eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetője beszél a Pécsi Tudományegyetem humán reprodukciós nemzeti laboratóriuma és a virológiai nemzeti laboratórium megnyitása alkalmából tartott rendezvényen a  tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában 2020. szeptember 25-én. Tizenhét Nemzeti Laboratórium és egy kutatólaboratórium kialakítását, működésének megkezdését támogatja a kormány, idén 14 milliárd, a következő években összesen mintegy 90 milliárd forinttal. Az elsőként megnyíló két pécsi laboratórium egyike Jakab Ferenc professzor szakmai vezetésével virológiai területen tevékenykedik.
Nyitókép: Sóki Tamás

Jakab Ferenc a járványkezelésről: gyorsvonatként rohanunk a vesztünkbe

Jakab Ferenc, a koronavírus-akciócsoport vezetője szerint drasztikusan emelkedni fog a fertőzöttek száma, és az iskolai lázmérésnek nincs értelme. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese szerint a virológus professzor csak riogat.

Csütörtök este Constantin Tamás gyermekorvos egy online beszélgetésre hívta Jakab Ferenc pécsi virológust, Falus András immunológust és Tordas Dániel házi gyermekorvost, hogy a koronavírus-járvány második hullámáról vitázzanak. A hvg.hu tudósítása szerint Jakab Ferenc, a koronavírus-akciócsoport vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy nem jó irányba haladnak a dolgok, Magyarország az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO) már súlyosan veszélyeztetett országnak számít, és ha minden így marad, nem kerítenek sort komolyabb intézkedésekre, akkor drasztikusan emelkedni fog a fertőzöttek száma. Arra is figyelmeztetett, hogy a tesztkapacitás véges, és lassan elérjük a tetejét.

"Nagyon nem vagyok optimista, ez az igazság" – mondta Jakab Ferenc.

A virológus szerint egyre inkább az idősebb korosztályt fogja érinteni a koronavírus-fertőzés, több ember fog lélegeztetőgépre kerülni és több lesz a haláleset is. Félő ráadásul, hogy a koronavírus be fog robbanni az idősotthonokban és a szociális intézményekben, ami csak növeli a nyomást az egészségügyi ellátórendszeren.

"Figyelni kell, hogy próbáljuk lassítani a járvány terjedési ütemét – megállítani nem fogjuk tudni –, de ha ilyen tendenciával rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor az egészségügyi kapacitásainkat nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni. Nem látjuk azt, hogy a járvány egyáltalán csúcsosodna. A számok emelkednek" – mondta a virológus.

Jakab Ferenc szerint az iskolai lázmérésnek „sem szakmailag, sem járványügyileg” nem látja értelmét, mert sok esetben nincs láz, főleg gyerekeknél, de felnőtteknél is csak ritkán, mert a tünetmentes fertőzötteknél egyáltalán nincs láz, viszont a tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal már fertőzhet egy beteg.

"A felelősségteljes szülő nem engedi közösségbe a gyerekét, a felelőtlen pedig lázcsillapítót ad az övének, és úgy hagyja, hogy iskolába menjen, de lázat az utóbbi esetben sem lehet kimutatni" – mondta, és hozzátette, szerint így a tünetmentes gyerekek megfertőzik majd egymást, amikor télen maszk nélkül, esőben-hóban várakoznak az iskolájuk előtt. Az iskolai lázmérésnek szerinte akkor lenne értelme, ha a tanár végezné el az első óra előtt bent, a tanteremben, elkerülve, hogy a gyerekeknek és a szüleiknek odakint sorba kelljen állniuk.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×