eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
A koronavírus-járvány miatt védőkesztyűt viselő szavazó a lengyel elnökválasztás első fordulójában Varsóban 2020. június 28-án.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Néhány tízezer szavazaton múlhat a lengyel elnökválasztás

A szavazatok 43,5 százalékával nyerte meg Andrzej Duda jelenlegi államfő a lengyel elnökválasztás első fordulóját. A második fordulóban Rafal Trzaskowski varsói főpolgármesterrel, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezette koalíció jelöltjével mérkőzik meg, aki a voksok 30,46 százalékát szerezte meg. Könnyen lehet, hogy csak néhány tízezer szavazat dönt majd a vasárnapi második fordulóban – mondta az InfoRádiónak a Közép-Európai Nézőpont Intézet elemzője.

A Rzeczpospolita lengyel napilap kilenc közvélemény-kutatói eredményt szemlézett, amelyek közül hat jelezte azt, hogy a kormánypárt által is támogatott Andrzej Duda regnáló államfőnek van nagyobb esélye az újrázásra, míg a maradék három azt vizionálta, hogy Varsó, Donald Tusk által is támogatott liberális főpolgármestere, Rafal Trzaskowski bizakodhat inkább. Ugyanakkor megjegyzendő, van olyan intézet, amelynél egy héten belül kétszer is helyet cseréltek a jelöltek, tehát nem kizárt, hogy néhány százezer, esetleg tízezer szavazat fogja eldönteni azt, hogy ki lesz Lengyelország soron következő államfője – fogalmazott az InfoRádiónak Rosonczy-Kovács Mihály elemző.

Ami a biztos szavazókat illeti, nagyon kiegyenlített a verseny a felek között, ezért mind a két jelölt igyekszik a kiesett riválisok követőit megszólítani, azonban mostanra

kulcskérdés lett azon 3–5 százaléknyi bizonytalan szavazó megnyerése is,

akik viszont részvételüket szinte biztosra ígérik a választáson. Tehát elképzelhető, hogy rajtuk fog múlni az elnöki szék sorsa – tette hozzá a Közép-Európai Nézőpont Intézet elemzője, aki szerint egy hajszállal talán nagyobb esélye van Andrzej Dudának, bár Rafal Trzaskowski nagyon lendületes kampányt folytatott, ezáltal pedig lényegében a sírból hozta vissza a Polgári Platformot, úgyhogy ember legyen a talpán, aki előre tudja jelezni a végeredményt.

Rosonczy-Kovács Mihály megjegyezte, a kormányoldalon is látszódik, hogy készülnek az esetleges vereségre is, annak ellenére, hogy alapvetőn bizakodó a Jog és Igazságosság tábora.

A bizonytalanok meggyőzése érdekében Rafal Trzaskowski azt ígéri, hogy

ellenzéki jelöltként olyan ellensúlyt tud képezni majd a kormánnyal szemben, amely szükséges, hogy az alkotmány szelleme sértetlen maradjon,

ugyanakkor azt is ígéri, hogy mindenki államfője lesz, visszaadja a pártigazolványát, és pártfüggetlenként próbálja magát beállítani, még akkor is, ha valószínűsíthetően továbbra is az eddigi értékrendet és totális ellenzéki szerepet fogja betölteni, ami a Polgári Platformra jellemző – vélekedett az elemző.

Eközben Andrzej Duda azzal kampányol a bizonytalanok felé, hogy

„válasszanak a káosz és a stabilitás között”,

„a kiszámíthatóság, és a kiszámíthatatlanság között”. Természetesen mind a két tábor igyekszik támadásokat is intézni ellenfelének, de, hogy melyik jelölt lesz sikeresebb, négy nap múlva fog kiderülni – hangsúlyozta Rosonczy-Kovács Mihály.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Milák Kristóf nélkül is döntős a 4x100-as férfi gyorsváltó

A hetedik idővel döntős a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám, Kós Hubert összeállítású, Milák Kristóf nélkül vízbe szálló férfi 4x100-as gyorsváltó a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×