eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Késhegyig menő viták dúlnak arról, hogyan szabad túrázni

Vezetett túrákat hirdetett meg májusra több nemzeti park, miközben egy kormányrendelet szerint semmilyen tömegrendezvényt nem szabad tartani a koronavírus-járvány miatt, sőt a természetjáró szervezetek is arra biztatják a tagjaikat, hogy csak egyedül vagy a családtagjaikkal menjenek ki az erdőbe. Utánajártunk ennek az ellentmondásnak.

Ahány szervezet van, annyiféleképpen értelmezik, hogy a túrázásra miként vonatkozik a járványügyi korlátozásról szóló kormányrendelet, amely augusztus 15-ig minden tömegrendezvényt betiltott, az 500 fő alattiakat is.

A Magyar Természetjáró Szövetség például megjelentetett egy közleményt, amelyben azt írják, hogy szerintük létszámtól függetlenül még vidéken sem szabad csoportos kirándulásokat szervezni, azok ugyanis nem sportrendezvények vagy edzések.

A Teljesítménytúrázók Társasága is azt üzeni a honlapján, hogy továbbra sem hirdetnek meg semmit, mert szerintük rájuk is vonatkozik a kormányrendelet.

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség is csak családtagoknak javasolja a közös mászást.

Ámde

Ezzel egy időben azonban a Kiskunsági Nemzeti Park örömmel tudatja levelében, hogy május 16-tól ismét szervez vezetett túrákat. A Páhi melletti Kolon-tónál orchideatúrát, a szegedi Fehér-tónál kerékpáros kirándulást és gyógynövénytúrát, az ásotthalmi Csodaréten Csatangolást, a Fülöpházi-buckavidéken árvalányhajas túrát, a Péteri-tónál fészekrakó túrát, a kiskunhalasi Fejeték-mocsár tanösvényen pedig mocsárjáró túrát tartanak. Az erdei iskolák zárva vannak, a kecskeméti Természet Háza azonban kinyit május 18-án.

A Duna-Dráva Nemzeti Park is bejelentette, hogy május 16-án megszervezi a Cikta elnevezésű túrát, és újra látogatható a Pintér-kert Arborétum. a Barcs-Drávaszentesen található Dráva Kapu Bemutatóközpont, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely, valamint a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpont. Komlós Attila, a nemzeti park marketing és kommunikációs menedzsere szerint minden rendezvényük megfelel a jogszabályoknak.

"Az Agrárminisztérium május elején meghozott döntésében, amely igazodik a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelethez, lehetővé teszi, hogy szabadtéri bemutatóhelyek, illetve kinti programok fogadhatnak látogatókat. Ennek alapján a Duna-Dráva Nemzeti Park négy intézményét nyitotta meg részlegesen, a létesítmények zárt tereibe nem lehet bemenni még, csak a szabadtéri részek látogathatók. A pénztárakhoz szájmaszkban kell odamenni, és másfél métert kell tartani."

A vezetett túrákra is speciális szabályok vonatkoznak - tette hozzá Komlós Attila.

"A maximális létszám 20 fő, családokat, egy háztartásban élőket várunk a programokra, nagyobb csoportokat most nem tudunk fogadni, és előzetes bejelentkezés szükséges."

A túrázásra vonatkozó szabályokat és ajánlásokat nemcsak a szervezetek, hanem maguk a természetjárók is különbözőképpen értelmezik.

Vannak, akik szerint a járvány végéig mindenki felelőtlen, aki kimegy az erdőbe, mások szerint a rendelkezések betartásával akár a barátokkal együtt is szabad túrázni.

Ez a véleménykülönbség mostanra annyira megosztotta a túrázók társadalmát, hogy az Országos Kéktúra 14 ezer fős nyilvános Facebook-közösségének adminisztrátorai a kioktatással kezdődő és gyűlölködésig fajuló viták miatt átmenetileg nem engednek új bejegyzéseket közzétenni a csoportban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×