eur:
393.75
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Karácsony Gergely főpolgármester a magyar kultúra napján sajtótájékoztatót tart a budapesti Gerlóczy utcában 2020. január 22-én. A Városháza Gerlóczy utcai épületszárnyában kap helyet a Budapest Galéria, és az idén elkezdődik a Merlin Színház korábbi, az utcában álló épületének felújítása.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Hamarosan kiderül, mit tervez a dugódíjjal a főváros

Akár a díszkivilágításon is spórolna a főpolgármester, hogy több pénz maradjon a fővárosi kasszában.

Fogytán Budapest tartaléka - jelentette ki a koronavírus-járvány miatti fővárosi károkra utalva Karácsony Gergely főpolgármester a Népszavának adott interjújában,

A városvezetőt számos témában kérdezték egy évvel hivatalba lépése után.

Idősotthonok

Karácsony Gergely kijelentette, a fővárosi fenntartású idősotthonokban folyamatosan zajlik a tesztelés, a Csokonai utcai idősotthonban keletkezett gócpont intézményvezetői felelősségre utalhat, a vizsgálatot megindították, a vezetőt felfüggesztették.

Adókivetési jog

A főváros elkészítette a kerületeknek szóló, a luxusingatlanok megadóztathatóságáról szóló javaslatát, Karácsony Gergely azt reméli tőle, hogy "társadalmi igazságosságot szolgáló" lépés lesz, de a döntés a kerületeké lesz.

Karcsúsítás

A városatya úgy érzékeli, Budapest költségvetése fenntarthatatlanságának kezelésére "le kell húzni" több beruházást, de közeleg a működés ellehetetlenülése is, ezért jön "minden idők legtakarékosabb költségvetése".

"Ki kell húznunk addig, amíg a gazdaság talpra áll, az iparűzési adóbevétel növekszik. (...) Lehet, hogy például a díszkivilágítást egy órával korábban le kell kapcsolni. A legnagyobb gondot a közösségi közlekedés működtetése jelenti. De ott akkor lehetne érdemben csökkenteni a költségeket, ha a BKV végre megvalósíthatná a régóta halasztott fejlesztéseket, amelyeket most külső cégektől vásárol meg" - fogalmazott.

Reménykedik a dugódíj bevezethetőségén is, a főváros javaslata 2021 elejére elkészül, először társadalmi vitára bocsátják. A főváros úthasználat-arányos rendszerben gondolkodik.

Az parkolási rendszerrel kapcsolatban jelezte, már dolgoznak egy új, egységes rendszeren, amellyel a kerületek is jól fognak járni.

Budapest és kormány

A leginkább a közfigyelem fókuszába került konfliktuspontról, a Lánchíd felújításáról szólva azt mondta, ennél a beruházásnál is 2022 utánra szóló ígéretei vannak a kormánynak, így fogja a kormány csak akkor kifizetni a Lánchídra odaítélt milliárdokat.

BKK-vezéri pályázat

Mint említette, az idén tíz éves Budapesti Közlekedési Központnak egyre több a feladata, de vezérigazgatója nincs, ezért még ebben az évben kiírják a szükséges pályázatot, amelyen a megbízott vezető is indul - "jó esélyekkel".

"A legfontosabbnak most a járműbeszerzést és az ehhez kapcsolódó infrastruktúra- és hálózatfejlesztést tartom. (...) Legalább ennyire fontos lesz a történelmi belváros forgalomcsillapítása, újraálmodása, beleértve a Nagykörút új szerepének megtalálását is" - sorolta Karácsony Gergely.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×