eur:
392.89
usd:
366.59
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2020. szeptember 30-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

A járvány a Fővárosi Közgyűlés ülését is elérte

Elmaradt a Fővárosi Közgyűlés szerdára meghirdetett ülése a koronavírus-járványban megbetegedettek magas száma miatt.

A főpolgármester a tervezett ülés elején bejelentette a testület határozatképtelenségét, majd közölte, a pótlásra rendkívüli közgyűlést kezdeményez, amint a tagok többsége jelen tud lenni az ülésteremben.

Karácsony Gergely jó egészséget kívánt a távollévőknek.

Az elmúlt napokban Pikó András józsefvárosi és Borbély Lénárd csepeli polgármesterről derült ki, hogy koronavírusosak.

Az október végi közgyűlés ülésére tervezett döntések közül a maszkviselési rendelet visszavonása kapott nyilvánosságot, a korábbi fővárosi rendeletet felülírja a kormányrendelet, az van érvényben – jelezte Karácsony Gergely. Az ellentmondásról Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP volt elnöke beszélt az Indexnek, amely kiemelte, hogy a két rendelet közötti tartalmi különbségek közül az egyik az, hogy a kormányrendelet 6 év feletti mindenkit kötelez a maszkviselésre, illetve jobban körülírja, mi tekinthető maszknak; a sál és a kendő már nem. A főpolgármester ezután jelezte, hogy visszavonják a budapesti maszkhasználatról szóló rendeletet, az ülés azonban elmaradt.

A közgyűlésben további fontos ügyek lettek volna napirenden. Az egyik leglényegesebb előterjesztés az idei költségvetés átalakításáról szólt volna, miután a koronavírus-járvány hatására extra kiadások és a kormányzati elvonások miatt jelentős hiány alakult ki. A 12 milliárd forinttal megemelt szolidaritási hozzájárulást már kigazdálkodták, most azonban újabb 56 milliárdos hiányt kell pótolni a Városházának, ráadásul az iparűzési adóból 35 milliárd forinttal kevesebb a bevétel, és a BKK-nak is 20 milliárdos a hiánya. Az ülésre tervezett módosítás szerint a BKK-nak 17 milliárdot, a Fővárosi Növény- és Állatkertnek 500 milliót, a Budapest Filmnek pedig 150 millió forintot szavaztak volna meg a kieső bevételek fedezésére.

Az ülésen szó lett volna a Blaha Lujza tér felújításáról is, az állammal kötött szerződés alapján 2021 végére be kell fejezni a tér rekonstrukcióját. Az ülésen dönthettek volna a Katona József Színház Nonprofit Kft. és a Radnóti Miklós Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóiról is.

Elfogadhatták volna azt a javaslatot is, amely szerint a téli időszakra ingyen megkapja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a főváros Rimaszombat úti épületét hajléktalanszállónak, és csökkentik az átmeneti szállók térítésdíját is, ha az éjjeli szállókon túlzsúfoltság alakulna ki.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×