eur:
393.6
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nemzeti színű zászlót lógat ki idős férfi lakása ablakából Rómában a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási tilalom idején, 2020. március 20-án. Olaszországban eddig 41035 fertőzött személyt regisztráltak, a halálos áldozatok száma 3405-re emelkedett.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami

A karácsony is szigorral teli lesz Olaszországban

Minél jobban korlátozni kell az emberek közötti találkozást - mondta az egészségügyi miniszter.

A koronavírus-járvány miatt december 25-én és 26-án, valamint január elsején is korlátozni fogják Olaszországban a városok, települések közötti mozgást a többfős találkozások megakadályozására - jelentette be Roberto Speranza, vázolva az ünnepekre tervezett járványintézkedéseket, amelyek december 4-én lépnek életbe. A végleges rendelkezésekről a szerda esti kormányülésen határoznak.

Az egészségügyi miniszter kijelentette, hogy az ünnepek alatt sem akarják jelentősen enyhíteni a tartományok közötti mozgásra vonatkozó eddigi korlátozásokat.

"Az idei karácsonyi és újévi ünnepléshez a lehető legkomolyabban kell állunk, ha el akarjuk kerülni az újabb zárlatot januárban.

Minél jobban korlátozni kell az emberek közötti találkozást" - hangoztatta Roberto Speranza. Hozzátette, nem szabad illúziókban ringatniuk magukat, mivel a járvány újabb, harmadik hulláma már küszöbön áll.

Olaszországban október eleje óta fokozatosan korlátozásokat vezettek be, majd november első hetétől vörös, narancssárga, sárga színű sáv szerint osztályozták a régiókat a járvány erőssége alapján. Decemberre a SARS-CoV-2 koronavírus reprodukciós rátáját sikerült 1,08-as értékre leszorítani, így az ünnepek előtti időszakban enyhe oldás várható a gazdaság, főleg a kereskedelem ösztönzésére. A kormány azonban már korábban jelezte, hogy az ünnepek idejére újabb szigorítás várható.

A hírek szerint nem oldják fel a jelenleg este 10 órától érvényes kijárási tilalmat sem, ami megnehezítheti az ünnepi vallási szertartások megtartását. A kormány nem akarja engedélyezni a sípályák megnyitását sem.

Az egészségügyi tárca vezetője bemutatta az országos vakcinaelosztási programot. Roberto Speranza elmondta, hogy 202 millió dózist vásárolnak:

  • több mint 40 milliót az AstraZenecatól,
  • 26,9 milliót a Johnson & Johnsontól,
  • több mint 40 milliót a Sanofitól,
  • 26 milliót a Pfizer-BioNTechtől,
  • több mint 30 milliót a CureVactól,
  • majdnem 11 milliót a Moderna gyógyszergyártótól.

Roberto Speranza közölte, hogy az oltás országos és ingyenes lesz, és nem lesz kötelező, de széles kommunikációs kampánnyal ösztönzik majd a részvételt. Az első körben - a tervek szerint január végétől - az egészségügyi dolgozók, az idősotthonok dolgozói és lakói, majd az idős korosztály többi tagja, a rendfenntartó erők és a pedagógusok részesülhetnek oltásban. Azt a vakcinát, amely nem igényel rendkívüli hűtési feltételeket, többek között a kórházakban tervezik tárolni. A rendkívüli tárolást igénylő oltóanyagot területi, mintegy 300 vakcinaállomáson keresztül juttatják célba. A vakcina beadásához húszezer egészségügyi dolgozó kell, ezért a diplomás, de szakvizsga nélküli fiatal orvosok bevonását tervezik, valamint a fegyveres erők együttműködésére is számítanak. A nagy mennyiségű injekciós tű, fertőtlenítőszer és más eszközök beszerzéséhez már kiírták a pályázatokat.

Olaszországban már több mint 56 ezren haltak bele az új típusú koronavírus okozta betegségbe.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×