eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kezdődik a koronavírus elleni vakcinák beadása Magyarországon, közölte a kormányfő – a nap hírei

Minden részletében átszervezik az egészségügyet – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Erre az évre 8-9 százalékos költségvetés hiánnyal számol a Pénzügyminisztérium.

December 27-től kezdődik a koronavírus elleni vakcinák beadása, 35 ezer ember számára érkezik oltóanyag Magyarországra - közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban elmondta: az oltás ingyenes és önkéntes lesz, első körben a megyei kórházakban, a Dél-pesti Centrum Kórházban oltják majd be az egészségügyi dolgozókat.

Több mint 200 ezren regisztráltak már a vakcinainfo oldalon – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: folyamatosan, több adagban érkeznek majd az oltóanyagok Magyarországra, amelyek mindenki számára elérhetőek lesznek.

Az elmúlt 24 órában, 187 koronavírusos beteg halt meg, és újabb 4428 embernél igazolták a kórokozót Magyarországon. 7.335 embert ápolnak kórházban, és 564-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja 198 ezret. A járvány kezdete óta csaknem 296 ezren kapták el a vírust, több mint 7700-an haltak bele a betegség szövődményeibe.

A Pedagógusok Szakszervezete arra kéri a kormányt: tisztázza, pontosan, kikre terjed majd ki a pedagógusok körében bejelentett újabb ingyenes tesztelés. Az érdekképviselet félreérthetőnek tartja a köznevelési államtitkár bejelentését, amelyből nem derül ki, hogy a nevelést-oktatást segítő és a technikai dolgozókra is kiterjed-e a szűrés.

Minden részletében átszervezik az egészségügyet – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós hangsúlyozta: ki kell építeni az általános betegellátási rendet az alapellátástól a megyei kórházakig, biztosítani kell az öt legsúlyosabb népegészségügyi jelentőségű betegségcsoport ellátását és újra kell szervezni a magyar járványügyi rendszert.

Az igazságügyi miniszter szerint január elsejére visszamenőleg lehet majd eljárást indítani, ha később bebizonyosodik az Európai Unió bíróságán, hogy mely részén ellentétes az uniós joggal a jogállamisági mechanizmusról elfogadott rendelet. Varga Judit az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt erről.

November végéig meghaladta a 3.298 milliárd forintot a költségvetés hiánya - közölte a Pénzügyminisztérium. Az idei évre tervezett deficit a GDP-arányában 8-9 százalékosra várható. A tárca szerint a hiány mértéke a koronavírus-járvány hatása, és a gazdaságvédelmi intézkedések eredménye.

A Galvani hídhoz kapcsolódó úthálózatról szóló döntés elhalasztását kéri a főpolgármester a Miniszterelnökséget vezető minisztertől. Karácsony Gergely szerint a Budapest Fejlesztési Központ társadalmi egyeztetése hatástalannak bizonyult, mert kevés embert ért el, és nem sikerült társadalmi konszenzust kialakítani.

Továbbra is lépéseket sürget a légszennyezettség visszaszorításáért a Párbeszéd. Az ellenzéki párt az ingyenes parkolás megszüntetését várja a kormánytól. Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes, a Párbeszéd elnökségi tagja azt is kérte, hogy a veszélyhelyzet idejére tegyék ingyenessé az M0-s használatát, illetve hogy Budapesten és a főváros környéki településeken ingyen lehessen kerékpárt szállítani a MÁV járatain.

Romániában megegyeztek a legfontosabb kormányzati és parlamenti tisztségek elosztásáról a koalícióra készülő pártok vezetői. Az új jobbközép kormányban a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek 3 minisztere és egy miniszterelnök-helyettese lesz.

Üdvözölte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kormányzati szerephez jutását a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a közösségi oldalán úgy fogalmazott: Magyarország a minél jobb kapcsolatokban érdekelt Romániával.

Svédország kész feloldani a 26 éve elsüllyedt Estonia komphajó roncsainál elrendelt merülési tilalmat. A közelmúltban készült dokumentumfilm szerint a hajótesten négyméteres lék látható. Ez megkérdőjelezi a hivatalos vizsgálat eredményét, amely szerint az észt hajónak konstrukciós hiba miatt vált le az orra a hatalmas hullámzásban a Balti-tengeren. Az 1994. szeptember 28-án bekövetkezett katasztrófa 852 ember életét követelte.

Svájcban engedélyezte a melegházasságot a szövetségi parlament. Az érintettek eddig bejegyzett élettársi kapcsolatban élhettek, ami nem biztosított nekik ugyanolyan jogokat a honosításkor és az örökbefogadáskor, mint a heteroszexuális pároknak.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×