INFORÁDIÓ
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka

áradás

sajó

hernád

tisza

országos vízügyi főigazgatóság

A megáradt Sajó miatt lezárt út Putnok és Sajóvelezd között 2020. október 15-én. Több utat is lezártak az esőzés utáni áradás miatt Borsodban.

Lassan fellélegezhet Borsod, apadnak a folyók

Infostart

A Sajó–Bódva–Hernád vízrendszeren a felső és a középső szakaszokon már mindenhol lassú apadás kezdődött, a két árhullám (Sajó és Hernád) összeért a kesznyéteni nyílt ártéren. Az ott kiterülő víz elején ezekben az órákban folyik be a Tiszába, Tiszapalkonya alatt okoz csak készültségi szinttől elmaradó vízszintemelkedést.

A vízgyűjtő területeken ezen a héten nem kell újabb csapadékra számítani. A vízügyes szakemberek még mindig folyamatos figyelőszolgálatot látnak el az érintett területeken, kisebb töltés szivárgások előfordulnak, de ezek beavatkozást nem igényelnek – tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A Sajó szinte a teljes hazai szakaszon apad, a Hernádon érkező árhullám hatására elhúzódó tetőzés jelenleg Kesznyéten térségében jár. Sajópüspökinél, Sajószentpéternél és Felsőzsolcánál ütemes apadás mellett jelenleg a másodfokú készültség szintje feletti vízállásokat mérnek. Sajópetrinél és Felsőzsolcánál várhatóan október 21-én, Sajószentpéternél pedig várhatóan október 23-án csökkennek a vízszintek az első fok szintje alá.

A Bódva szintén a teljes hazai szakaszon apad, az apadás már Szendrőnél is felgyorsult.

A Hernádon levonuló árhullám után folytatódik a lassú apadás, melynek ütemét a szlovákiai Ruzsini tározó vízeresztése is befolyásolja. Hidasnémetinél hétfő reggelre az első fok szinte alá csökkent a vízszint, Gesztelynél várhatóan vasárnapra csökken a vízszint az első fok szintje alá.

Mivel a Tisza felső szakaszáról jelenleg viszonylag kevés víz érkezik, ezért a Sajó–Hernád vízrendszer alsó szakaszán nem kell visszaduzzasztásra számítani, így az apadás várhatóan az alsó szakaszon is ütemesen megy végbe.

Az Ipoly a hazai szakaszán Ipolytölgyes kivételével mindenhol apad.

A Bodrog hazai szakaszán az első fok szintje alatti elnyúló tetőzések mellett vonul le az árhullám.

További információkat, így előrejelzési grafikonokat a www.hydroinfo.hu oldalon található – zárul a közlemény.

Nyitókép: MTI/Vajda János
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018