INFORÁDIÓ 
2021. január 24. vasárnap
Timót

karácsony gergely

fővárosi közgyűlés

koronavírus

A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2020. szeptember 30-án.

A járvány a Fővárosi Közgyűlés ülését is elérte

Infostart / MTI

Elmaradt a Fővárosi Közgyűlés szerdára meghirdetett ülése a koronavírus-járványban megbetegedettek magas száma miatt.

A főpolgármester a tervezett ülés elején bejelentette a testület határozatképtelenségét, majd közölte, a pótlásra rendkívüli közgyűlést kezdeményez, amint a tagok többsége jelen tud lenni az ülésteremben.

Karácsony Gergely jó egészséget kívánt a távollévőknek.

Az elmúlt napokban Pikó András józsefvárosi és Borbély Lénárd csepeli polgármesterről derült ki, hogy koronavírusosak.

Az október végi közgyűlés ülésére tervezett döntések közül a maszkviselési rendelet visszavonása kapott nyilvánosságot, a korábbi fővárosi rendeletet felülírja a kormányrendelet, az van érvényben – jelezte Karácsony Gergely. Az ellentmondásról Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP volt elnöke beszélt az Indexnek, amely kiemelte, hogy a két rendelet közötti tartalmi különbségek közül az egyik az, hogy a kormányrendelet 6 év feletti mindenkit kötelez a maszkviselésre, illetve jobban körülírja, mi tekinthető maszknak; a sál és a kendő már nem. A főpolgármester ezután jelezte, hogy visszavonják a budapesti maszkhasználatról szóló rendeletet, az ülés azonban elmaradt.

A közgyűlésben további fontos ügyek lettek volna napirenden. Az egyik leglényegesebb előterjesztés az idei költségvetés átalakításáról szólt volna, miután a koronavírus-járvány hatására extra kiadások és a kormányzati elvonások miatt jelentős hiány alakult ki. A 12 milliárd forinttal megemelt szolidaritási hozzájárulást már kigazdálkodták, most azonban újabb 56 milliárdos hiányt kell pótolni a Városházának, ráadásul az iparűzési adóból 35 milliárd forinttal kevesebb a bevétel, és a BKK-nak is 20 milliárdos a hiánya. Az ülésre tervezett módosítás szerint a BKK-nak 17 milliárdot, a Fővárosi Növény- és Állatkertnek 500 milliót, a Budapest Filmnek pedig 150 millió forintot szavaztak volna meg a kieső bevételek fedezésére.

Az ülésen szó lett volna a Blaha Lujza tér felújításáról is, az állammal kötött szerződés alapján 2021 végére be kell fejezni a tér rekonstrukcióját. Az ülésen dönthettek volna a Katona József Színház Nonprofit Kft. és a Radnóti Miklós Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóiról is.

Elfogadhatták volna azt a javaslatot is, amely szerint a téli időszakra ingyen megkapja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a főváros Rimaszombat úti épületét hajléktalanszállónak, és csökkentik az átmeneti szállók térítésdíját is, ha az éjjeli szállókon túlzsúfoltság alakulna ki.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018