eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A koronavírus-járvány miatt védőkesztyűt viselő szavazó a lengyel elnökválasztás első fordulójában Varsóban 2020. június 28-án.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Szakértő: végletekig kiélezett és megosztott a lengyel társadalom

A lengyel elnökválasztás vasárnap megtartott második fordulóját Andrzej Duda jelenlegi elnök, a kormányzó Jog és Igazságosság párt jelöltje nyerte. Mitrovics Miklós Lengyelország-szakértő, a Történettudományi Intézet tudományos munkatársa az InfoRádiónak azt mondta, három törésvonal látszik.

A választási bizottság hétfő reggel, a szavazatok 99,97 százalékának összeszámlálása után közölte, hogy Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje a voksok 51,21 százalékát szerezte meg a vasárnapi második fordulóban, míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a szavazatok 48,79 százalékát gyűjtötte össze.

Mitrovics Miklós Lengyelország-szakértő, a Történettudományi Intézet tudományos munkatársa felidézte, hogy az urnazárást követő exit poll felmérés még nagyon kicsi különbséget mutatott - lényegében döntetlen volt az állás. Emlékeztetett arra is, hogy az öt évvel korábbi szavazásnál az exit poll két százalékkal jobb eredményt hozott, mint Duda végleges szavazataránya.

A szakértő szerint a második fordulóban - mivel egy-egy elleni küzdelem - nem érdemes az első forduló eredményeiből kiindulni, amikor is több mint 10 százalékponttal vezetett Duda. Mindkét jelöltnek újra el kellett vinnie az urnákig az összes szavazóját.

"Ha az exit polloknak hihetünk, akkor Trzaskowski nagyobbat, bő 4 millióval több szavazót tudott mozgósítani az első fordulóhoz képest. Ez óriási hajrának számít"

- summázta a szakértő. Szavai szerint ugyan Duda is növelte a szavazói arányát, de ő azt a szavazatmennyiséget hozta, amit öt évvel ezelőtt is, illetve azt, amit a pártja, a Jog és Igazságosság szokott hozni az utóbbi időben a parlamenti és más választásokon.

Úgy értékelte, hogy nagyon kemény, amerikai stílusú elnökjelölti kampány volt, és óriási volt a lengyel társadalom mobilizációja. Rengeteg lakossági fórum volt, táblákkal, zászlókkal, országos plakátokkal. Az elnökjelölti vita viszont elmaradt, mivel egyik fél sem volt hajlandó a másik televíziójába elmenni .

"A végletekig kiélezett harc volt"

- tette hozzá Mitrovics Miklós.

A szakértő szerint végletekig kiélezett és megosztott a lengyel társadalom, ráadásul három törésvonal mellett.

A generációs törésvonal 50 évnél húzódik: az ennél fiatalabbak Trzaskowski, az ennél idősebbek Duda mellett kötelezték el magukat.

"A vidék-város ellentét rettentően megosztja a társadalmat: hiába nyert 9 vajdaságot Trzaskowski, és csak hetet Duda, mégis úgy néz ki, hogy utóbbi nyeri a választásokat" - mondta Mitrovics Miklós.

A harmadik törésvonal pedig az ország keleti és nyugati fele között húzódik. Úgy néz ki, hogy a keleti vidéki települések eredménye, ahol nagyon nyert Duda, az többet fog számítani, mint az, hogy két vajdasággal többet megnyert középen és nyugaton Trzaskowski.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×