INFORÁDIÓ 
2020. október 31. szombat
Farkas

favipiravir

gyógyszer

koronavírus

szlávik jános

szent lászló kórház

Koronavírus - Szlávik János beszámolt a favipiravir szer használatának eredményeiről

Koronavírus - Szlávik János beszámolt a favipiravir szer használatának eredményeiről

Infostart

A favipiravir hatóanyagú Avigan tablettát a kórházban kezelt, középsúlyos állapotú koronavírus-fertőzöttek kapják itthon, eddig több mint száz ember kapott belőle.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyezte a favipiravir hatóanyagú gyógyszer klinikai vizsgálatát – jelentette be pénteken Keserű György Miklós akadémikus. A Japántól kapott gyógyszert egy ideiglenes engedély birtokában használhatják, a tesztek és a teljes engedélyeztetési eljárás ugyanis 6–12 hónapig tart. Az akadémikus arról beszélt, hogy a gyógyszer átlagosan mintegy hat nap alatt kisöpri a koronavírust az emberi szervezetből, megszűnik a láz, a légzési nehézség és a köhögés is.

Szlávik János: nem tapasztaltunk különösebb mellékhatásokat

A favipiravir eredetileg az influenza kezelésére használatos hatóanyag, amit – mivel hatásosnak bizonyult – később többféle vírus, így az ebola, a nyugat-nílusi láz, illetve a Dengue-láz ellen is kipróbáltak – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Szlávik János. A Szent László Kórház infektológiai osztályának főorvosa közölte, tavaly decemberben, amikor Kínában kitört a járvány, a favipiravirt elkezdték az új típusú koronavírusos betegek gyógyításában is használni, majd a kedvező tapasztalatok nyomán világszerte elindult a szer kipróbálása.

A Dél-pesti Centrumkórház Szent László-telephelyén már száznál több páciensnél alkalmazták a favipiravir tartalmú Avigan tablettát, amitől

valóban hamarabb gyógyulnak a betegek, és használata során különösebb mellékhatásokat sem tapasztaltak.

A hatóanyag még a betegség elején, az első 5–6 napban eredményez javulást a kórházban kezelt, középsúlyos állapotú pácienseknél, akik a favipiravirtól hamarabb lesznek láztalanok, és kisebb valószínűséggel kerülnek intenzív osztályra. "Az Avigan előnye még, hogy egy szájon át szedhető készítmény, azonban aránylag nagy mennyiséget: az első napon kétszer nyolc, a második naptól pedig kétszer három szemet kell belőle bevenni, és 5–10 nap között szükséges alkalmazni" - mondta a főorvos.

Mindezzel párhuzamosan zajlik egy favipiravir tartalmú gyógyszer magyarországi fejlesztése is, így a szakemberek remélik, hogy hamarosan ennek is elkezdődhet a klinikai tesztelése.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018