eur:
393.3
usd:
367.53
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

A hétvégén újra tesztelik a köznevelésben dolgozókat - a nap hírei

Újabb 114 koronavírusos beteg halt meg Magyarországon. Az Egyesült Királyságban elérte az egymilliót a koronavírus ellen beadott oltások száma. Indiában is engedélyezték az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közös fejlesztésű oltóanyagát. A nap legfontosabb hírei január 2-án.

Újabb 1410 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon.Ez fele annyi, mint egy nappal korábban. Meghalt 114 többségében idős, krónikus beteg. 5 529 embert ápolnak kórházban, közülük 402-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 153 és fél ezer, a halálos áldozatoké 9.780. Eddig összesen 80 ezer adag vakcina érkezett Magyarországra, amelyekkel 21 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása.

Karácsony másnapja óta folyamatosan oltják az egészségügyi dolgozókat a koronavírus elleni vakcinákkal.A Semmelweis Egyetem rektora az M1-en elmondta: az általa irányított intézményben már csaknem 2 ezer ember kapta meg az oltást, és az orvosok mintegy 95 százaléka, illetve a szakdolgozók nagy része is szeretné beoltatni magát. Merkely Béla hozzátette: semmilyen mellékhatást nem észleltek.

A hétvégén újra tesztelik a köznevelésben dolgozókat a január 4-ei biztonságos munkakezdés érdekében. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár korábban azt mondta: a tesztelést kiterjesztik a szakképző intézményekre is.

Az Európai Bizottsághoz fordul az MSZP EP-képviselője, hogy megtudja: milyen oltási stratégiai tervet adott le a magyar kormány Brüsszelnek. Ujhelyi István közölte: az Európai Parlament közegészségügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottságának tagjaként többszöri kérése ellenére sem kapott eddig érdemi tájékoztatást a stratégia részleteiről a kabinet illetékeseitől.

Világszerte már csaknem 84 millió fertőzöttet azonosítottak és 1 millió 900 ezer közelébe emelkedett a halálos áldozatok száma. Az Egyesült Államokban átlépte a 20 milliót a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma és már csaknem 350 ezren haltak meg a betegség szövődményei miatt.

Spanyolország január 19-ig meghosszabbította a beutazási korlátozásokat az Egyesült Királyságból érkezőkkel szemben a koronavírus gyorsabban terjedő változata miatt. A mutáció miatt hasonló korlátozásokat vezetett be Hollandia, Belgium, Ausztria, Németország, Románia és Kuvait is.

Az Egyesült Királyságban elérte az egymilliót a koronavírus ellen beadott oltások száma. A brit egészségügyi miniszter megerősítette: az oltási kampányban új menetrendre térnek át, hogy minél többen mielőbb megkaphassák az első dózist, mivel nagyrészt már annak beadása után kialakul a megbetegedés elleni kezdeti védelem. Matt Hancock közölte azt is: hétfőtől elkezdődik az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közös fejlesztésű vakcinájának tömeges alkalmazása is.

Indiában is jóváhagyták az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár közös fejlesztésű oltóanyagának használatát. Újdelhi illetékesek tájékoztatása szerint még két hazai gyártású, illetve az orosz vakcina vár még engedélyeztetésre.

Az Egészségügyi Világszervezet jóváhagyta a Pfizer és BioNTech közös vakcinájának sürgősségi felhasználását. Ez azt jelenti, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országokban is megkezdődhet az oltás. A WHO intézkedése azokat a fejlődő országokat érinti, amelyeknek nincs saját szabályozó testületük, vagy olyan eszközeik, amelyekkel tesztelhetnék és vizsgálhatnák a vakcinákat.

Olaszországban jelentős veszteségeket okozott az embereknek a koronavírus-járvány. Egyik friss tanulmány alapján a bruttó hazai termék csaknem 10 százalékkal csökkent 2020-ban a válság miatt, ami magyar pénzben fejenként több mint 900 ezer forint bevételkiesést jelentett az olasz polgároknak. A lakossági fogyasztás a 2019-eshez képest 10,5 százalékkal esett vissza tavaly.

Az Egyesült Államokban republikánus szenátorok egy csoportja kifogást fog emelni az elnökválasztás eredményének jóváhagyása ellen a Donald Trump elnök által is hangoztatott, de nem bizonyított csalások miatt. A demokrata párti Joe Bident a választási eredmény alapján decemberben választotta meg az elektori kollégium. Ezt a döntést a washingtoni Kongresszus két házának együttes ülésén kellene jóváhagyni jövő szerdán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódik az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×