eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A kormany.hu által közreadott képen diákok az érettségi vizsgán a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én. Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival országszerte megkezdődött a május-júniusi érettségi időszak. Középszinten 68 458-an, emelt szinten 2119-en írásbeliznek. A koronavírus-járvány megfékezésének érdekében a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyűt is biztosítanak.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Csapó Benő: jó lenne, ha a diákok nem tudnának „megélni” a memorizálásból

Az iskolai digitális munkarend után ősztől, vagy akár már nyáron is fontosak lesznek a különböző felzárkóztató programok – így látja a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézet egyetemi tanára, aki az InfoRádió Aréna című műsorában a többi között beszélt az oktatási esélyegyenlőség megteremtéséről, a szerinte rosszul működő magyar érettségi rendszerről, valamint a felsőoktatásban tanulók hiányosságairól.

Az, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek a nyári szünet alatt lemaradnak, nem új keletű probléma, ugyanakkor a mostani digitális munkarend után ez hatványozottan jelentkezhet – hívta fel ismételten a figyelmet az InfoRádió Aréna című műsorában a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének egyetemi tanára.

A problémát tetézi, hogy a gyermekek jelenleg sem járnak iskolába,

ami közel áll az úgynevezett summer setback jelenséghez, vagyis a nyári vakáció alatti visszaeséshez – tette hozzá Csapó Benő. A különbségek pedig, amelyek a jobb és rosszabb társadalmi helyzetű diákok között mérhetők 5., 6. és 7. évfolyamon, annak nagy része a szövegértéssel értelmezhető, miután amit „felszednek” év közben, annak egy jelentős hányadát a szünidőben elveszítik.

A szakember megjegyezte, jelenleg már nagyon nagy irodalma van annak, hogy milyen felzakóztató eszközökkel kezelhető az említett probléma, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézet pedig igyekszik ezeket felajánlani az iskolák és pedagógusok számára. Csapó Benő szerint sok javaslat már a nyári időszakra is megfogalmazható, így például az, hogy

azokban a táborokban, ahol a hátrányos helyzetű gyerekek nagyobb arányban fordulnak elő, tűzzék napirendre a szövegértést, olvasást is a szervezők.

A szakember úgy látja, hogy, miután a kisgyermekeknél nagyon sok személyes törődés szükséges, amikor bekerülnek az iskolapadba, a digitális munkarendben az alsó tagozaton tanítók vannak a legnehezebb helyzetben, hiszen olyanokkal kell foglalkozniuk, akik épp most tanulnak, vagy tanulnának meg írni, olvasni, számolni.

A fiatalabbaknál arányaiban sokkal többet jelent a kiesés, mint az idősebb társaik esetében, és ezt kezelni kell

– tette hozzá. Ugyanakkor a társadalmi differenciálódásra is tekintettel kell lenni, hiszen minél kevésbé kapja meg egy gyermek odahaza a segítséget, annál nagyobb támogatásra lesz szüksége visszatérve az iskolában.

Túlterheltség

Az egyetemi tanár arra is kitért: vannak olyan további problémák is, amelyek bár nem függnek össze közvetlenül a járványhelyzettel, a mostani tanrend felszínre hozta őket, így a diákok leterheltségének kérdését is. Úgy véli, „mindenféle tudást próbálunk a fejükbe gyömöszölni, aminek a megtanulására felkészületlenek, nem is fogják megtanulni, következésképp nem is tudják alkalmazni”. Szerinte számtalan példa hozható erre már a második, harmadik osztálytól egészen az érettségiző évfolyamig, amit nyugodtan ki lehetne hagyni, mert semmi szükség rá.

„Fel lehetne fűzni a tanulást sokkal izgalmasabb, az életünket befolyásoló kérdésekre”

– fogalmazott a szakember

Csapó Benő arról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy a tankerületek nagyobb önállósággal és több forrással többre mennének az oktatási esélyegyenlőtlenség megteremtésében. Mint fogalmazott, bizonyos helyeken még mindig nagyon széttöredezett az oktatás, a tankerületek pedig nagyon sok kisiskolával „küzdenek”, amelyeket nehezen érnek el. Ezeknek a fejlesztésére, esetleges összevonására, az iskolabusz-hálózat megoldására nagyobb önállósággal és többletforrással kellene rendelkezniük.

Szakértői egyetértés van arról, hogy esélyegyenlőség szempontjából kiemelt jelentősége van a családi háttérnek, és az ebből adódó különbségeket nehéz kiegyenlíteni, azonban a szakember szerint nem lehetetlen feladat. Csapó Benő szerint azt megvizsgálva, hogy a hasonló országok ezekben meddig jutottak, azzal Magyarországra is levonhatók bizonyos következetesek, még akkor is, ha az egyik kultúrából a másikba történő módszerek átültetése mindig kétséges.

A nemzetközi jó gyakorlatokból elsősorban magát a problémát kell kell megértenünk,

amit aztán a saját eszközeinkkel kell a magyarországi helyzetben alkalmazni – emelte ki.

Példaként említette, hogy a társadalmi hátrányok és lemaradások egyik jelentős oka az egészségügyi helyzet, a diákok egészsége, fejlettsége közötti különbség. Akárcsak az is, hogy rendszeresen kapnak-e megfelelő mennyiségű élelmiszert. Ebből pedig kiszámítható, hogy a gyerekek jóltápláltsága hány százalékot javít a tanulmányi eredményeiken. Ugyan így látható, hogy a különféle szövegértést segítő programok mennyit jelenthetnek. Tehát itt

nem egyetlen egy megoldás, ami segít,

hanem egyenként, százalékban, kemény munkával tudunk lefaragni a lemaradásokból – fogalmazott.

A Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézet egyetemi tanára arról is beszélt az Arénában, hogy szerinte nem jól működik a magyar érettségirendszer, a felsőoktatási hallgató többsége pedig még mindig memorizál és nem gondolkodva tanul.

Rámutatott, a diákok nagyon korán, középiskolai tanulmányaik közepén kell arról határozniuk, hogy mely tantárgyakból tesznek majd vizsgát, amikor még

nem érettek egy ilyen döntésre, ráadásul ezt a szülők ambíciói is nagyban befolyásolják.

Ezt követően jönnek a különféle fakultációk, és lázas készülés az eseteges emelt szintű érettségi letételére, amit a későbbiekben nagyon nehéz módosítani. Tehát ez a korai szelekció és választás, valamint a későbbi nehéz korrekció ügye – foglalta össze.

Másik problémaként a sokféle tantárgyat említette, amennyire nem igazán lenne szükség. Korábbi javaslatuk alapján

5-re szűkítenék azon tantárgyak számát, amelyből fel kellene a diákok tudását méri.

A szakember szerint a járványhelyzetben láthatóvá vált, milyen nehezen megvalósítható a szervezett érettségi, ezért azt is szorgalmazzák, hogy online, vagy valamilyen módon számítógépes vizsgák legyenek a jövőben. Persze ehhez nagyon sok fejlesztés kellene, hogy tömegesen és biztonságosan meg lehessen oldani, ismerte el, de mint fogalmazott, ez csak egy karnyújtásnyira van.

A Szegedi Tudományegyetem folyamatosan kutatják a hallgatók tanulmányi alkalmasságát. Ezek során a diákok érettségi és felvételei eredményeit, valamint az egyetemi tanulmányaik elején elvégzett tesztjeik közötti összefüggéseket vizsgálják. Mint kiderült,

az érettségi, ahogyan várható volt, meglehetősen megbízhatatlan,

ugyanakkor jól mérhető a diákok tudása elektronikusan – emelte ki Csapó Benő. A vizsgálat megerősítette, amit már eddig is tudtak, hogy a Szegedi Tudományegyetem diákjainak tanulási stratégiája

közelebb áll a memorizáláshoz, mint az értelemező, gondolkodó tanuláshoz.

„Ez viszont sajnos nem gond – folytatta –, miután sok területen a szegedi intézményben is még elvárás a memorizálás.” Szerinte az lenne a jó, ha ez nagyobb gondot okozna, és ezzel már nem tudnának a diákok „megélni”.

Az egyetem egyébként felajánlott különböző tanulási stratégiafejlesztő kurzusokat, ez az amerikai egyetemeken teljesen bevett gyakorlat. Ott amikor beiratkoznak a hallgatók, különösen a nem kifejezetten elit intézmények különböző szakjaira, akkor felvehetnek tanulást segítő kurzusokat, több tucat tankönyv áll a rendelkezésükre, amelyből megtanulhatnak tanulni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) óva intette Európát attól, hogy „állami támogatási versenybe” kezdjen az Egyesült Államokkal és Kínával, mondván, hogy ez ártana az EU gazdaságának. Az IMF pénteken közzétett legfrissebb, európai gazdasági kilátásokról szóló jelentésében úgy becsülte, hogy az amerikai inflációcsökkentő törvény – amely 369 milliárd dollárnyi támogatást és adókedvezményt tartalmaz a tiszta energiával kapcsolatos technológiákra – másolása tartósan 0,6 százalékkal csökkentené az EU GDP-jét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×