eur:
393.75
usd:
365.31
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: semmelweis.hu

Hihetetlen módon megugrott a tesztek iránti érdeklődés

A koronavírus-járvány folyamatosan emelkedő esetszáma miatt több ingyenes tesztelésre lenne szükség, mivel szakemberek szerint a második hullám megfékezésében ez lehet az új stratégia.

Nemcsak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott és ingyenes PCR-tesztek, vagyis a garatból és orrból történő mintavételek száma sokasodott meg az elmúlt hetekben, hanem a szerológiai, vagyis az ujjbegyből vett vérmintás tesztek aránya is. A magánszolgáltatóknál ezeket a teszteket térítési díj ellenében lehet elvégeztetni – írja a Világgazdaság.

A gazdasági napilap információi szerint az utóbbi egy héten rendkívül nagy teher hárult a mintavételező csapatokra. Jellemzően nem tudták teljesíteni, hogy a háziorvos értesítése után 24 órán belül le tudják venni a mintát a koronavírus-gyanús személytől. Volt olyan egység, amely Budapesttől 100 kilométerről érkezett a fővárosi munkára.

Eközben az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezető epidemiológusa szerint új stratégia kell a magyarországi koronavírus-járvány második hullámának megfékezéséhez. Oroszi Beatrix egy konferencián úgy fogalmazott, emelni kell az ingyenes tesztelések számát, mert

a mintavételek számának emelésében sokkal több lehetőség van, mint gondolnánk

– idézte föl a napilap.

Sárosi Balázs, a Wáberer Medical Center (WMC) járóbeteg-divízió vezetője pedig arról tájékoztatott, hogy az elmúlt időszakban a koronavírus-tesztelésre érkező páciensek száma a négyszeresére emelkedett. Augusztus első hetében 54 tesztkérő páciensünk volt, ez a szám az elmúlt egy héten, heti öt nap szűréssel 247-re emelkedett. Csak a WMC csütörtökig 22 pozitív esetet jelentett a hatóságoknak.

Az ellenanyagszűrések iránt augusztusban volt nagyobb érdeklődés az Affideában, akkor 12 mintavételi napon összesen 40 szerológiai szűrést végeztek, szep­temberben pedig két mintavételi napon összesen kilencet – közölte a Világgazdasággal a magánszolgáltató. De a PCR-tesztek száma is megugrott, azt írták, hogy szeptemberben

három nap alatt annyi tesztet végeztek, mint korábban egy teljes hónapban.

Augusztus utolsó hetében az előző héthez viszonyítva 217 százalékkal nőtt a tesztet kérő páciensek aránya. Az elmúlt öt héten hetente átlagosan 110 százalékos emelkedést mértek. Míg augusztusban összesen 47 PCR-tesztet végeztek az Affideánál, addig szeptemberben három nap alatt 34-et, eddig egy pozitív eredmény született.

A lap hozzáteszi, az ügyben keresték az Emberi Erőforrások Minisztériumát, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ, de egyelőre nem reagáltak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×