eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egy egyetemi hallgató mintát cseppent az antigén gyorsteszt paneljére a győrszentiváni Hungaro-Dalton Pedagógiai Innovációs Egyesület Égig Érő Fa Kétnyelvű Montessori Óvodában 2020. december 1-jén. Folytatódik a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Beszédes ábrákon a koronavírus magyarországi terjedése

A magyarországi Covid-19 járvány első és második hullámának hőtérképe látványosan különbözik.

Ismét ábrákat közölt a Szegedi Tudományegyetem járványmatematikai kutatócsoportja a koronavírus-járvány hazai terjedéséről, időbeli és életkorbeli eloszlás szerint – szúrta ki a Facebook-bejegyzést a Portfolio.

Az ábrákon is egyértelműen látszik, mennyivel jelentősebb a második hullám a tavaszinál, illetve hogy most elsősorban a fiatalok körében kezdett terjedni a kórokozó, majd onnan terjedt át az idősebb korosztályokra, és mostanra már az idősek között is nagy számban jelen van.

Az első képen a színek intenzitása jelzi az adott korcsoportban adott héten igazolt fertőzöttek számát (minél inkább világos sárga az adott négyzet, annál erősebben van jelen abban a korcsoportban a vírus).

Forrás: https://koronaviruskutatas.sed.hu/
Forrás: https://koronaviruskutatas.sed.hu/

A Röst Gergely matematikus professzor által vezetett járványmatematikai kutatócsoport több újfajta vizualizációval is jelentkezett. A fentebb részletezett folyamatot érdemes megnézni úgy is, hogy egy korcsoport mekkora hányada jelenik meg az igazolt fertőzöttek között. Korcsoportonként 100 000 főre vetítve kapjuk az alábbi ábrát a második hullámra. (Minél világosabb egy négyzet, annál inkább jelen van a vírus.)

https://koronaviruskutatas.sed.hu/
https://koronaviruskutatas.sed.hu/

Közölték a Robert Koch Intézet hasonló hőtérképét Németországról (november 17.), illetve az e mintára készült magyar ábrát.

https://koronaviruskutatas.sed.hu/
https://koronaviruskutatas.sed.hu/
https://koronaviruskutatas.sed.hu/
https://koronaviruskutatas.sed.hu/

A kérdőív készítői kiemelik, hogy "a magyarországi COVID-19 járvány első és második hullámának életkor szerinti hőtérképe tanulságosan bemutatja, mennyire fontos a korosztályok közötti kontaktusok kutatása". A MASZK kérdőív rendszeres kitöltése segít előre jelezni ezeket a folyamatokat – a kérdőívet bárki kitöltheti, naponta körülbelül másfél percet vesz igénybe (első alkalommal néhány perccel többet).

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A gépi tanuláson (machine learningen) alapuló alkalmazások és szolgáltatások már átszövik mindennapjainkat, elég csak a különböző streaming szolgáltatók ajánlórendszereire vagy az okostelefonunk arcfelismerésére gondolni. Ennek adott extra löketet a ChatGPT-t is meghajtó GPT-3 és hozzá hasonló transformer alapú modellek megjelenése, ami széles körben is a felhasználók kezébe adta a folyékonyan kommunikáló algoritmus élményét. Miképp segíthetnek a nagy nyelvi modellek az üzleti folyamatok hatékonyabbá tételében? Erről tart előadást április 23-ai AI in Business rendezvényünkön Ignácz Péter a KPMG managere. 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×