eur:
393.82
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) cégtáblája az V. kerületi Apáczai Csere János utca 10. szám alatt. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Róka László

Szabálytalanságot találtak a liberálisok pártalapítványánál

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2017- 2018-as gazdálkodásban látott hibákat.

A Magyar Liberális Párt 2014 szeptemberében hozta létre a Liberális Magyarországért Alapítványt, amelynek célja "a demokratikus értékek terjesztése és fenntartása, a liberális gondolat erősítése és támogatása, az alapvető emberi jogok és az egyéni szabadságjogok védelme". A pártalapítvány döntéshozó, képviselő és vagyonkezelő szerve a kuratórium volt, amely az alapításkor és az ellenőrzött időszak végéig három választott tisztségviselőből állt.

Az ÁSZ közölte: a pártalapítvány az állami költségvetésből

  • 2017-ben 4,3 millió forint,
  • 2018 első két negyedévében pedig 2,15 millió forint támogatásban részesült.

Az ellenőrzött időszakban gazdasági-vállalkozási tevékenységet nem végzett.

Az ÁSZ kiemelte, hogy az alapítvány 2017-2018-ban a könyvvezetése és gazdálkodása során

nem tartotta be a vonatkozó törvényi előírásokat.

Ráfordításainak elszámolása nem volt szabályszerű, mivel a kiadásokat alátámasztó bizonylatok nem tartalmazták az igazoló személy aláírását és az érintett könyvviteli számlákra történő hivatkozást.

Hozzátették: 2018-ban a pártalapítvány "gazdasági eseményt" bizonylat nélkül rögzített a könyvviteli nyilvántartásba, illetve a kötelezettségek között olyan tételeket mutatott ki, amelyek kifizettek.

Az ÁSZ beszámolt arról is, hogy a pártalapítvány egyszerűsített éves beszámolói nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak, mivel nem állítottak össze leltárt, valamint a 2017-es tevékenységükről szóló éves jelentés közzétételi kötelezettségének sem tettek eleget.

Tájékoztatásuk szerint a 2015-ös és a 2016-os gazdálkodás ellenőrzéséről szóló, 2018. július 30-án nyilvánosságra hozott jelentésben az ÁSZ megállapította, hogy a pártalapítvány gazdálkodása szabályozási környezetének kialakítása nem volt szabályszerű, a 2014-2016-os évekre vonatkozó számviteli beszámoló elkészítési és az éves jelentés közzétételi kötelezettségének nem tettek eleget. A megállapítások alapján az ÁSZ négy javaslatot fogalmazott meg, a pártalapítvány a számvevőszéki jelentés alapján készített intézkedési tervét végrehajtotta.

Az ellenőrzés megállapításai alapján az Állami Számvevőszék a Liberális Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnökének öt javaslatot fogalmazott meg, amelyek alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×