INFORÁDIÓ 
2021. január 18. hétfő
Piroska

anglia

karantén

covid-19

Szórakozóhelyek a liverpooli Matthew Streeten 2020. október 13-án este. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében október 14-től időlegesen bezárják a vendéglátóhelyeket az észak-angliai nagyvárosban.

Vége az országos karanténnak, de szinte mindenkinek maradt a szigor Angliában

Szerdán ért véget a második karantén a brit lakosság döntő többségét adó Angliában. Bár nyitnak a boltok és vendéglátóhelyek, az emberek szigorúbb covid-korlátozásokkal néznek szembe, mint a lezárás előtt. Közben a parlament a kormánypárti képviselők egy részének lázadása ellenére elfogadta az új karanténszabályokat.

Furcsa szerdára ébredtek az angolok. Egyrészt véget ért az országos karantén, másrészt a lakosság 99 százaléka szigorúbb szabályoknak kénytelen megfelelni, mint a lezárás előtt.

Mindössze három gyéren lakott körzetben, ahol az angliai lakosság 1 százaléka él,

  • a nyugati Cornwall megyében,
  • a Wight-szigeten
  • és a Scilly-szigeteken

engedélyezett a különböző háztartásokban élők zárt térben való keveredése. Ezzel szemben több mint 55 millió angliai lakosra immár vagy a 2-es (középső) vagy a 3-as (legmagasabb) készültségi fokozat vonatkozik.

London megúszta, Liverpool fellélegezhet

Az elviselhetőbb, középső sávba került 32 millió ember – köztük London lakossága. A 3-as szinthez hasonlóan, ők sem látogathatják otthonaikban barátaikat és családtagjaikat. Ugyanakkor beülhetnek az éttermekbe és kocsmákba a velük egy fedél alatt élőkkel.

Azoknak, aki igazán társadalmi életet akarnak élni, hozzá kell szokniuk a hideghez. A kerthelyiségekben és parkokban lehet ugyanis találkozni azokkal, akik máshol élnek.

A 2-es készültségi sávban élők járhatnak még bevásárolni, konditerembe, moziba és színházba is.

A fennmaradó 23 millió – az országrész 40 százalékát adó - angliai lakos számára közben a gyakorlatban fennmarad a korábbi szigor, annyi könnyítéssel, hogy ők is járhatnak edzőterembe, uszodába és fodrászhoz. Innen nem szabad máshová utazni, illetve ide beutazni.

A 3-as sávba esik több északangol város, köztük Manchester és környéke, Liverpool viszont megúszta a totális szigort. A közép-angliai Stratford-upon-Avon, Shakespeare szülőhelye is a legszigorúbb sávba került. „Sokan nem tudják elhinni és nagyon dühösek” – mondta a helyi önkormányzat vezetője.

A konzervatív lázadás ellenére is átment a karanténtörvény a házon

Az új, regionális szinten bevezethető karantén-intézkedéseket kedden a brit parlament is megszavazta,

ám Boris Johnson miniszterelnök tekintélyét alaposan megtépázta,

hogy a konzervatív kormánypárt 50 képviselője fellázadt és a kormány ellen szavazott.

Szerintük a korlátozások túl szigorúak, rosszul alkalmazzák azokat, elégtelen bizonyítékon alapulnak és tönkreteszik az általuk képviselt körzetek gazdaságát. Az ellenzéki Munkáspárt tartózkodott a szavazásnál, de a javaslat még is így átment a házon.

Az üzletek karácsonyi rohamban reménykednek

Bár a négyhetes, általános karantén feloldása sokak számára nagyobb szabadságot hoz, Matt Hancock brit egészségügyi miniszter figyelmeztetett: „túl korai még levenni a lábunkat a pedálról”.

A következő néhány hónap terheli majd meg leginkább a brit egészségügyi szolgálatot, ezért létfontosságú, hogy az emberek betartsák a szabályokat, a biztonsági távolságot, alaposan megmossák a kezüket és felvegyék a maszkot” – mondta.

Az angliai karantén vége azt is jelenti, hogy kinyithatnak a nem alapvető fontosságú cikkeket árusító üzletek. A nagy láncok, mint például a John Lewis, a Primark, az IKEA és mások azt remélik, hogy a járvány ellenére beindul a karácsonyi bevásárlás.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Peter Powell
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Sas József

Meghalt Sas József, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018