januártól évente másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé azzal, hogy illetékmentesek az elsőfokú közigazgatási eljárások – jelentette ki az adóügyekért felelős államtitkár. Izer Norbert kiemelte: már nem kell illetéket fizetni a többi között a közös háztartásban élésről, életvitelszerű helyben lakásról vagy az élettársi kapcsolatról szóló igazolásért, illetve a jegyzőnél tett bejelentésekért sem.

Az LMP szerint folytatódik a közszféra bércsökkentése. Ungár Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője sajtóértesülésekre hivatkozva közölte: a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet munkavállalói is elveszítik kormánytisztviselői státuszukat, és alacsonyabb bért fognak kapni. Felidézte, hogy korábban a kulturális dolgozók vesztették el közalkalmazotti jogviszonyukat.

Az Egyesült Államokban újabb gyanúsítottak ellen emeltek vádat a törvényhozás épületének ostroma miatt. A három férfit jogtalan behatolással és a rendzavarással vádolják. A washingtoni igazságügyi tárca további 14 ember ellen emelt vádat. Egyikük Capitolium közelében leparkolt autójában gyújtóeszközök és fegyverek voltak. A hatóságok őrizetbe vették azt a férfit is, aki egy fényképen a képviselőházi elnök asztalára feltett lábbal pózolt, majd ellopott több hivatalos levelet.

Újabb utórengés volt szombat este Horvátországban. A Richter-skálán 4,5-es erősségű rengés középpontja Zágrábtól 59 kilométerre délkeletre, 7 km-es mélységben volt. Károkról, áldozatokról nem érkezett jelentés. A földrengést Magyarországon is érezni lehetett, de itt sem okozott károkat. A múlt heti két erősebb földrengésnek 7 halálos áldozata és 28 sérültje van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×