eur:
395.31
usd:
364.53
bux:
65596.86
2024. március 19. kedd Bánk, József

Újabb 951 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést - a nap hírei

Az unió külső határainak fokozott védelmét szorgalmazza az Európai Bizottság új migrációs javaslata. Berlinben kiengedték a kórházból Alekszej Navalnijt.

Újabb 951 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 20 ezer 450-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív eseteké 15.104-re emelkedett. Meghalt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 702-re emelkedett, 4644-en meggyógyultak. Az Operatív Törzs 22 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 202 osztálynál és 7 iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

A tervek szerint normál menetrendben zajlanak majd az őszi érettségi vizsgák, szigorú óvintézkedések mellett - mondta el a Klebelsberg Központ elnöke. Hajnal Gabriella a Magyar Nemzetnek adott interjúban kiemelte: a korábbi évekhez képest idén magasabb lesz a vizsgázói létszám. A szokásosnál több lesz az emelt szintű érettségi, és most vizsgáznak azok is, akik tavasszal akartak előre hozott érettségit tenni. Egyelőre nincs szó arról, hogy ne tartanák meg a szóbeliket.

Az iskolai menzák gyakorlata is változik a koronavírus-járvány miatt - közölte az emberi erőforrások minisztériumának államtitkára. Rétvári Bence elmondta: az ajánlások betartása érdekében már több intézmény változtatott házirendjén, hosszabb ebédidőt biztosítva a tanulóknak. A politikus kifejtette: az iskoláknak küldött ajánlásban foglaltak értelmében étkezés előtt és után kiemelt figyelmet kell fordítani a gyermekek alapos, szappanos kézmosására vagy kézfertőtlenítésére.

Elsősorban a járványügyi védekezés és a gazdaságvédelmi intézkedések költségei növelték jelentősen az államháztartás hiányát. A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint augusztus végére a deficit elérte a 2261 milliárd forintot. Az év első nyolc hónapjában 553 milliárd forintot meghaladó összeget tettek ki a járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések, miközben a versenyképesség-növelő támogatásra 150 milliárd forintot fordított a kormány.

A köztársasági elnök szerint a koronavírus világjárványnál is súlyosabb válságokra kell felkészülnie az emberiségnek, ha nem változtat eddigi életmódján. Áder János az ENSZ-közgyűlés ülésszakán elmondott, videón közvetített beszédében kiemelte: az egészségügyi krízis rövid idő alatt gazdasági, majd társadalmi válsággá terebélyesedett, vállalkozások jutottak csődbe, munkahelyek vesztek el, drasztikus korlátozó intézkedéseket kellett hozni.

Egyértelmű és igazságos intézkedéseket sürget a koronavírus-járvány okozta válság enyhítésére az MSZP. Korózs Lajos, az országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke hibásnak nevezte a kormány által meghirdetett válságkezelési programot. Elmondta: 450 ezer embernek nincs munkája, közülük 200 ezer semmilyen ellátást nem kap, holott munkavállalóként éveken át fizettek járulékokat.

A következő 30 év tétje az lesz, hogy végleg leszakad-e Magyarország a nyugati fejlődési modellről - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Momentum elnöke. Fekete-Győr András arról is beszélt: két fix pont már van az ellenzéki pártok 2022-es országgyűlési választási együttműködésében, az egyik az, hogy a 106 egyéni választókerültben 106 közös ellenzéki jelöltet állítanak. Hozzátette: a másik fix pont a közös programalkotás.

Kevesli a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására beindított kormányzati munkahelyvédelmi intézkedéseket a Jobbik. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke a kieső bérek átlagosan 15-20 százalékát térítő juttatással szemben 80 százalékot javasolt, valamint azt, hogy ezt az eszközt a munkahelyek megőrzésére és az állásukat vesztettek megélhetésének biztosítására is használják.

A tagállamok felelőssége, szolidaritása és a humanitárius kötelezettségek teljesítése áll az Európai Bizottság új migrációs és menekültügyi javaslatának középpontjában. Ursula von der Leyen, a testület elnöke hangsúlyozta: Brüsszel az unió külső határainak fokozott védelmét a jogi keret módosításával, valamint a Frontex növelésével kívánja megteremteni. Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő azt hangsúlyozta: Magyarország álláspontja szerint erős külső határvédelemre van szükség, fokozni kell az együttműködést a migrációs származási országokkal.

Lengyelországban előállították a világ első vérplazma alapú koronavírus elleni gyógyszerét. A fertőzésből felgyógyultak véréből kivont ellenanyagokat tartalmazó medicina tesztelése októberben kezdődik. Lublinban működő biotechnológiai cég szerint a remények szerint a passzív immunizálást eredményező szer előnye a jelenleg is alkalmazott plazmatranszfúziós terápiához képest, hogy bármilyen vércsoportú beteg kezelésére alkalmas.

Berlinben kiengedték a kórházból Alekszej Navalnijt. Orvosai szerint állapota már lehetővé teszi, hogy járóbeteg-ellátás keretében folytassák kezelését. Német, francia és svéd szakértők megállapították, hogy szervezetébe a Novicsok nevű orosz fejlesztésű idegméreg került. A moszkvai vezetés ugyanakkor tagadja, hogy Alekszej Navalnijt megmérgezték volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×