INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

rsm legal

home office

munkaügyi bíróság

munkáltató

munkaadó

Jár a 16 100 forint a home office-olóknak, de...

Jár a 16 100 forint a home office-olóknak, de...

InfoRádió

Havonta legfeljebb a minimálbér 10 százalékának megfelelő összeget, jelenleg bruttó 16 100 forintot kaphat munkaadójától a távmunkában foglalkoztatott munkavállaló. Átmeneti intézkedésről van azonban szó, mértékéről pedig a feleknek kell megállapodniuk. Ha ez nem sikerül, végső esetben akár munkaügyi bíróság is dönthet benne.

Vakulya Csaba munkajogász az InfoRádióban elmondta, korábban már szó esett arról, hogy bevezethetik az úgynevezett "rezsiátalánydíjat", ami a Munka törvénykönyvében lett volna szabályozva, törvényi formában.

A helyzetet végül egy olyan kormányrendeletben rendezték, amely jelen állás szerint 2021. febuár 8-án már hatályát is vesztheti. Ennek értelmében a személyi jövedelemadó szabályai ideiglenesen módosultak, miszerint a távmunkát végző munkavállaló részére a munkáltató – számla nélkül tételként – költségtérítést fizethet a havi minimálbér 10 százalékának megfelelő összegig.

"A költségtérítés nem kötelezettség, inkább csak egy lehetőség" – fogalmazott az RSM Legal munkatársa –, "miután azt a munkavállalónak kérnie kell. Vagyis

a felek egyeztetését igényli,

amely során a munkáltatónak és a munkavállalónak közösen kell meghatároznia azt az összeget, amit a munkáltató költségtérítés címen biztosít, hogy az elszámolható legyen."

A jogszabály arról nem rendelkezik, hogy a megállapodást szerződésben kell-e rögzíteni, de valamilyen írásos nyomának érdemes lennie, akár a felek között rendszeresített e-mailes kommunikációban. A szakember megjegyezte, a Munka törvénykönyve általános szabályként írja le, hogy a munkáltatónak meg kell térítenie mindazon költségeket, amik a munkaviszony teljesítésével indokoltan merülnek föl a munkavállaló részéről.

Vakulya Csaba egyetértett azzal, hogy nagyon nehéz azon plusz költségeket meghatározni, amelyek a távmunka esetén felmerülnek, fűtés, áram, internet, stb., de pont ezért tartaná szükségesnek egy úgynevezett hüvelykujjszabállyal belőni ezen tételeket. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a munkavállaló jogos ezen költségek elszámolására, a gyakorlatban viszont az látszik, hogy ez meglehetősen nehézkes.

A szakember ennek ellenére úgy véli, ha

bármilyen költség is felmerül bármilyen munkavégzéssel kapcsolatban, ami a munkáltatót terhelné, azt elő kell terjeszteni,

adott esetben meg kell beszélni, és jóvá kell hagyatni, hogy ezt ki is fizessék.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Költségtérítés: jár, de nem automatikusan
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018