eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter sajtótájékoztatója a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. szeptember 28-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Jogállamiság - Új fegyvert aktivált a magyar és a lengyel külügyminiszter

Magyarország és Lengyelország "a liberális ideológiai véleményelnyomással" szembeni együttes fellépés érdekében közös összehasonlító jogi intézetet hoz létre - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, miután fogadta lengyel kollégáját, Zbigniew Raut.

Szijjártó Péter azt mondta: a nemzeti érdeket egyértelműen előtérbe helyező, keresztény alapokon politizáló két patrióta kabinet politikája sokszor megemészthetetlen a "nemzetközi liberális fősodor" számára, amely ezért folyamatosan támadja a két országot.

A közös jogi intézet "a kellő jogi biztonságot, bázist és tudást fogja felhalmozni a liberális ideológiai véleményelnyomással szemben" - emelte ki. Hangsúlyozta, hogy nem volt köze a jogállamisághoz korábban azoknak a témáknak, amiket ezzel az indokkal hoztak fel ellenünk a korábbi kritikák, támadások esetén.

A magyar külpolitika érdekérvényesítő-képessége nagymértékben múlik a V4-ek erején, illetve Magyarország és Lengyelország szövetségének erősségén. Ezért annak fókuszában mindig ott van a magyar-lengyel kapcsolatok és a visegrádi csoport (V4) folyamatos erősítésének szándéka - húzta alá.

Kérdésre válaszolva kifejtette: az a céljuk, hogy legyen egy átfogó kép, országokra lebontva a jogállamisági vádakkal érintett területek jogi szabályozásáról. Példaként azt említette, hogy a lengyel bírósági átalakítás nyomán is jogállamisági kifogásokat hoztak fel nyugati országok, de azután kiderült, hogy például Spanyolországban is olyan szabályozás van, mint amilyet a lengyelek bevezettek.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy mindkét ország elutasítja az Európai Bizottság új migrációs paktumát, mivel az egy migrációbarát, a bevándorlást inspiráló dokumentum, amely újabb és újabb migrációs hullámok megindulásának veszélyével fenyeget, valamint más néven, de továbbra is szerepel benne a kötelező betelepítési kvóta.

Szó volt arról is, hogy Varsó és Budapest között gyorsvasúti kapcsolatot kell létrehozni Szlovákián és Csehországon keresztül.

Zbigniew Rau a két ország szoros kapcsolataira utalva példaként említette az idén száz éves varsói csata megnyeréséhez nyújtott magyar segítséget. Mint kiemelte, az idén harminc éves V4-es együttműködés az egyik leghatékonyabb regionális mechanizmus az EU-n belül, gazdaságaik gyorsabban fejlődnek, mint a kontinens nyugati részének országai.

A többi között kitért arra is, hogy a V4-ek egyetértenek Fehéroroszországgal kapcsolatban, és tisztában vannak azzal, hogy az ottani társadalom is szeretné megélni alkotmányos jogait és alakítani a saját jövőjét. Ebben segít a V4-országok miniszterelnökei által Lublinban előkészített csomag, amelyet Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő fog bemutatni az Európai Tanács ülésén - jelezte a lengyel külügyminiszter.

Zbigniew Rau álláspontja szerint az EB új migrációs paktuma a választás lehetőségét vonja el a befogadóországoktól és a migránsoktól is. A terv mélyebb átgondolást és vitát igényel, amelyben védeni fogjuk álláspontjainkat - hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×