INFORÁDIÓ
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc

nézőpont csoport

rosonczcy-kovács mihály

lengyelország

elnökválasztás

andrzej duda

rafal trzaskowski

A koronavírus-járvány miatt védőkesztyűt viselő szavazó a lengyel elnökválasztás első fordulójában Varsóban 2020. június 28-án.

Néhány tízezer szavazaton múlhat a lengyel elnökválasztás

A szavazatok 43,5 százalékával nyerte meg Andrzej Duda jelenlegi államfő a lengyel elnökválasztás első fordulóját. A második fordulóban Rafal Trzaskowski varsói főpolgármesterrel, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezette koalíció jelöltjével mérkőzik meg, aki a voksok 30,46 százalékát szerezte meg. Könnyen lehet, hogy csak néhány tízezer szavazat dönt majd a vasárnapi második fordulóban – mondta az InfoRádiónak a Közép-Európai Nézőpont Intézet elemzője.

A Rzeczpospolita lengyel napilap kilenc közvélemény-kutatói eredményt szemlézett, amelyek közül hat jelezte azt, hogy a kormánypárt által is támogatott Andrzej Duda regnáló államfőnek van nagyobb esélye az újrázásra, míg a maradék három azt vizionálta, hogy Varsó, Donald Tusk által is támogatott liberális főpolgármestere, Rafal Trzaskowski bizakodhat inkább. Ugyanakkor megjegyzendő, van olyan intézet, amelynél egy héten belül kétszer is helyet cseréltek a jelöltek, tehát nem kizárt, hogy néhány százezer, esetleg tízezer szavazat fogja eldönteni azt, hogy ki lesz Lengyelország soron következő államfője – fogalmazott az InfoRádiónak Rosonczy-Kovács Mihály elemző.

Ami a biztos szavazókat illeti, nagyon kiegyenlített a verseny a felek között, ezért mind a két jelölt igyekszik a kiesett riválisok követőit megszólítani, azonban mostanra

kulcskérdés lett azon 3–5 százaléknyi bizonytalan szavazó megnyerése is,

akik viszont részvételüket szinte biztosra ígérik a választáson. Tehát elképzelhető, hogy rajtuk fog múlni az elnöki szék sorsa – tette hozzá a Közép-Európai Nézőpont Intézet elemzője, aki szerint egy hajszállal talán nagyobb esélye van Andrzej Dudának, bár Rafal Trzaskowski nagyon lendületes kampányt folytatott, ezáltal pedig lényegében a sírból hozta vissza a Polgári Platformot, úgyhogy ember legyen a talpán, aki előre tudja jelezni a végeredményt.

Rosonczy-Kovács Mihály megjegyezte, a kormányoldalon is látszódik, hogy készülnek az esetleges vereségre is, annak ellenére, hogy alapvetőn bizakodó a Jog és Igazságosság tábora.

A bizonytalanok meggyőzése érdekében Rafal Trzaskowski azt ígéri, hogy

ellenzéki jelöltként olyan ellensúlyt tud képezni majd a kormánnyal szemben, amely szükséges, hogy az alkotmány szelleme sértetlen maradjon,

ugyanakkor azt is ígéri, hogy mindenki államfője lesz, visszaadja a pártigazolványát, és pártfüggetlenként próbálja magát beállítani, még akkor is, ha valószínűsíthetően továbbra is az eddigi értékrendet és totális ellenzéki szerepet fogja betölteni, ami a Polgári Platformra jellemző – vélekedett az elemző.

Eközben Andrzej Duda azzal kampányol a bizonytalanok felé, hogy

„válasszanak a káosz és a stabilitás között”,

„a kiszámíthatóság, és a kiszámíthatatlanság között”. Természetesen mind a két tábor igyekszik támadásokat is intézni ellenfelének, de, hogy melyik jelölt lesz sikeresebb, négy nap múlva fog kiderülni – hangsúlyozta Rosonczy-Kovács Mihály.

Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Kapcsolódó hang

Lengyel elnökválasztás – Rosonczy-Kovács Mihály elemző
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018