INFORÁDIÓ
2022. augusztus 19. péntek
Huba

pcr-tesz

koronavírus

második hullám

neak

Hihetetlen módon megugrott a tesztek iránti érdeklődés

Hihetetlen módon megugrott a tesztek iránti érdeklődés

Infostart

A koronavírus-járvány folyamatosan emelkedő esetszáma miatt több ingyenes tesztelésre lenne szükség, mivel szakemberek szerint a második hullám megfékezésében ez lehet az új stratégia.

Nemcsak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott és ingyenes PCR-tesztek, vagyis a garatból és orrból történő mintavételek száma sokasodott meg az elmúlt hetekben, hanem a szerológiai, vagyis az ujjbegyből vett vérmintás tesztek aránya is. A magánszolgáltatóknál ezeket a teszteket térítési díj ellenében lehet elvégeztetni – írja a Világgazdaság.

A gazdasági napilap információi szerint az utóbbi egy héten rendkívül nagy teher hárult a mintavételező csapatokra. Jellemzően nem tudták teljesíteni, hogy a háziorvos értesítése után 24 órán belül le tudják venni a mintát a koronavírus-gyanús személytől. Volt olyan egység, amely Budapesttől 100 kilométerről érkezett a fővárosi munkára.

Eközben az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezető epidemiológusa szerint új stratégia kell a magyarországi koronavírus-járvány második hullámának megfékezéséhez. Oroszi Beatrix egy konferencián úgy fogalmazott, emelni kell az ingyenes tesztelések számát, mert

a mintavételek számának emelésében sokkal több lehetőség van, mint gondolnánk

– idézte föl a napilap.

Sárosi Balázs, a Wáberer Medical Center (WMC) járóbeteg-divízió vezetője pedig arról tájékoztatott, hogy az elmúlt időszakban a koronavírus-tesztelésre érkező páciensek száma a négyszeresére emelkedett. Augusztus első hetében 54 tesztkérő páciensünk volt, ez a szám az elmúlt egy héten, heti öt nap szűréssel 247-re emelkedett. Csak a WMC csütörtökig 22 pozitív esetet jelentett a hatóságoknak.

Az ellenanyagszűrések iránt augusztusban volt nagyobb érdeklődés az Affideában, akkor 12 mintavételi napon összesen 40 szerológiai szűrést végeztek, szep­temberben pedig két mintavételi napon összesen kilencet – közölte a Világgazdasággal a magánszolgáltató. De a PCR-tesztek száma is megugrott, azt írták, hogy szeptemberben

három nap alatt annyi tesztet végeztek, mint korábban egy teljes hónapban.

Augusztus utolsó hetében az előző héthez viszonyítva 217 százalékkal nőtt a tesztet kérő páciensek aránya. Az elmúlt öt héten hetente átlagosan 110 százalékos emelkedést mértek. Míg augusztusban összesen 47 PCR-tesztet végeztek az Affideánál, addig szeptemberben három nap alatt 34-et, eddig egy pozitív eredmény született.

A lap hozzáteszi, az ügyben keresték az Emberi Erőforrások Minisztériumát, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ, de egyelőre nem reagáltak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: semmelweis.hu
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018