INFORÁDIÓ 
2021. január 23. szombat
Rajmund, Zelma

karácsony gergely

közvélemény-kutatás

publicus intézet

Karácsony Gergely főpolgármester a Tour de Hongrie kerékpárverseny csapatbemutatóján a Novotel Budapest City szállodában 2020. augusztus 28-án.

Publicus Intézet: újraválasztanák Karácsony Gergelyt a budapestiek

Infostart

Karácsony Gergely főpolgármesteri teljesítményével áprilisban voltak a legelégedettebbek a budapestiek, de hivatalba lépése óta nőtt a támogatottsága. Budapest egy éve megválasztott első embere ma este az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz.

Egy évvel a főpolgármester megválasztása után, közel egyéves kutatássorozat eredményét publikálva mutatja be a Publicus Intézet Karácsony Gergely munkájának megítélését.

2019 decembertől havonta folyamatosan, legutóbb 2020 szeptember végén, 1000-1000 fő megkérdezésével a fővárosi lakosok körében készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálták az emberek véleményét Karácsony Gergely főpolgármesteri tevékenységével kapcsolatban a Népszava megbízásából.

A főpolgármestert nagy valószínűséggel ma is újraválasztanák. A megkérdezettek fele (49 százalék) vagy biztosan (35 százalék) vagy valószínűleg (11 százalék) vagy pedig egy széles körű ellenzéki összefogás esetén (3 százalék) el tudná képzelni, hogy egy most vasárnapi főpolgármester-választáson Karácsony Gergelyre szavazzon. Tízből négy (40 százalék) válaszadó vagy biztosan nem (33 százalék), vagy pedig nem valószínű (7 százalék) hogy rá adná a voksát.

Forrás: Publicus Intézet
Forrás: Publicus Intézet

A főpolgármester munkájával az egyértelmű többség elégedett.

Minden második (49 százalék) megkérdezett összességében inkább elégedett Karácsony Gergely főpolgármesterként végzett munkájával.

Tízből négyen (40 százalék) azonban nem elégedettek azzal, ahogy Karácsony Budapestet vezeti.

Míg 2019 decemberében a megkérdezettek harmada ítélte meg inkább pozitívan a főpolgármester munkáját, addig 2020 szeptemberében már a válaszadók fele. Ezzel együtt növekedett az elégedetlenek aránya is. Míg 2019 decemberében a megkérdezettek negyede volt inkább nem elégedett Karácsony Gergely munkájával, addig ezt 2020 szeptemberben már tízből négyen mondták.

A főpolgármester munkájával való elégedettség 2020 áprilisában volt a csúcson (63 százalék),

a koronavírus járvány magyarországi kezdete környékén. A utána bekövetkező csökkenést a Fidesz szavazók növekvő elégedetlensége okozza. Ez egybeesik a Karácsony Gergely elleni kormánypárti támadások (Pesti úti idősotthon ügye) kezdetével.

Forrás: Publicus Intézet
Forrás: Publicus Intézet

A DK, a Momentum és az MSZP-P szavazóinak döntő többsége inkább elégedetten nyilatkozott Karácsony Gergely főpolgármesterként végzett munkájáról. Ennek a három ellenzéki pártnak a szavazói némileg elégedettebbek most Karácsonnyal, mint 2019 decemberében voltak.

Míg 2019 decemberében tízből két bizonytalan szavazó nyilatkozott pozitívan a főpolgármester munkájáról, addig 2020 szeptemberében már tízből négy.

Igaz, április és július között végig 50 százalék felett volt az elégedettség a bizonytalanok körében, áprilisban 67 százalék. A Fidesz szavazóknak csak 7 százaléka elégedett most Karácsony Gergely teljesítményével, de március-áprilisban még majdnem minden ötödik kormánypárti budapesti jónak ítélte a munkáját.

Forrás: Publicus Intézet
Forrás: Publicus Intézet

A Publicus Intézet 2019 decemberi felméréséhez képest

jelentősen nőtt (27-ről 35 százalékra) azok aránya, akik most biztosan Karácsony Gergelyre szavaznának,

így összességében némileg többen vannak azok is, akik különböző hajlandósággal, de megadnák a bizalmat a mostani városvezetőnek. (47 és 49 százalék).

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018