eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Percről percre - a koronavírus-járvány szerdai hírei

Világszerte 64 millió fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig a másfél millióhoz közelít. Itthon rekordszámú új elhunytról érkezett jelentés. Minde hír a járványról és annak hatásairól.

2020.12.02. 05:20

Kései lehet a fellépés az oltásellenesekkel szemben

Az oltásellenesek kedvenc platformja, a Facebook több, a mozgalomhoz kötődő oldalt távolított el a közelmúltban, ez azonban nem fogja megakadályozni azt, hogy a vakcinát ellenzők megtalálják a meggyőzhető internetezőket.

2020.12.02. 06:00

Adóemelési stopot rendelt el a kormány az önkormányzatoknál

A Pénzügyminisztérium kedd éjjel számolt be az újabb, gazdaságvédelemmel és családvédelemmel összefüggésben meghozott lépésről. Ezzel nehéz helyzetbe kerül számos önkormányzat.

2020.12.02. 08:05

A túlsúly az egyik legnagyobb rizikófaktor, az elhízottakat hamar kell oltani

A koronavírus elleni oltást leghamarabb valószínűleg az egészségügy frontvonalában dolgozók és az idősek kapják majd meg világszerte, az alapbetegségek terén viszont súlyozni kell. A BMI-t érdemes lehet figyelembe venni döntéskor, akár az elhízás ,értéke is megmutathatja, ki az, akinek fontos lehet az oltás.

2020.12.02. 08:27

Engedélyt kapott Nagy-Britanniában a Pfizer covid-oltása

Nagy-Britannia az első nyugati ország, amely megkezdheti a leginkább veszélyeztetettek tömeges immunizációját.

2020.12.02.09:04

Soha nem haltak meg annyian egy nap alatt a járványban itthon, mint most

7732 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 649-en vannak lélegeztetőgépen.

2020.12.02. 10:05

A kanyarban előzhet Kína?

A koronavírus-járvány kiindulópontjának tekintett Kínában, ahol május óta nem jelentettek halálos áldozatot a fertőzéssel összefüggésben, ma már egy új, érintésmentes, fenntartható gazdasági modell kialakításán dolgoznak – ezt mutatja be vendégcikkében az MNB két munkatársa, Szabó Dávid és Puhl Györgyi.

2020.12.02. 10:32

Másodszor is megugrott az ételfutárok száma

A november 11-e óta érvényes korlátozó intézkedések értelmében az éttermek ma már csak elvitelre szolgálhatják ki vendégeiket - az igény pedig jókora.

2020.12.02. 11:07

Középfokú felvételi: fontos határidő közeleg

Péntekig jelentkezhetnek a központi írásbeli felvételire az általános iskolások - közölte az Oktatási Hivatal. Az írásbeliket az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával tartják meg január 23-án.

2020.12.02. 11:53

Maruzsa Zoltán: megtartják a középiskolai írásbeli felvételiket

Minden korábbinál több halálos áldozatot követelt a koronavírus-jávány az elmúlt 24 órában. A járványügyi védekezésért felelős operatív törzs a legfrissebb adatokról tájékoztat. Kövesse velünk élőben!

2020.12.02. 12:41

Hogyan válasszunk majd a koronavírus-oltások közül? Szlávik János válaszolt

A járvány magyarországi tetőzéséről és az oltási regisztrációról is beszélt a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa.

2020.12.02. 13:09

Rekordot döntenek az idén a patikák

Az első hullám idején kiugró gyógyszervásárlás az éves adatokon is meglátszik majd.

2020.12.02. 13:15

Egy megyeszékhelyre jelzett rosszabbodó vírushelyzetet a szennyvízvizsgálat - térkép

Egy másikban csökken, a többi helyen magas szinten stagnál a vírus örökítőanyagának mennyisége.

2020.12.02. 13:37

A karácsony is szigorral teli lesz Olaszországban

Minél jobban korlátozni kell az emberek közötti találkozást - mondta az egészségügyi miniszter.

2020.12.02. 14:18

Rekordot döntött az áldozatok száma Németországban

Az új fertőződések száma viszont csökkent.

2020.12.02. 15:19

Beszédes ábrákon a koronavírus magyarországi terjedése

A magyarországi Covid-19 járvány első és második hullámának hőtérképe látványosan különbözik.

2020.12.02. 16:00

Vége az országos karanténnak, de szinte mindenkinek maradt a szigor Angliában

Bár nyitnak a boltok és vendéglátóhelyek, az emberek szigorúbb covid-korlátozásokkal néznek szembe, mint a lezárás előtt. Közben a parlament a kormánypárti képviselők egy részének lázadása ellenére elfogadta az új karanténszabályokat.

2020.12.02. 16:49

Tíz nagy központban kezdik meg Angliában a koronavírus elleni oltásokat

Európában elsőként jóváhagyták a brit hatóságok a Pfizer koronavírus elleni szérumának használatát. A szérumból brit illetékes szervek 40 millió adagot vásároltak.

2020.12.02. 17:09

Koronavírus: sokan örülhetnek a friss ukrán enyhítésnek

Tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, szerdára megint több mint 13 ezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt, viszont hosszú idő után most először ismét többen gyógyultak meg, mint ahányan megfertőződtek. A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy megszünteti a hétvégi zárlatot.

2020.12.02. 17:20

Hétvégi Normafa-járatot indít a BKK

A Hegyvidéki Önkormányzat legutóbb már visszafordította az autósokat, ha betelt a fenti parkoló, mert olyan nagy volt a tumultus. Ezen próbálnak enyhíteni.

2020.12.02. 17:49

Pozitív következmény is van

A koronavírus-világjárvány következtében több mint 200 ezer új önkéntes csatlakozott a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségéhez (IFRC) - közölte a humanitárius szervezet szerdán Genfben. Az IFRC szerint az önkéntesek élelmiszerrel látják el a veszélyeztetett embereket, szállítják, tesztelik és pszichológiai támogatásban részesítik őket. "Bár a jövő sivárnak tűnhet, és a világ megosztott a vírus miatt, minden egyes cselekedet, amely a szolidaritásra, a békére, a segítségnyújtásra és a közösség támogatására irányul, számít" - fogalmazott egy közleményben Francesco Rocca, az IFRC elnöke. Mintegy 78 ezer ember csatlakozott az IFRC-hez az Egyesült Államokban, körülbelül 60 ezer Olaszországban, és mintegy 48 ezer Hollandiában, körülbelül 35 ezer pedig Kenyában. Az önkéntesek között nővérek, tanárok és diákok, illetve munkanélküliek és a járvány miatt kényszerszabadságolt dolgozók is találhatóak. Az IFRC több mint 120 millió svájci frankot (csaknem 40 milliárd forintot) osztott szét 153 nemzeti szervezete között a járvány első hat hónapjában. (MTI)

2020.12.02. 17:50

Tovább szenved az olasz foci

Stefano Pioli kigyógyult a koronavírusos fertőzésből, így csütörtökön már ismét ő ülhet az olasz bajnokságban éllovas AC Milan labdarúgócsapatának kispadján. Az 55 éves szakembernek több mint két hete lett pozitív a koronavírustesztje, de együttese nélküle is remekelt, megnyerte mindkét bajnoki találkozóját, valamint döntetlent játszott az Európa-ligában. Pioli csütörtökön a vendég Celtic Glasgow elleni El-mérkőzésen tér vissza. Egy másik olasz együttes, a Fiorentina pedig éppen most veszítette el trénerét, mivel Cesare Prandelli megfertőződött a koronavírussal. A 63 éves tréner alig egy hónapja írt alá másodjára a firenzei gárdához, amely vezetésével elvesztette az első két összecsapását. (MTI)

2020.12.02. 17:52

Válságban a milánói Scala is

Huszonhatmillió euróra rúg a milánói Scala idei bevételkiesése a koronavírus-járvány feltartóztatására elrendelt korlátozó intézkedések miatt - közölte Dominique Meyer, az operaház művészeti vezetője a Sole 24 Ore milánói gazdasági lappal. "A legnagyobb problémánkat a bizonytalanság jelenti. Ezen bizonytalanság miatt nagyon nehéz az idei szezonra tervezni" - mondta az intendáns, aki a Bécsi Állami Operaház éléről márciusban érkezett a Scalába. Elmondta, hogy még mindig nem világos, mikor nyithatja meg kapuit a Scala a közönség előtt. "Ne lesz egyszerű a közönséget ismét behozni a színházba akkor, amikor az embereknek félelmei vannak" - hangoztatta Meyer, aki hónapok óta az új szezon programján dolgozik. "Már 13 vagy 14 különböző programot vázoltunk fel a szezonra. Minden egyes alaklommal kapcsolatban kell lépni a művészekkel, szerződéseket kell írni, majd aztán elöről kell kezdeni az egészet. Az első félévnek nagyon körültekintően megyünk neki, 2021 őszére keveset kell változtatni a programon" - magyarázta. Az intézmény a hagyományos december 7-i évadnyitó operaelőadás helyett a koronavírus-járvány miatt üres széksorok előtt rendez zenei és táncgálát az északolasz nagyváros védőszentjének, Szent Ambrusnak a napján, amelyen hagyományosan kezdetét veszi az operaház új évada. A második világháború óta nem fordult elő, hogy ne tartsák meg a nyitógálát. Helyette december 7-én áriákból és duettekből, valamint balettrészletekből álló műsort közvetítenek, amelyben számos világsztár, köztük Plácido Domingo, Jonas Kaufmann, Roberto Alagna, Aleksandra Kurzak és Vittorio Grigolo is fellép. A műsor egyes részei élőben láthatók, míg egyes művészek az utazási nehézségek miatt felvételről szerepelnek. A gálát élőben közvetíti az olasz köztévé és streamelve is megtekinthető lesz. Olaszországban októberben zártak be a színházak és koncerttermek a koronavírus-járvány második hulláma miatt. A Scala júliusban nyithatott ki, miután a járvány első hulláma miatt négy hónapra bezárta kapuit. (MTI)

2020.12.02. 17:58

Napokon belül oltani kezd Oroszország

Az orvosok és a tanárok azonnal kapnak a vakcinából, utána a többiek.

2020.12.02. 17:59

Otthon is fel kell vennünk a maszkot, ha... - a WHO friss intelmei

Ha nem szellőzik a lakásunk megfelelően - ez az egyik körülmény. A többivel is előállt az ENSZ Egészségügyi Világszervezete.

2020.12.02. 18:12

Belgium is tudja már, mikor akar oltani először

Belgium készen áll arra, ha biztonságos vakcina áll rendelkezésre, hogy akár már január ötödikén megkezdje a lakosság beoltását - közölte Alexander De Croo belga miniszterelnök szerdán A Le Soir című francia nyelvű belga napilap beszámolója szerint De Croo megerősítette: noha az oltási stratégia utolsó részleteit a tartományi kormányoknak még jóvá kell hagyniuk, a szövetségi kormány terve elkészült, amely egyértelműen meghatározza a beoltás menetét, ennek keretében azt, hogy kik részesülhetnek benne először. A La Libre Belgique című belga napilap szerint a kormányközi egyeztetésen Elio Di Rupo, az ország francia nyelvű régiójának, Vallóniának a miniszterelnöke közölte, hogy az első szakaszban a lakosságnak csak nagyon kis csoportja kaphat oltást, köztük minden bizonnyal a kórházak egészségügyi dolgozói. A teljes lakosság oltása még nagyon sokáig várat magára, ezért mindenkinek türelmesnek kell lennie - figyelmeztetett. A napilap arról is beszámolt, hogy Belgiumban egyre több korábbi fertőzött hagyhatja el a kórházakat, az elmúlt 24 órában 320-an. A kórházakban ápoltak száma több mint négy hét után szerdán négyezer alá csökkent, jelenleg 3707-en szorulnak kórházi ápolásra, közülük 854-et intenzív ellátásban részesítenek. Ez 46-tal kevesebb a kedden közölt adatoknál. Az elmúlt hét nap folyamán átlagosan naponta 204 embert szállítottak kórházba. A héten átlagosan naponta 2305 új koronafertőzést azonosítottak az országban, amit 29 százalékkal marad el a megelőző hét adataitól. A járvány kezdete óta 579 212 megerősített fertőzéses esetet jegyeztek fel az országban. A héten naponta átlagosan 123 ember halt meg a fertőzés okozta szövődmények miatt, ez az adat 25,8 százalékkal marad el az egy héttel korábban feljegyzettektől. A járvány következtében 16 786 ember halt meg Belgiumban, az elmúlt 24 órában 141-en. Jelenleg 100 ezer lakosra legkevesebb 338,5 fertőzött jut, ez a mutató egy hét alatt 57 százalékkal zsugorodott. (MTI)

2020.12.02. 19:08

Kásler Miklós bejelentést tett a tesztelésben résztvevő egyetemisták számára

Nem lesz gond a félév befejezésével, ha ez az oktatásért felelős tárcán múlik. A könnyítések részleteit hamarosan szintén elárulják.

2020.12.02. 19:48

Jelentősen nőtt a számlatartozás a járvány kitörése óta

Duplájára nőtt a járvány kitörése óta a lejárt számlatartozások állománya Magyarországon, a késve fizetések listáját a vegyipar vezeti.

2020.12.02. 20:06

Enyhítés jön Ausztriában - itt vannak a részletek

Jövő hétfőtől "új élet" vár nyugati szomszédunk, vagyis "a laboratórium" polgáraira.

2020.12.02. 20:07

Idénymunkásokat "kölcsönöz" Franciaország

Mintegy háromszáz marokkói idénymunkás érkezik decemberben Franciaország délkeleti részére a helyi gazdák kérésére, akik munkaerőhiányban szenvednek a koronavírus-járvány miatti európai határzár következtében - jelezték szerdán hivatalos források. A marokkóiak érkezésének dátumát még nem határozták meg, de Bouches-du-Rhone et Vaucluse megyék gazdáinak költségére már készítik elő szállításukhoz a különgépet - mondta Didier Leschi, a francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) igazgatója a francia hírügynökségnek. A járat december folyamán érkezik, fedélzetén mintegy háromszáz idénymunkással - tette hozzá. A marokkóiakra elsősorban a zöldség- és gyümölcstermelőknek van szüksége: az idénymunkások a termés begyűjtésén kívül előkészítő munkákat is végeznek a földeken az ültetésekhez. A beutazásuk és szállásuk költségeit a gazdák állják. Az OFII már októberben is létrehozott egy légi hidat mintegy 900 marokkói idénymunkás számára, akik Korzika szigetén klementint szüreteltek, később pedig 36-an Lot-et-Garonne megyébe érkeztek. A marokkói idénymunkásukat az induláskor és az érkezéskor is tesztelik koronavírusra, majd hét nappal az érkezésük után még egy szűrésen át kell esniük. A koronavírus-járvány miatti európai határzár miatt Franciaország csak fokozottan tudott idén idénymunkásokat foglalkoztatni az észak-afrikai országokból, miközben általában az idénymunkások jelentős többsége ezekből az államokból szokott érkezni. (MIT)

2020.12.02. 20:08

EU: ne legyen összevisszaság karácsonykor!

Az Európai Bizottság szerdán koordinált fellépésre és az egészségügyi rendszereik megerősítésére szólította fel az EU-tagállamokat, annak érdekében, hogy elkerüljék a koronavírus-járvány terjedésének felgyorsulását a karácsonyi és újévi ünnepek alkalmával. A brüsszeli testület arra is felkérte tagországokat, hogy fokozottabban ellenőrizzék a fizikai távolságtartásra és a maszkviselésre vonatkozó rendeletek betartását, és legalább hétnapos karanténkötelezettséget írjanak elő az ünnepi családi találkozók előtt és után. A bizottság álláspontja szerint a tömegrendezvényeket be kell tiltani, míg átlátható szabályok mentén a kisebb rendezvények megengedhetők. A brüsszeli vezetés arra ösztönözte továbbá a tagállamok kormányait, hogy hosszabbítsák meg az iskolások téli szünetét, vagy az ünnepek után írjanak elő online tanulást, ezzel is lassítva a járvány terjedését az iskolákban. Az egészségügyi intézményeket fel kell készíteni az ünnepek után lehetséges túltelítettségre, fokozni kell a védőfelszerelések mennyiségét és megerősíteni a tesztelési kapacitásokat. A bizottság továbbá készen áll arra is, hogy támogassa a tagállamokat oltási programjuk kidolgozásában. Az uniós testület szerint a külföldre utazás az ünnepek alatt nem fokozza" jelentős mértékben" a fertőzés terjedésének kockázatát. Óva intett viszont, a személyes részvételtől az ünnepekhez kapcsolódó egyházi rendezvényeken, a bizottság ehelyett az eseményekről szóló rádió-, tévé- és online közvetítések követését ajánlja. (MTI)

2020.12.02. 20:09

Elmehetnek síelni a franciák, csakhogy...

A francia kormány hét nap karanténra kötelezi a külföldi síelésről hazatérőket az év végi ünnepek idejét - közölte szerdán Jean Castex miniszterelnök. "Annak megakadályozására, hogy a franciák azon szomszédos országok sípályáin megfertőződjenek a koronavírussal, amelyek kinyitották a síparadicsomaikat, karantént fogunk bevezetni" - mondta a miniszterelnök a BFM hírtelevízióban Spanyolországra és Svájcra utalva. A határmenti megyék prefektúrái rendelhetik majd el a hétnapos karantént a svájci vagy spanyol sípályákról hazatérő franciáknak. "Ebből azt a következtetést érdemes levonni, hogy nem megyünk Svájcba síelni" - fogalmazott a kormányfő. A miniszterelnöki hivatal közlése szerint a több mint 100 ezer határmenti ingázóra nem vonatkozik a korlátozás. Az egészségügyi rendkívüli állapot jogi kerete lehetőséget biztosít a karantén elrendelésére egy állampolgár otthonában vagy egy erre kijelölt szálláshelyen. A hatósági karantén vonatkozni fog az érintett övezetekből (Svájcból, Spanyolországból és Ausztriából) érkező külföldiekre is, de annak pontos meghatározását még nem tisztázta a kormányzat. A francia határok a schengeni övezet tagállamaiból érkezők és az onnan hazatérő franciák számára jelenleg korlátozások nélkül nyitva állnak, a határállomásokon és a repülőtereken ingyenes koronavírus-tesztelést ajánlanak fel az utazóknak, de hatósági karantén senkinek nem kötelező. A síelés miatti korlátozások részenként a kormány azt is tervezi, hogy az utazókat csak negatív koronavírus-teszttel engedné be az országba. Az erről szóló rendelet a következő napokban jelenik meg - jelezte a miniszterelnöki hivatal. Miután a franciaországi sífelvonók a koronavírus-járvány miatt az év végi ünnepek idejére nem nyithatnak ki, Emmanuel Macron államfő kedden "korlátozó és elrettentő intézkedéseket" helyezett kilátásba annak megakadályozására, hogy a franciák külföldre, elsősorban Svájcba utazzanak síelni. Jean Castex elmondta: jobban szerette volna "az európai harmonizációt" a sípályák kinyitásának kérdésben, de míg Franciaország, Németország és Olaszország egyeztetett a zárva tartásról, "a spanyolok és a svájciak jelenleg nem ilyen döntések felé tartanak". (MTI)

2020.12.02. 20:10

Egy nap, 32 ezer török

Törökországban az elmúlt huszonnégy órában 31 923 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust, így a mutató az előző napi adathoz képest 1813-mal nőtt - közölte a török egészségügyi minisztérium. A napi esetszám az elmúlt napokban 30 ezer közelében alakult, hogy Ankara mintegy négy hónap szünet után múlt szerdán újból ismertette az adatot. A fertőzöttek napi száma az eltelt egy hétben 28 351 és 31 219 között ingadozott, míg a mostani érték ettől a sávtól valamelyest felfelé látszik elmozdulni. A török egészségügyi minisztérium július 29-től a jelentéseiben a napi esetszám helyett a napi betegszám megfogalmazást használta. A kifejezés alatt a tüneteket mutató regisztrált fertőzöttek napi számát értették. Ennek következtében az országban eddig igazolt összes koronavírusos eset pontos száma nem ismert. Szerdán immár tizedik napja, hogy a kis-ázsiai országban rekordszámú ember veszti életét a fertőzés szövődményeiben, ezúttal 193-an hunytak el, és a halálos áldozatok száma 14 129-re emelkedett. A keddi adat 190 volt. Ezzel párhuzamosan a súlyos betegként nyilvántartottak száma is tovább nőtt, mintegy 200-zal, 5303-ról 5502-re. A gyógyultak száma 4821-gyel 414 141-re emelkedett. A 83 milliós országban mostanáig csaknem 19 millió vírustesztet végeztek el. Törökországban kedd este új szabályok léptek életbe. Immár az egész hétvégén, valamint a hétköznap éjszakákon is kijárási korlátozás van érvényben. Ugyanakkor a rendelkezés a termelési és az ellátási láncokat, illetve a logisztikai, az egészségügyi, a mezőgazdasági és az erdészeti szektort továbbra sem befolyásolja. Az intézkedés értelmében az emberek hétköznapokon este 21 órától reggel 5 óráig nem, péntek este 21 órától hétfő reggel 5 óráig pedig kizárólag bevásárlás céljával tartózkodhatnak közterületen. A temetéseket és az esküvőket már csak legfeljebb 30 ember jelenlétében lehet megtartani, míg a mozikat követően a fürdők, az uszodák, a masszázsszalonok és a vidámparkok is felfüggesztik működésüket. Törökországban a járvány tavaszi hulláma során sok más szigorú intézkedés mellett a tartományok közötti utazást is korlátozták, és a bevásárlóközpontoknak is be kellett zárniuk. Ankara az őszi hullám során még nem vezetett be olyan szigorú korlátozásokat, mint az európai országok. A maszkviselés lakóhelyen kívül mindenhol kötelező az országban. (MTI)

2020.12.02. 20:21

Vakcinák - fontos figyelmeztetés az Interpoltól

A koronavírus elleni oltóanyagokkal kapcsolatos bűncselekmények veszélyére figyelmeztetett szerdán az Interpol nemzetközi rendőri ügynökség, kiemelve, hogy a szervezett bűnözői csoportok hamisított vakcinák árusításába kezdhetnek.

2020.12.02. 21:22

Rossz hír a spanyol családoknak karácsonyra

Karácsonykor és szilveszterkor legfeljebb két külön háztartásból nem több, mint tíz ember ünnepelhet együtt - ismertette a spanyol egészségügyi miniszter a szerdán elfogadott szabályozást. Salvador Illa madridi sajtótájékoztatóján elmondta: december 23-a és január 6-a között nem lehet szabadon közlekedni az ország tartományai között, csak kivételes okokkal, mint amilyen például a munkavégzés, az orvosi ellátás, vagy ebben az esetben a közeli hozzátartozó meglátogatása. A tartományok többségében ez nem jelent különösebb változást, mivel a be-, illetve kilépés jelenleg is korlátozott. Az október 25-e óta érvényben lévő éjszakai kijárási tilalmat szenteste és szilveszter éjjelén hajnali fél kettőig hosszabbítják meg. Most régiónként eltérő, hogy este 10-kor, 11-kor vagy éjfélkor veszi kezdetét. "Nagy a tét. (...) Nem örömünkben, vagy mások életének akadályozása miatt hozzuk ezeket az intézkedéseket" - fogalmazott a tárcavezető, emlékeztetve a járvány megfékezésére tett eddigi erőfeszítésekre. Kérdésre válaszolva elmondta: az ismertetett rendelkezések kötelezőek az autonóm tartományok számára, miután a tartományközi tanács támogatta az elképzeléseket. A régiók közül Katalónia és Madrid nem szavazta meg a javaslatot. Az ünnepi időszakkal kapcsolatban számos ajánlás is született, például, hogy a hazautazó diákok az indulás előtti tíz napban önként korlátozzák társas kapcsolataikat, vagy hogy a templomokban ne énekeljenek, hanem felvételről szóljon zene. Salvador Illa szerint a járványügyi adatok ugyan folyamatosan javulnak, de továbbra is óvatosságra intenek. Százezer emberből átlagosan 251-en fertőzött az országban, az elmúlt 24 órában ötezer új esetet diagnosztizáltak, míg a regisztrált fertőzöttek száma több mint kilencezerrel nőtt. Egy hét alatt több mint ezren hunytak el a fertőzés következtében. A járvány kezdete óta több mint 1,6 millióan kapták el bizonyítottan a fertőzést, az elhunytak száma közelít a 46 ezerhez. (MTI)

2020.12.02. 21:41

A rádió fontos volt idén

Egy spanyol tanulmány szerint a koronavírus-járvány alatt a rádió bizonyult az egyik legfontosabb információforrásnak, és műsorai jól alkalmazkodtak a rendkívüli körülményekhez. A rádió mindig olyan médium volt, amely könnyen alkalmazkodik a válsághelyzetekhez. A történelem során, súlyos természeti katasztrófák és egészségügyi vészhelyzetek idején a rádió vezető szerepet töltött be annak köszönhetően, hogy ez a leguniverzálisabban, legegyszerűbben és legkönnyebben hozzáférhető médiaforrás. A koronavírus-járvány alatt pedig ismét kulcsszerepet töltött és tölt be a tájékoztatásban - idézte a Pompeu Fabra Egyetem (UPF) által publikált tanulmányt a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál. A szerzők feltárták a rádió jelentőségét a krízishelyzetekben, elemezték a legfontosabb spanyol és nemzetközi rádióállomások által a világjárvány kitörése után nyújtott információkat, és összegyűjtötték a rádiók által végrehajtott legérdekesebb kezdeményezéseket. A tanulmány szerint Spanyolországban a pandémia alatt megnőtt a rádiók hallgatottsága. A legtöbben a reggeli csúcsidőben hallgattak rádiót, de a karantén alatt a napközbeni hallgatottság is nőtt, különösen délben és délután. A hallgatottság legnagyobb növekedése a hagyományos, általános rádióállomásoknál következett be, a zenei csatornák hallgatottsága csökkent. A rádiók emelkedő népszerűségét más országokban is tapasztalták a kutatók. Az Egyesült Királyságban a kereskedelmi rádiók hallgatottságában a Radiocentre adatai szerint egy óra 45 perces növekedést mértek. A BBC szerint a rádióhallgatás 18 százalékkal nőtt. Olaszországban az Európai Rádiók Szövetségének adatai alapján a hallgatók száma 2,4 százalékkal emelkedett. Az Egyesült Államokban pedig 28 százalékos volt a rádióhallgatás növekedése. Ausztráliában a pandémia alatt a lakosság 72 százaléka hetente legalább egy óra 46 percig hallgatta a rádiót. Indiában a lakosság 82 százaléka hallgatott rádiót a pandémia alatt, ami 23 százalékos növekedést mutat. Dél-Afrikában pedig a műsorszolgáltatók szövetségének felmérése szerint a hallgatók 36 százaléka többet rádiózott a pandémia alatt. A rádiócsatornáknak alkalmazkodni kellett az új helyzethez, otthonról dolgozó szakemberekkel és a programjaikba beillesztett koronavírussal kapcsolatos tartalmakkal. Ahogy más krízisek idején, a rádió hallgatottsága nőtt, a médium segített enyhíteni a világjárvány pszichológiai hatásait. A tanulmány megállapítása szerint a rádió technikai egyszerűsége hozzájárult, hogy az állomások továbbra is rendszeresen sugározhassanak. A rádiócsatornák világszerte sokféle kezdeményezéssel reagáltak a pandémiára. Sokan külön programokat vagy podcastokat szenteltek a világjárványnak, áttekintették a pandémia történetét. A rádió központi szerepe a tanulmány szerzői szerint abban is megmutatkozik, hogy a világ különböző rádióállomásai számos kezdeményezést szerveztek, köztük szolidaritási akciókat a pandémiában érintettek megsegítésére. (MTI)

2020.12.02. 22:31

Koronavírus - Németországban minden így marad az ünnepek alatt is

Angela Merkel "alapvetően változatlan intézkedésekről" tett bejelentést szerda este.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×