INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

elnökválasztás

lengyelország

andrzej duda

A koronavírus-járvány miatt védőkesztyűt viselő szavazó a lengyel elnökválasztás első fordulójában Varsóban 2020. június 28-án.

Szakértő: végletekig kiélezett és megosztott a lengyel társadalom

A lengyel elnökválasztás vasárnap megtartott második fordulóját Andrzej Duda jelenlegi elnök, a kormányzó Jog és Igazságosság párt jelöltje nyerte. Mitrovics Miklós Lengyelország-szakértő, a Történettudományi Intézet tudományos munkatársa az InfoRádiónak azt mondta, három törésvonal látszik.

A választási bizottság hétfő reggel, a szavazatok 99,97 százalékának összeszámlálása után közölte, hogy Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje a voksok 51,21 százalékát szerezte meg a vasárnapi második fordulóban, míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a szavazatok 48,79 százalékát gyűjtötte össze.

Mitrovics Miklós Lengyelország-szakértő, a Történettudományi Intézet tudományos munkatársa felidézte, hogy az urnazárást követő exit poll felmérés még nagyon kicsi különbséget mutatott - lényegében döntetlen volt az állás. Emlékeztetett arra is, hogy az öt évvel korábbi szavazásnál az exit poll két százalékkal jobb eredményt hozott, mint Duda végleges szavazataránya.

A szakértő szerint a második fordulóban - mivel egy-egy elleni küzdelem - nem érdemes az első forduló eredményeiből kiindulni, amikor is több mint 10 százalékponttal vezetett Duda. Mindkét jelöltnek újra el kellett vinnie az urnákig az összes szavazóját.

"Ha az exit polloknak hihetünk, akkor Trzaskowski nagyobbat, bő 4 millióval több szavazót tudott mozgósítani az első fordulóhoz képest. Ez óriási hajrának számít"

- summázta a szakértő. Szavai szerint ugyan Duda is növelte a szavazói arányát, de ő azt a szavazatmennyiséget hozta, amit öt évvel ezelőtt is, illetve azt, amit a pártja, a Jog és Igazságosság szokott hozni az utóbbi időben a parlamenti és más választásokon.

Úgy értékelte, hogy nagyon kemény, amerikai stílusú elnökjelölti kampány volt, és óriási volt a lengyel társadalom mobilizációja. Rengeteg lakossági fórum volt, táblákkal, zászlókkal, országos plakátokkal. Az elnökjelölti vita viszont elmaradt, mivel egyik fél sem volt hajlandó a másik televíziójába elmenni .

"A végletekig kiélezett harc volt"

- tette hozzá Mitrovics Miklós.

A szakértő szerint végletekig kiélezett és megosztott a lengyel társadalom, ráadásul három törésvonal mellett.

A generációs törésvonal 50 évnél húzódik: az ennél fiatalabbak Trzaskowski, az ennél idősebbek Duda mellett kötelezték el magukat.

"A vidék-város ellentét rettentően megosztja a társadalmat: hiába nyert 9 vajdaságot Trzaskowski, és csak hetet Duda, mégis úgy néz ki, hogy utóbbi nyeri a választásokat" - mondta Mitrovics Miklós.

A harmadik törésvonal pedig az ország keleti és nyugati fele között húzódik. Úgy néz ki, hogy a keleti vidéki települések eredménye, ahol nagyon nyert Duda, az többet fog számítani, mint az, hogy két vajdasággal többet megnyert középen és nyugaton Trzaskowski.

Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Kapcsolódó hang

Lengyel választás - Mitrovics Miklós
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018