INFORÁDIÓ
2021. február 25. csütörtök
Géza

lánchíd

felújítás

beruházás

főváros

Fürjes Balázs a Lánchídról: van ott pénz, ha így pazarolják

Fürjes Balázs a Lánchídról: van ott pénz, ha így pazarolják

Infostart

A legalacsonyabb ajánlat ezúttal 26,75 milliárd forint, miközben a korábban eredménytelennek nyilvánított tenderen 21,8 milliárd forintos ár is beérkezett.

Kedvezőbb feltételekkel újulhat meg a Lánchíd, miután a korábbinál 8,5 milliárd forinttal alacsonyabb ajánlat érkezett a beruházás kivitelezésére – közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön. Csakhogy ez az állítás ebben a formában több szempontból sem állja meg a helyét – jegyzi meg a Világgazdaság.

Tény, hogy a felújítás tendereztetésének előző eljárásában bruttó 35,3 milliárd forint volt a legalacsonyabb ár, csakhogy

ez nemcsak a Lánchídra vonatkozott, hanem a Széchenyi István téri villamos-közúti aluljáróra is.

Az összehasonlítást nehezíti, hogy a Fővárosi Önkormányzat honlapján elérhető anyagokból külön a Lánchídra vonatkozó ajánlat nem olvasható ki, hiszen a meghatározott műszaki tartalomban a pesti hídfőnél lévő villamos és közúti aluljáró rekonstrukciója is szerepelt. Ennek együttes értéke nettó 24,6 milliárd forint volt (10 százalék tartalékkeret, 1,5 százalék mérnökdíj és 1,5 százalék egyéb költségek nélkül), amelyből a Lánchíd 15,2 milliárdot tett ki.

Csakhogy a most beérkezett legolcsóbb ajánlat bruttó 26,75 milliárd forintról szól. Ha a korábban említett 15,2 milliárdos nettó árat bruttósítjuk és hozzáadjuk a tartalékkeretet, a mérnökdíjat, illetve az egyéb költségeket, akkor az 21,8 milliárd forintnak felel meg. Vagyis a két ajánlat között mintegy bruttó 5 milliárd forintos különbözet van a korábbi eljárás javára, tehát a Lánchíd felújításának bekerüléséből nemhogy lefaragni nem sikerült, hanem

majd a negyedével drágult.

Ennek ellenére a főpolgármester úgy fogalmazott, hogy „megyünk tehát előre, ahogy ígértük”. Karácsony Gergely a kapcsolódó Facebook-posztjában arra is kitért, hogy az előző közbeszerzési pályázatot az előző városvezetés írta ki, majd dobta vissza. Azonban ez sem így történt.

Van ott pénz

Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára tweetjében is úgy fogalmaz: „Tarlósnál a Lánchíd felújítására a legjobb ajánlat 21,3 Mrd volt, Karácsony visszadobta…”

A kedvezőbb ajánlat 5 milliárddal drágább

Egyáltalán nem igaz, hogy a Lánchíd felújítására kedvezőbb ajánlatot kapott a főváros, az ár ugyanis nem csökkent, hanem nőtt 5 milliárd forinttal – írta az Index megkeresésére Vitézy Dávid, Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

Nyitókép: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018