eur:
392.25
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Upor László, az egyetem szeptember elsejei hatállyal lemondott rektorhelyettese beszédet mond a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án. Élőlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élőlánc tagjai kézről kézre adták azt a chartát, amelyet délelőtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Elkezdődik a tanév az SZFE-n, az ITM is válaszolt a diákoknak

Megindul az oktatás, de az egyetem ragaszkodik az autonómia helyreállításához. A szakminisztérium párbeszédet sürget a felek között, és nem vonja vissza a fenntartó alapítvány kuratóriumának megbízását.

Hétfő délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a Színház-és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) két héttel ezelőtt elbarikádozó hallgatók. A múlt heti rektori határozathoz híven a tanévet megkezdik – mondta Upor László leköszönő rektorhelyettes. Hozzátette, hogy mindeközben a hallgatók nem adják fel követeléseiket, az egyetem közössége továbbra is ragaszkodik az autonómia helyreállításához.

Novák Eszter, a leköszönő vezetőség oktatási rektorhelyettese elmondta, olyan tanév kezdődik, melyet egy világjárvány és egy erőszakosan erőltetett menetben végrehajtott és végrehajtatott modellváltás fémjelez. A folyamatból szerinte három dolog biztosan hiányzott: szakértelem, tisztesség és emberség. Hozzátette, azt kérik Orbán Viktortól, függessze fel az Színház-és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumát, és kezdjék elölről a folyamatot.

A hallgatók is megszólaltak, elmondták, az átalakítással megfosztották őket alapvető jogaiktól, semmi sem biztosítja többé az egyetemi közösség számára az önrendelkezést rajtuk kívül.

"Mi vagyunk az autonómia garanciája.

Mi, a hallgatók, és a sztrájkbizottság továbbra is tartjuk magunkat a követeléseinkhez: sem a ránk erőltetett új vezetőket, sem a fejünk felett meghozott döntéseket nem fogadjuk el; a blokádot fenn tartjuk" – hangzott el a 24.hu tudósítása szerint.

Párbeszédet akar a minisztérium, de nem lép közbe

Levelet írt az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületét lezáró egyetemisták vezetőjének. A tárca hangsúlyozza: az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának kijelölése a jogszabályi rendelkezések betartásával történt.

„Hangsúlyozottan kérjük, hogy alakítsanak ki mihamarabb párbeszédet a fenntartóval” – áll abban a válaszlevélben, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a színművészeti egyetem HÖK-elnökének, Csernai Mihálynak küldött, miután az egyetem Vas utcai épületét elfoglaló hallgatók csoportja nemrégiben Palkovics László miniszterhez fordult, azt kérve: vonja vissza az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának megbízását.

„2020. szeptember 1-jétől a Színház- és Filmművészeti Egyetem törvényes fenntartója a Színház- és Filmművészetért Alapítvány. Az alapítvány kuratóriumának alapítói kijelölésére a jogszabályi rendelkezések betartásával került sor” – áll a minisztérium válaszában, amelyet a Magyar Nemzet közölt. Hozzáteszik: a fenntartói irányítás és az abban biztosított jogok az alaptörvény szerint nem sértik a felsőoktatási intézmény – a képzés és kutatás tudományos tárgyával és tartalmával kapcsolatos kérdések tekintetében biztosított – önállóságát. A tárca szerint a fentiekből egyértelműen következik, hogy a tanévvel kapcsolatos kérdéseket az SZFE vezetőinek a fenntartó alapítvánnyal kell egyeztetnie.

Palkovics László pénteken úgy nyilatkozott, nem lát arra indokot, hogy visszavonja Vidnyánszky Attila vagy a kuratórium megbízását, míg Csernai Mihály vasárnap is azt mondta a Hír TV-nek: amíg nem hívják vissza a kuratórium elnökségét, nem tárgyalnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×