eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Technikus a Csula Oltóanyagkutató Központ bangkoki laboratóriumában, ahol a Csulalongkorn Egyetem kutatócsoportja Kiat Ruxrungtam professzor vezetésével koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésén dolgozik 2020. május 25-én. Az egereken elvégzett sikeres tesztek után majmokon folytatják a tesztelést, majd ha azok is eredményesek lesznek 10 ezer oltóanyagot ötezer önkéntesen próbálnak majd ki. A vakcina hatékonyságát igazoló eredmények szeptemberre várhatók.
Nyitókép: MTI/EPA/Diego Azubel

Mintegy ötmillió koronavírus elleni vakcinát kötött le a kormány

Nincs még vakcina, a lekötés annyit jelent, hogy ha lesz vakcina és versenyfutás, ahol esély van, ott már érdemes a kapacitást lefoglalni - hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy egyelőre a kutatások folynak, de kapacitásokat lehet lekötni. A magyar kormány is élt azzal lehetőséggel, hogy ilyen kapacitásokat lekössön, majdnem 5 millió koronavírus elleni vakcinára. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a minap közölte a hvg.hu kérdésére, hogy több külföldi országhoz hasonlóan Magyarország is megkezdte a tárgyalásokat az oltóanyag beszerzésére, és több megbízható partnerrel tárgyalnak.

Arra a kérdésre, hogy az 5 milliós lekötés azt jelenti-e, hogy nem lesz kötelező a vakcina, Gulyás Gergely azt válaszolta: ez annyit jelent, hogy ha lesz vakcina és versenyfutás, ahol esély van, ott már érdemes a kapacitást lefoglalni. Hozzátette, nem szeretne olyan reményt kelteni, ami pillanatnyilag nem megalapozott, hiszen nem tudják, mikorra készülhet el a vakcina.

A járvány miatti utazási korlátozásokról a miniszter azt mondta, a zöld besorolású országokba utazás is fokozott óvatosságot igényel, mindenki józanságát kéri a kormány. Hangsúlyozta: nagyobb kockázat nélkül lehet utazni a környező országok közül

  • Szlovákiába,
  • Ausztriába,
  • Szlovéniába,
  • Horvátországba.

A többi európai országban - a balti államok és Finnország kivételével - lényegesen magasabb a fertőzöttség, mint Magyarországon - tette hozzá.

A zöld jelölésű országokba is csak fokozott óvatosság mellett javasolja a kormány az utazást - mondta a miniszter. Emlékeztetett arra is, hogy Spanyolország zöld helyett sárga besorolású lett, mivel a koronavírus-fertőzöttség és a kockázat már ott sem alacsony.

Beszámolt arról, hogy a szerdai ülésén a kormány úgy értékelte, romlik a koronavírus-járvány miatti helyzet Európában, van ahol "elég drámai számok vannak". Megjegyezte, hogy

Spanyolország mellett más országok is szóba kerültek az átminősítéskor, de azoknál kevésbé radikális volt az emelkedés, ezért egyelőre kivárnak.

Arról, hogy Ukrajna Magyarországot vörös, vagyis a koronavírus-járvány szempontjából különösen veszélyes országnak minősítette, Gulyás Gergely azt mondta:

Ukrajnában az egymillió emberre jutó aktív esetek száma 762, Magyarországon 54, ez alapján megítélhető, hogy van-e alapja az ukrán döntésnek.

Ugyanakkor a kárpátaljai magyarok közül sokaknak van magyar állampolgársága, őket nem érinti a Magyarországra lépés tilalma, ha pedig az ukrán döntés azzal jár, hogy ukránok nem jönnek most Magyarországra, akkor ez a járvány lassítása szempontjából üdvözlendő - tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×