eur:
395.31
usd:
365.78
bux:
65324.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az egyik tűzoltó orrából vesz vizsgálati mintát egy vöröskeresztes önténtes a Drezdában létesített autós tesztállomás megnyitásának napján, 2020. április 15-én, a koronavírus-járvány idején. Németországban 132 210 regisztrált koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, 3495-en életüket veszítették.
Nyitókép: Jens Meyer

Rekordot döntött az áldozatok száma Németországban

Az új fertőződések száma viszont csökkent.

Az utóbbi 24 órában 487 haláleset történt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben. Így

már 17 123 áldozata van a járványnak.

Az eddigi rekord 426 volt, az előző héten pénteken, november 27-én jegyezték fel.

Ugyanakkor az új fertőződések száma csökkent. Az RKI-hoz egy nap alatt 17 270 pozitív vírustesztről érkezett jelentés. Ez csaknem tízszázalékos csökkenés az egy héttel korábbi 18 633-hez képest.

Az új esetekkel együtt 1 084 743 ember szervezetében mutatták ki a vírust, amelyet nagyjából kétharmaduk már legyőzött.

A járványhelyzet tartományonként eltérő,

a legsúlyosabb Szászországban, ahol az utóbbi hét napon százezer lakosonként 257 új esetet regisztráltak, ami csaknem a duplája a 16 tartományt együttvéve számított 137-nek.

Ezért a tartományi kormány a tavaszi első hullám idején alkalmazott megoldásokhoz hasonlóan szigorú intézkedéseket vetett be.

A legfontosabb a kijárási korlátozás, amely csaknem valamennyi járásban érvényes. A négymillió szászországi lakos túlnyomó többsége csak feltétlenül szükséges esetben - például bevásárlás, munkavégzés - és a lehető legrövidebb időre hagyhatja el otthonát. Korlátozták egyebek mellett a szeszesital-forgalmazást is. Ugyanakkor a legtöbb szolgáltatás és a kiskereskedelem továbbra is működhet, eltérően a gazdaságot csaknem teljesen befagyasztó tavaszi zárlattól.

A lakosságnak fegyelmezetten be kell tartania az összes szabályt, és legkésőbb karácsonyig vissza kell szorítani a vírust. "Az alternatíva a teljes zárlat és a teljes kijárási tilalom, amit mindenképpen el kell kerülni" - mondta Michael Kretschmer tartományi miniszterelnök a ZDF országos köztelevíziónak.

Kiemelte, hogy az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő teher is vészesen nő. A kórházak "szélsőségesen feszített helyzetben", teljesítőképességük határának közelében vannak, "pedig még el sem kezdődött az influenzaszezon" - mondta a politikus.

Németország egészét tekintve a legnagyobb nyomásnak kitett intenzív osztályokra nehezedő teher némileg csökken. A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) adatai szerint a hétfői hét után kedden további hárommal csökkent, 3918-ra. Gépi lélegeztetésre 60 százalék - 2354 beteg - szorul.

A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 598 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 5460 ágy szabad.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×