INFORÁDIÓ
2021. február 26. péntek
Edina

időközi polgármester-választás

polgármester

választás

Összehajtja szavazólapját egy férfi az időközi önkormányzati választáson a Nógrád megyei Vizsláson, a közösségi házban kialakított szavazókörben 2020. szeptember 13-án. A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásáért a szavazóhelyiségekben kézfertőtlenítőt helyeztek el, amelyet a választópolgárok a szavazóhelyiségbe érkezéskor és távozáskor is használhatnak. A szavazatszámláló bizottságok tagjai maszkot viselnek, és erre kérik a választópolgárokat is.

A vasárnapi időközi választások eredményei

Infostart

Több településen is új polgármestert kellett választani.

A Nógrád megyei Vizsláson Sándor József (független) lett a polgármester. A helyi választási iroda vezetője, Babjákné Bocsok Anna elmondta, hogy a névjegyzékében szerepló 1072 választópolgár közül 684 járult az urnák elé. Sándor József 385, a szintén függetlenként induló korábbi polgármester, Angyal Jenő 277 szavazatot kapott, míg a munkáspárti Felföldi István 10-et. 12 voks érvénytelen volt.

Drajkó Ferenc, aki függetlenként indult a polgármesteri posztért, szerdán visszalépett a jelöltségtől.

A polgármester mellett a hat önkormányzati képviselőt is megválasztottak, 18 jelölt közül.

Az időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni, mert a község képviselő-testülete június 25-én feloszlatta magát.

Balogh Miklós (független) nyerte az időközi polgármester-választást a Baranya megyei Alsószentmártonban.

A négy független jelölt közül Balogh Miklós 315, Petrovics Tibor 279, Gligulics Olivér 68, míg Acél Péter 21 szavazatot kapott - közölte Ottó Krisztián Ottó, hozzátéve: a 824 választásra jogosult közül 697-en voksoltak, 16 választó érvénytelenül szavazott.

A Baranya megye déli részén, a Dráva közelében fekvő ormánsági településen azért volt szükség az időközi választásra, mert a község tavaly októberben megválasztott független polgármestere, Budai László februárban lemondott tisztségéről. Vele kapcsolatban a Pécsi Törvényszék januárban azt közölte, hogy felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Eredetileg június 7-re tűzték ki a voksolás időpontját, de a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvény rendelkezései miatt az időközi választás akkor elmaradt.

A Somogy megyei Istvándiban Bereczkiné Pavelka Jolán független jelölt nyerte a polgármester-választást.

Kálmán László jegyző elmondta: a győztes 100, míg szintén független vetélytársai közül Kalányos Zoltán 73, Pécsi Sándor 46, Rónai Bálint Ádám 24 érvényes szavazatot kapott.

A Szigetvár és Barcs között található község 373 választópolgárából 243 járult az urna elé - tette hozzá.

Az időközi választásra azért volt szükség, mert Istvándi korábbi polgármesterét márciusban jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság egy, a megválasztása előtt elkövetett bűncselekmény miatt. A településvezető ezzel elvesztette választójogát, tisztsége megszűnt.

A Vas megyei Egyházasrádócon Derks Wilhelmus Josephus független jelöltet választották meg polgármesternek

Németh Péter jegyző tájékoztatása szerint öt független jelölt közül választhatott a választói névjegyzéken szereplő 1100 polgár. A vasárnapi voksoláson 737 leadott szavazatból 734 volt érvényes.

Hozzáfűzte: a polgármesternek megválasztott Derks Wilhelmus Josephus 310 szavazatot kapott, Sőre Zoltánra 216-an voksoltak, Szvoboda Tamásra 197-en szavaztak, Dobronics Gábor Sándorra pedig 11-en.

A jegyző tájékoztatása szerint Egyházasrádócon azért kellett időközi választást tartani, mert az előző faluvezető egészségi okokra hivatkozva májusban lemondott tisztségéről.

A Hajdú-Bihar megyei Hajdúszoboszlón a 8. számú egyéni választókerületben volt képviselő-választás, miután a körzet tavaly októberben megválasztott képviselője januárban lemondott. A vasárnapi időközi választáson három jelölt indult: egy független, egy a Momentum Mozgalom, egy pedig a Fidesz-KDNP-Hajdúszoboszlói Gazdakör-MI Hajdúszoboszlóért jelöltjeként. A választói névjegyzékben 2597-en szerepeltek. Közülük 750-en voksoltak, a független Jónás Kálmán nyert, simán megelőzve a Fidesz-KDNP és a Momentum jelöltjét is.

Nyitókép: MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018