INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

szijjártó péter

jogállamiság

koronavírus

járvány

jog

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter sajtótájékoztatója a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. szeptember 28-án.

Jogállamiság - Új fegyvert aktivált a magyar és a lengyel külügyminiszter

Infostart

Magyarország és Lengyelország "a liberális ideológiai véleményelnyomással" szembeni együttes fellépés érdekében közös összehasonlító jogi intézetet hoz létre - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, miután fogadta lengyel kollégáját, Zbigniew Raut.

Szijjártó Péter azt mondta: a nemzeti érdeket egyértelműen előtérbe helyező, keresztény alapokon politizáló két patrióta kabinet politikája sokszor megemészthetetlen a "nemzetközi liberális fősodor" számára, amely ezért folyamatosan támadja a két országot.

A közös jogi intézet "a kellő jogi biztonságot, bázist és tudást fogja felhalmozni a liberális ideológiai véleményelnyomással szemben" - emelte ki. Hangsúlyozta, hogy nem volt köze a jogállamisághoz korábban azoknak a témáknak, amiket ezzel az indokkal hoztak fel ellenünk a korábbi kritikák, támadások esetén.

A magyar külpolitika érdekérvényesítő-képessége nagymértékben múlik a V4-ek erején, illetve Magyarország és Lengyelország szövetségének erősségén. Ezért annak fókuszában mindig ott van a magyar-lengyel kapcsolatok és a visegrádi csoport (V4) folyamatos erősítésének szándéka - húzta alá.

Kérdésre válaszolva kifejtette: az a céljuk, hogy legyen egy átfogó kép, országokra lebontva a jogállamisági vádakkal érintett területek jogi szabályozásáról. Példaként azt említette, hogy a lengyel bírósági átalakítás nyomán is jogállamisági kifogásokat hoztak fel nyugati országok, de azután kiderült, hogy például Spanyolországban is olyan szabályozás van, mint amilyet a lengyelek bevezettek.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy mindkét ország elutasítja az Európai Bizottság új migrációs paktumát, mivel az egy migrációbarát, a bevándorlást inspiráló dokumentum, amely újabb és újabb migrációs hullámok megindulásának veszélyével fenyeget, valamint más néven, de továbbra is szerepel benne a kötelező betelepítési kvóta.

Szó volt arról is, hogy Varsó és Budapest között gyorsvasúti kapcsolatot kell létrehozni Szlovákián és Csehországon keresztül.

Zbigniew Rau a két ország szoros kapcsolataira utalva példaként említette az idén száz éves varsói csata megnyeréséhez nyújtott magyar segítséget. Mint kiemelte, az idén harminc éves V4-es együttműködés az egyik leghatékonyabb regionális mechanizmus az EU-n belül, gazdaságaik gyorsabban fejlődnek, mint a kontinens nyugati részének országai.

A többi között kitért arra is, hogy a V4-ek egyetértenek Fehéroroszországgal kapcsolatban, és tisztában vannak azzal, hogy az ottani társadalom is szeretné megélni alkotmányos jogait és alakítani a saját jövőjét. Ebben segít a V4-országok miniszterelnökei által Lublinban előkészített csomag, amelyet Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő fog bemutatni az Európai Tanács ülésén - jelezte a lengyel külügyminiszter.

Zbigniew Rau álláspontja szerint az EB új migrációs paktuma a választás lehetőségét vonja el a befogadóországoktól és a migránsoktól is. A terv mélyebb átgondolást és vitát igényel, amelyben védeni fogjuk álláspontjainkat - hangsúlyozta.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018