INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 28. hétfő
Vencel

54-es főút

kecskemét

nemzeti infrastruktúra fejlesztő zrt.

útépítés

Magyarországon egyedülálló körforgalom is épült a négysávosított 54-esen - fotók

Magyarországon egyedülálló körforgalom is épült a négysávosított 54-esen - fotók

Infostart

Ezen a szakaszon napi átlagban 15 ezer gépjármű közlekedik, az úttal feltárt iparterületek összesen 660 hektárt tesznek ki, ahol megközelítőleg 8000 ember dolgozik.

Négysávossá bővítette az 54-es főút kecskeméti szakaszát a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából.

A korábban kétszer egysávos szakasz mellett az északi oldalon majdnem 7 kilométer egyesített szerviz- és kerékpárút, míg a déli részen 4,5 kilométer földút épült. Az összesen nettó 8,77 milliárd forintos kivitelezést a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. végezte - közölte a NIF.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester azt emelte ki, hogy az út tehermentesíti Kecskemétet, ezért kisebb lesz a környezeti terhelés, és javul a levegő minősége. A megyeszékhely az utóbbi években olyan gazdasági fejlődésen ment keresztül, amely minden eddiginél intenzívebb közlekedési infrastruktúrabővítést követel meg - indokolta a városvezető a beruházást.

„Az 5. számú főútnál speciális 3 sávossá átépített turbókörforgalom egyedülálló, eddig ilyen méretű és geometriájú, jelzőlámpa nélküli körforgalom még nem készült hazánkban.

Újszerűsége ellenére a tapasztalatok szerint a közlekedők hamar megszokták” – mondta Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese. Hozzátette, a beruházás során különös figyelmet fordítottak arra, hogy az út területéről mentett több mint 37 ezer köbméter humuszos termőréteg a közelben lévő jó minőségű termőföldeken hasznosuljon.

Forrás: nif.hu
Forrás: nif.hu

A térség országgyűlési képviselője, Salacz László az útszakasz hivatalos átadása alkalmából hangsúlyozta: Kecskemét fejlődését meghatározza az M5 autópálya és 5-ös számú főút közötti szakasz kiszélesítése, hiszen a déli ipari terület elérhetőségével együtt a város versenyképességét is javítja. Külön üdvözlendő a jelentős mennyiségű facsemete, melyeket a védőfásítás területére telepítettek – tette hozzá.

Forrás: nif.hu
Forrás: nif.hu

Nyitókép: nif.hu
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018