INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

lauder

iskola

koronavírus

Fertőzöttek sokasága a Lauderban - az iskola saját utat választott

Fertőzöttek sokasága a Lauderban - az iskola saját utat választott

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Szerdáig 38 koronavírus-fertőzöttet találtak abban a budapesti magániskolában, ahol a szülők adományaiból már augusztusban elindítottak egy országosan egyedülálló, tömeges szűrési programot. A Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Középiskola és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola az eredmények alapján úgynevezett hibrid oktatást vezetett be.

Diákok és tanárok is elkapták a koronavírust - mondta az InfoRádióban Horányi Gábor, az intézmény főigazgatója.

"A 38 főből 11 tanár, a többi diák, 5 olyan emberről tudok, aki korábban, augusztusban biztos átesett a fertőzésen, ők védettek lehetnek."

Az egyik szülő már a nyári szünet végén felajánlotta, hogy kifizeti az összes diák és tanár koronavírustesztjét, de az iskola vezetése végül úgy döntött, hogy ennyi vizsgálatra nincs szükség - tudtuk meg a főigazgatótótól.

"Nincs értelme mindenkit letesztelni,

hiszen minden eredmény egy állapotot mutat. Ha én ebben a pillanatban nem vagyok fertőzött, lehet, hogy egy vagy két nap múlva fertőzött leszek. A tesztelésnek akkor van értelme, ha valamilyen protokoll, struktúra alapján történik. Mielőtt elkezdtük volna az aktív tanulást az iskolában, csináltunk egy nagyobb tesztelést, akkor 82 önkéntes tesztalanyunk volt, ők az általunk megadott kritériumok alapán veszélyeztetettnek tartották magukat - vagy az Adrián nyaraltak, vagy a Balaton mellett, vagy találkoztak olyanokkal, akikről később kiderült a fertőzöttség. Ebből indult ki a későbbi folyamat; négyen bizonyultak fertőzöttnek, és elkezdtük a kontaktkutatást" - fejtette fel Horányi Gábor.

A potenciális fertőzötteket követik: aki nem az, mielőbb bemehet az iskolába, aki pedig az, annak tovább keresik a kontaktjait.

A költségeket a szülők anonim felajánlásaiból állják.

A kieső diákok oktatását egy úgynevezett hibrid módszerrel oldják meg: az otthon lévőket interneten kapcsolják be az órába, de

olyan is előfordult már, hogy a karanténban lévő, de egyébként tünetmentes tanár digitális órát tartott az osztályteremben ülő tanítványainak

- ismertette Horányi Gábor.

A főigazgató ugyanakkor hangsúlyozta, hogy tudatában van annak: erre a teljesítményre csak egy anyagilag és technikailag jó körülmények között működő, gyors reakcióidejű magániskola képes.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Tömeges szűrés, 38 fertőzött - Lauder-főigazgató
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018