eur:
393.09
usd:
367.05
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Lemond EP-képviselői tisztségéről Szájer József - a nap hírei

A koronavírus járvány kezdete óta a legtöbben haltak és fertőződtek meg egy nap alatt Magyarországon. Tudatos vásárlásra kéri a lakosságot az országos tisztifőorvos az adventi időszak beköszöntével a koronavírus-járvány miatt. Lemond európai parlamenti képviselői tisztségéről Szájer József. A nap legfontosabb hírei november 29-én.

Újabb 6819 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 156 többségében idős, krónikus beteg.Eddig ez a legmagasabb napi halálozási és fertőzöttségi szám. Az aktív fertőzöttek száma 151 200-re emelkedett. A beazonosított fertőzöttek száma 211 527-re, az elhunytaké 4 672-re nőtt. A gyógyultak száma meghaladja az 55 és fél ezret. Kórházban 7590 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 657-en vannak lélegeztetőgépen. A beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is.

Tudatos vásárlásra kéri a lakosságot az országos tisztifőorvos az adventi időszak beköszöntével a koronavírus-járvány miatt. Müller Cecília a közmédiában úgy fogalmazott: a plázákban céltalanul fel-alá járkálni veszélyes, ezért aki teheti, vásároljon az interneten, aki pedig mégis személyesen veszi meg az ajándékokat, otthon találja ki, mit szeretne. Az országos tisztifőorvos megismételte: az emberek a jövő héten induló regisztrációval jelezhetik, hogy igényük van az oltás iránt. Hozzátette: várhatóan kedden indul szakemberekből álló magyar delegáció Oroszországba, hogy az orosz oltóanyagról tájékozódjon.

Kihirdette a kormány az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló kormányrendeletet - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.Veszélyhelyzet idején szigorúbbak a kirendelésre vonatkozó szabályok. A tárca közleménye szerint az érintett dolgozóknak, ha az egészségügyi szolgálati jogviszonyba történő átlépést választják, elég az erre vonatkozó új szerződéseiket 2021. március 31-ig megkötniük. Az orvosi és ápolói béremelés az előre bejelentett ütemekben zajlik.

Lemondott európai parlamenti képviselői tisztségéről Szájer József. Ezt maga a fideszes politikus közölte. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja közleményben tudatta: szomorúan fogadta a döntést. A december 31-ével hatályos lemondásról Szájer József hangsúlyozta: lemondása nincs összefüggésben az európai színtéren most zajló küzdelem tartalmával, egyetért a magyar kormány álláspontjával. A képviselő úgy fogalmazott: egy ideje a napi politikai küzdelemben való részvétel egyre nagyobb lelki megterhelést jelent számára.

Hétfőn szavazhat ismét az Országgyűlés a családi gazdaságokról szóló törvényről, amelyet az államfő megfontolásra visszaküldött. törvényalkotási bizottság módosító javaslatokat fogadott el az előterjesztéshez: az Agrárkamara hatósági feladatainak ellátását nevezik meg az adatkezelés céljának és szűkül azon adatok köre is, amelyek a jogszabály értelmében nyilvánosak lesznek. Ha az országgyűlés megszavazza, a családi gazdaságok adózását is érintő változtatást, akkor már jövő januártól alkalmazható lehet.

Hétfőn országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi az MSZP, hogy a kormány decemberben gyermekenként egyszeri ötvenezer forintot adjon azoknak a családoknak, amelyekben mindkét szülő elvesztette az idén a munkáját a koronavírus-járvány miatt. Kunhalmi Ágnes, az ellenzéki párt társelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg 300 ezer ember keres munkát Magyarországon.

A Demokratikus Koalíció azt követeli a kormánytól, hogy ingyen teszteljenek le mindenkit, aki ezt kéri, hogy a családok biztonságban tudjanak együtt karácsonyozni. Kálmán Olga, a DK elnökségi tagja online tájékoztatóján arról beszélt: ha egy család le szeretné teszteltetni minden tagját karácsony előtt, az családonként akár 100 ezer forintos nagyságrendű költséget is jelenthet.

Mérsékletes ünneplést szorgalmazott advent első vasárnapján Ferenc pápa. A katolikus egyházfő emellett a segítségnyújtás és az imádság időszakának nevezte a koronavírus-járványban érkező karácsony előtti heteket a Szent Péter téren mondott beszédében. A Vatikán még nem közölte a karácsonyi ünnepek pontos programját, amelyet az olasz egészségügyi hatóságok intézkedéseihez igazítanak majd.

Csehországban csütörtökön feloldják a koronavírus terjedése elleni óvintézkedések egy részét - jelentette be az egészségügyi miniszter a kormány rendkívüli ülése után. A döntés értelmében bizonyos korlátozásokkal kinyithat az összes üzlet, vendéglő, és működhetnek a szolgáltatások. Megszűnik az éjjeli kijárási tilalom és emelkedik a közösségi rendezvényeken engedélyezett résztvevők száma is.

Nem lassul a koronavírus-járvány terjedése Szlovéniában és Horvátországban. Zágráb újabb szigorításokat léptetett életbe szombattól karácsonyig. Szlovéniában már több mint egy hónapja szinte teljesen leállt az élet. A kormány csütörtökön ütemtervet dolgoz ki a korlátozások enyhítésére.

Olaszországban gazdasági szuperminisztériumot és minisztercseréket tervez a kormány a járványválság megoldására. A Giuseppe Conte vezette kabinet háromszáz fős szakértői csapattal akarja behozni több hónapos késését a gazdasági helyreállítási projektek kidolgozásában. A kormány annak ellenére tervez belső átalakítást, hogy a minisztercsere akár kormányválsághoz is vezethet.

Franciaországban az államtanács szerint nem korlátozható a részvétel az istentiszteleteken, ezért 3 napot adott a kormánynak a vonatkozó rendelet módosítására. Franciaországban a kormány engedélyezte az istentiszteletek megtartását is de csak maximum harminc ember részvételével. A francia katolikus püspöki konferencia nyújtott be keresetet a legmagasabb közigazgatási és jogi szervezethez.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×