eur:
388.66
usd:
358.99
bux:
66496.93
2024. február 23. péntek Alfréd

Celebek álltak ismét a székely aláírásgyűjtés ügye mellé

Még másfél hónapig lehet gyűjteni Európa-szerte az aláírásokat a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés keretében. A magyarországi kampányt ismert művészek is támogatják.

Bár tavasszal összegyűlt a szükséges egymillió szignó, de csak három államban. Ahhoz, hogy érvényes legyen, összesen hét országban kell ugyanennek összegyűlnie.

A Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiók európai elismertetéséért indította el az aláírásgyűjtését. A kezdeményezők szeretnék elérni azt, hogy olyan régiók, mint Székelyföld, önálló európai uniós forrást és elismerést nyerhessenek. A következő hetekben újabb országokban kell szignókat gyűjteni, hogy sikerre vigyék az akciót – tájékoztatta az InfoRádiót a kezdeményezés kampányfőnöke.

Pesty László elsődleges prioritásnak nevezte azt a négy országot, melyek tavasszal hiányoztak: Szlovénia, Horvátország, Svédország és Litvánia. És, ahogy fogalmazott, ott van mögöttük a kispadon Spanyolország, Lengyelország és Olaszország.

Ákos: nem annyira bonyolult a képlet

Bár tavasszal nagyon sikeres volt Magyarországon is az aláírásgyűjtés, most újabb kampány indul, amelyhez újabb ismert emberek csatlakoztak. Egyebek mellett Kovács Ákos énekes – dalszerző

A politika széles platformja az aláírás mellett buzdít,

olyan emberek, akik valószínűleg egy kanál vízben megfojtanák egymást, politikusok is, mégis mindannyian minden oldalról e mellé a kezdeményezés mellé álltak.

Ez egy jó ügy, a cél az, hogy a kisebbségek is részesüljenek a kohéziós alapokból, nem annyira bonyolult a képlet.

A támogatók közt van Geszti Péter dalszerző, reklámszakember. Mint mondta nem szabad hagyni azt, hogy egyes régiók azért süllyedjenek el, mert kisebbségek lakják. Ugyanolyan mennyiségű támogatás, jog illeti meg őket, mint bármely többségi nemzetrészeket.

Kiállt a székelyek törekvése mellett Majoros Péter, Majka, rapper, televíziós műsorvezető is. Ő azt mondta minden olyan dolgot, ami az ő előmenetelüket szolgálja, ami segíti, hogy ez a fajta kultúra fennmaradjon, abban ő aktívan részt vesz, ha a segítsége számít valamit.

Pesty László az ismert emberek segítségével szeretne újabb egymillió aláírást ebben a régióban is, hiszen, mint fogalmazott a Kárpát-medence játssza a főszerepet a második aláírásgyűjtésben is. Ehhez a tavasszal már bevált módszert, médiafelületeket használják, és minél több ismert ember segítségére számítanak, aki eljuttatják követőikhez az üzenetet.

A kezdeményezésről mindent megtudhat az irdala.hu internetes oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×