eur:
394.43
usd:
370.21
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Járókelők a Corvin közben, amely az Országgyűlés 2011 novemberében elfogadott, a kulturális örökség védelméről szóló törvénymódosítása értelmében szerepel a történelmi emlékhelyek listáján.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Mesés átalakulás előtt a Corvin-negyed metróállomása – képek

Az M3-as metró Corvin-negyed állomása komoly várostörténeti jelentőséggel bír, amelyet a Swietelsky munkájával korszerűsítenek.

A magyarepitok.hu folyamatosan tudósított már korábban is az M3-as metró felújításáról, és ehhez kapcsolódóan bemutatják az államosok múltját, jelenét és jövőjét.

Ehhez illeszkedően legfrissebb cikkükben a Corvin-negyedet veszik górcső alá.

Kiemelt csomópont a városlakók számára

A Corvin köz az 1956-os forradalom és szabadságharc ikonikus helyszínéül szolgált, és a szovjet megszállás ellen folytatott fegyveres ellenállás legfontosabb területei közé tartozott. A harcokban az 1922-ben megnyílt Corvin mozi is megrongálódott illetve kigyulladt.

Semmelweis Egyetem Levéltára Corvin (Kisfaludy) köz, Corvin mozi, Adományozó: 1952/fortepan.hu
Adományozó: Semmelweis Egyetem Levéltára Corvin (Kisfaludy) köz, Corvin mozi, 1952/fortepan.hu

A Semmelweis Klinikák és a Kálvin tér közötti megállót 1976. december 31-én adták át az M3-as metróvonal első szakaszával. Ekkor még Ferenc körút volt a megálló neve egészen 2011-ig. Józsefváros ezen része 2009-ben lépett a fejlődés útjára. A városrehabilitációs beruházás részeként iroda- és lakóházakkal illetve bevásárlási lehetőségekkel gazdagodott a környék.

A Corvin téri metróállomás középperonos kialakítású, ötalagutas létesítmény, amely csaknem 27 méterrel van a felszín alatt.

Az állomás kijárata a Nagykörút–Üllői út kereszteződése alatt lévő aluljáróba torkollik, innen lehet a felszínre jutni. Rendkívül fontos csomópont, hiszen az M3-as metróvonal itt találkozik a Nagykörúton közlekedő 4-es és 6-os villamosvonallal, emiatt kiemelt átszállóhely Buda, illetve a VII. és VIII. kerület felé.

Haladnak a bontási munkálatok

Az állomáson a bontási munkák már meg is kezdődtek; elbontották az eddig üzemben lévő szellőzőmotorokat, valamint azok gépalapjait és a géphez tartozó vasbeton elválasztó falat. Lejjebb haladva, a peron szinten pedig szintén elbontották az álmennyezet jelentős részét, valamint a peron jellegzetes, metrókék színű oldalfalburkolatát – írja a magyarepitok.hu.

Corvin negyed metróállomás felújítás alatt. Bernát Benjámin/magyarepitok.hu
Corvin negyed metróállomás felújítás alatt. Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A bontási munkálatok ezzel nem értek véget: a lejtaknában teljes mértékben eltávolították a meglévő négy mozgólépcsőből hármat, valamint az oldalfal- és mennyezetburkolatokat is. Az aluljáró szinten pedig szintén az oldalfal, valamint a metró gumipadló burkolatokat váltják le.

Az állomás legtöbb üzemi területében a gépészeti bontások is elkezdődtek, az elektromos hálózat világítási részét nagyrészt elbontották. Ezzel egyidőben telepítették az ideiglenes segédüzemi transzformátort.

Új lift emeli majd az utasokat

Az átalakulás után a négy mozgólépcső között egy ferde liftet helyeznek el, melynek kialakítása világszinten is ritkaságnak számít. Emellett a kivitelezés fontos szempontja, hogy a felvonó megközelítése és használata is akadálymentesen valósuljon meg. A felújítás kiterjed:

  • a padló- és kőburkolatokra,
  • valamint az oldalfali lemezburkolatokra is.

Az építés különlegessége, hogy a tartószerkezet egy részét láthatóvá teszik. Ezenkívül a falak festett lemezburkolatokat fognak kapni, a peronon és a lejtaknában pedig új, 3D-s mennyezetburkolat készül, valamint megújul a peron kőburkolata is.

Budapest, 2020. október 22.
A megújult Népliget állomás a 3-as metróvonal felújított déli, a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest közötti szakaszának átadásán 2020. október 22-én.
MTI/Máthé Zoltán
Budapest, 2020. október 22. A megújult Népliget állomás a 3-as metróvonal felújított déli, a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest közötti szakaszának átadásán 2020. október 22-én. MTI/Máthé Zoltán
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×