INFORÁDIÓ 
2020. december 5. szombat
Vilma

túra

kirándulás

nemzeti park

erdő

koronavírus

Késhegyig menő viták dúlnak arról, hogyan szabad túrázni

Késhegyig menő viták dúlnak arról, hogyan szabad túrázni

Vezetett túrákat hirdetett meg májusra több nemzeti park, miközben egy kormányrendelet szerint semmilyen tömegrendezvényt nem szabad tartani a koronavírus-járvány miatt, sőt a természetjáró szervezetek is arra biztatják a tagjaikat, hogy csak egyedül vagy a családtagjaikkal menjenek ki az erdőbe. Utánajártunk ennek az ellentmondásnak.

Ahány szervezet van, annyiféleképpen értelmezik, hogy a túrázásra miként vonatkozik a járványügyi korlátozásról szóló kormányrendelet, amely augusztus 15-ig minden tömegrendezvényt betiltott, az 500 fő alattiakat is.

A Magyar Természetjáró Szövetség például megjelentetett egy közleményt, amelyben azt írják, hogy szerintük létszámtól függetlenül még vidéken sem szabad csoportos kirándulásokat szervezni, azok ugyanis nem sportrendezvények vagy edzések.

A Teljesítménytúrázók Társasága is azt üzeni a honlapján, hogy továbbra sem hirdetnek meg semmit, mert szerintük rájuk is vonatkozik a kormányrendelet.

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség is csak családtagoknak javasolja a közös mászást.

Ámde

Ezzel egy időben azonban a Kiskunsági Nemzeti Park örömmel tudatja levelében, hogy május 16-tól ismét szervez vezetett túrákat. A Páhi melletti Kolon-tónál orchideatúrát, a szegedi Fehér-tónál kerékpáros kirándulást és gyógynövénytúrát, az ásotthalmi Csodaréten Csatangolást, a Fülöpházi-buckavidéken árvalányhajas túrát, a Péteri-tónál fészekrakó túrát, a kiskunhalasi Fejeték-mocsár tanösvényen pedig mocsárjáró túrát tartanak. Az erdei iskolák zárva vannak, a kecskeméti Természet Háza azonban kinyit május 18-án.

A Duna-Dráva Nemzeti Park is bejelentette, hogy május 16-án megszervezi a Cikta elnevezésű túrát, és újra látogatható a Pintér-kert Arborétum. a Barcs-Drávaszentesen található Dráva Kapu Bemutatóközpont, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely, valamint a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpont. Komlós Attila, a nemzeti park marketing és kommunikációs menedzsere szerint minden rendezvényük megfelel a jogszabályoknak.

"Az Agrárminisztérium május elején meghozott döntésében, amely igazodik a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelethez, lehetővé teszi, hogy szabadtéri bemutatóhelyek, illetve kinti programok fogadhatnak látogatókat. Ennek alapján a Duna-Dráva Nemzeti Park négy intézményét nyitotta meg részlegesen, a létesítmények zárt tereibe nem lehet bemenni még, csak a szabadtéri részek látogathatók. A pénztárakhoz szájmaszkban kell odamenni, és másfél métert kell tartani."

A vezetett túrákra is speciális szabályok vonatkoznak - tette hozzá Komlós Attila.

"A maximális létszám 20 fő, családokat, egy háztartásban élőket várunk a programokra, nagyobb csoportokat most nem tudunk fogadni, és előzetes bejelentkezés szükséges."

A túrázásra vonatkozó szabályokat és ajánlásokat nemcsak a szervezetek, hanem maguk a természetjárók is különbözőképpen értelmezik.

Vannak, akik szerint a járvány végéig mindenki felelőtlen, aki kimegy az erdőbe, mások szerint a rendelkezések betartásával akár a barátokkal együtt is szabad túrázni.

Ez a véleménykülönbség mostanra annyira megosztotta a túrázók társadalmát, hogy az Országos Kéktúra 14 ezer fős nyilvános Facebook-közösségének adminisztrátorai a kioktatással kezdődő és gyűlölködésig fajuló viták miatt átmenetileg nem engednek új bejegyzéseket közzétenni a csoportban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Szabad túrázni másokkal, vagy nem?
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018