eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Jár a 16 100 forint a home office-olóknak, de...

Havonta legfeljebb a minimálbér 10 százalékának megfelelő összeget, jelenleg bruttó 16 100 forintot kaphat munkaadójától a távmunkában foglalkoztatott munkavállaló. Átmeneti intézkedésről van azonban szó, mértékéről pedig a feleknek kell megállapodniuk. Ha ez nem sikerül, végső esetben akár munkaügyi bíróság is dönthet benne.

Vakulya Csaba munkajogász az InfoRádióban elmondta, korábban már szó esett arról, hogy bevezethetik az úgynevezett "rezsiátalánydíjat", ami a Munka törvénykönyvében lett volna szabályozva, törvényi formában.

A helyzetet végül egy olyan kormányrendeletben rendezték, amely jelen állás szerint 2021. febuár 8-án már hatályát is vesztheti. Ennek értelmében a személyi jövedelemadó szabályai ideiglenesen módosultak, miszerint a távmunkát végző munkavállaló részére a munkáltató – számla nélkül tételként – költségtérítést fizethet a havi minimálbér 10 százalékának megfelelő összegig.

"A költségtérítés nem kötelezettség, inkább csak egy lehetőség" – fogalmazott az RSM Legal munkatársa –, "miután azt a munkavállalónak kérnie kell. Vagyis

a felek egyeztetését igényli,

amely során a munkáltatónak és a munkavállalónak közösen kell meghatároznia azt az összeget, amit a munkáltató költségtérítés címen biztosít, hogy az elszámolható legyen."

A jogszabály arról nem rendelkezik, hogy a megállapodást szerződésben kell-e rögzíteni, de valamilyen írásos nyomának érdemes lennie, akár a felek között rendszeresített e-mailes kommunikációban. A szakember megjegyezte, a Munka törvénykönyve általános szabályként írja le, hogy a munkáltatónak meg kell térítenie mindazon költségeket, amik a munkaviszony teljesítésével indokoltan merülnek föl a munkavállaló részéről.

Vakulya Csaba egyetértett azzal, hogy nagyon nehéz azon plusz költségeket meghatározni, amelyek a távmunka esetén felmerülnek, fűtés, áram, internet, stb., de pont ezért tartaná szükségesnek egy úgynevezett hüvelykujjszabállyal belőni ezen tételeket. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a munkavállaló jogos ezen költségek elszámolására, a gyakorlatban viszont az látszik, hogy ez meglehetősen nehézkes.

A szakember ennek ellenére úgy véli, ha

bármilyen költség is felmerül bármilyen munkavégzéssel kapcsolatban, ami a munkáltatót terhelné, azt elő kell terjeszteni,

adott esetben meg kell beszélni, és jóvá kell hagyatni, hogy ezt ki is fizessék.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×