INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

koronavírus

járványvédelem

tesztelés

oroszi beatrix

Szakértő: most más stratégiára van szükség a járvány elfojtásához

Szakértő: most más stratégiára van szükség a járvány elfojtásához

Infostart

Kétszer-háromszor gyorsabban terjed a koronavírus Magyarországon, mint a tavasszal, új stratégiára és ingyenes lakossági tesztelésre lenne szükség a közösségi terjedés megfékezéséhez az epidemiológus szerint.

Agresszívebben és gyorsabban terjed az új koronavírus, mint az első hullám idején – írta a Népszava Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezető epidemiológusának előadása alapján. A szakértő a Semmelweis Egyetemen, a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesülete által szervezett „COVID 19 járvány” szimpóziumon ismertette a legfrissebb adatokat. Amelyekből az derült ki, hogy augusztus elejétől lépcsőzetesen emelkedett, majd a hosszú hétvége után ugrásszerűen megnőtt az esetszám, mostanra pedig egy fertőzött átlagosan 2,5-3 másik embernek adja át a kórt.

Vagyis a járvány két-háromszoros sebességgel terjed.

Oroszi Beatrix beszámolt arról is, hogy augusztus első négy hetében az 1853 új esetből csupán 163 megbetegedést okozott külföldi fertőzés, mostanra pedig már 10 százalék alá süllyedt ez az arány. Ezért nem biztos, hogy a határok lezárása hatékony eszköz – mondta az epidemiológus.

Az igazolt fertőzöttek átlagéletkora a 27. hét után kezdett csökkenni: a tavaszi 63 évről 31 évre. Ami főleg azért probléma, mert a fiatalabbak enyhébb tünetekkel, vagy tünetmentesen vészelik át a fertőzést, ezért akaratlanul is szélesebb tömegeket fertőzhetnek meg. Míg tavasszal főként az idős- és szociális otthonokban, kórházakban tarolt a vírus,

most viszont a közösségi terjedés a jellemző. Az esetek jó része falunapok, gólyatáborok, esküvők résztvevői közül kerül ki.

Mindez nagyon hasonló a Floridában történtekhez, ahol mindössze öt hét kellett ahhoz, hogy a kezdetben a fiatalokat érintő fertőzés a veszélyeztetettebb korosztályoknál felfuttassa a halálozásokat is.

Oroszi Beatrix szerint ezért most más stratégiára van szükség a járvány elfojtásához, ami ráadásul nem fékezi le annyira a gazdaságot sem. Az egyik legfontosabb az új esetek és azok kontaktusainak gyors megtalálása és elkülönítése lenne, amihez

nagyon sok tesztelésre lenne szükség, amit ingyenessé kellene tenni a lakosság gyors hozzáférése érdekében.

Az elemző szerint az emberek azzal tehetik a legtöbbet, ha helyesen, szájat, orrot is eltakarva viselik a maszkot, megtartják a fizikai távolságot (másfél métert), és gyakran mosnak kezet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: semmelweis.hu
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018