eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Koronavírus-tesztek az asztalon a Bioscientia Healthcare nevű vállalat laboratóriumában, a németországi Ingelheimban 2020. április 23-án. A laboratóriumban naponta 3500 minta elemzését végzik el.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Harminc fertőzött egy budapesti iskolában

Huszonegy tanuló és kilenc tanár koronavírusos a Lauder Javne közösségi iskolában.

Horányi Gábor, az intézmény főigazgatója a hvg.hu-nak elmondta: az iskolakezdés előtt osztálykirándulásokon voltak a gyerekek, rajtuk az erre a célra létrehozott közösségi alapból végeztek PCR-szűrést, így találtak négy pozitív esetet. A mostani fertőzések nagyrészt hozzájuk köthetők.

A jelenlegi 30 fertőzött mellett három olyan diák is szerepel az adatbázisukban, akik korábban átestek a betegségen.

Az iskolában folyamatos a szűrés - ezt a Vissza az iskolába alapból finanszírozzák, melynek egy részét az iskola, másik részét önkéntes alapon szülők vállalják.

A kirándulás után diagnosztizált négy fertőzött egyike egy 27 fős nyolcadikos osztály tagja volt, őket azonnal önkéntes karanténba küldték. Ez volt a szerencse, mert a rajtuk végzett szűrésen kiderült, hogy az osztályban a mentorok és a gyerekek kétharmada is fertőzött lett.

Az osztály oktatása digitálisan folytatódik, és ha a jövő héten lejár a karanténjuk, az intézmény újra szűri majd őket.

Az érintett diákok nagyrészt tünetmentesek, vagy enyhe tüneteik vannak, a tanárok már rosszabbul vannak, de szerencsére senki nem került kórházba. Van olyan koronavírusos oktató is, aki interneten keresztül tanít, a veszélyeztetett csoportba tartozó tanárok pedig eleve engedélyt kaptak az otthoni munkavégzésre.

Horányi Gábor hozzátette, hogy a minisztériummal jó kapcsolatot ápolnak, és minden segítséget megkapnak, tapasztalataik alapján azonban a budapesti járványügy nincs a helyzet magaslatán.

„A fővárosban egyetlen általunk kiszűrt pozitív eset sem kapta meg a piros cédulát, bár önkéntesen egyikük sem hagyta el a lakását” – mondta. Vidéki diákjaiknál nem tapasztaltak ilyen problémát.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×