INFORÁDIÓ 
2020. május 28. csütörtök
Csanád, Emil

napinfó

a nap hírei

hírösszefoglaló

A kormányfő szerint a kabinet május végén várhatóan visszaadja a parlamentnek a különleges felhatalmazást - a nap hírei

InfoRádió

Magyarországon 442-re nőtt a koronavírus okozta betegség halálos áldozatainak a száma. A járványhelyzet ellenére nyereségre számít az OTP elnök-vezérigazgatója.

A miniszterelnök arra számít, hogy a kormány május végén vissza tudja adni a parlamentnek a koronavírus-járvány miatti különleges felhatalmazást. Orbán Viktor Belgrádban, a szerb államfővel folytatott megbeszélés után emlékeztetett: a Magyarországon megalkotott különleges jogrend hatalmazta fel a kormányt a járvány miatti döntések gyors meghozatalára.

Eddig 600 milliárd forintot fordított a koronavírus-járvány elleni védekezésre a kormány - közölte az adóügyi államtitkár. Izer Norbert az operatív törzs tájékoztatóján kiemelte: a gazdasági helyzet javítására tett intézkedések több ezer milliárd forintot hagytak a családoknál és a vállalatoknál.

Hétfőtől újra végezhetők egyes kórházi beavatkozások – erősítette meg az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: az ellátást csak negatív koronavírus-teszttel lehet igénybe venni, és jelenleg az ágyak harmadát lehet felszabadítani erre a célra. A tisztifőorvos közölte: 442-re nőtt az elhunytak száma. 3.417 embernél azonosították a kórokozót. 658-an vannak kórházban, 1.287-en meggyógyultak.

Több mint 8 milliárd forintból megújulnak a központi régió kórházaiban és szakrendelőiben az orvostechnikai és informatikai eszközök. A fejlesztés 23 kórházat és járóbeteg-szakrendelőt érint. Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere kiemelte: a pénzből diagnosztikai, laboratóriumi eszközöket, sebészeti műszereket, műtői berendezéseket is beszereznek.

A pénzügyminiszter szerint növekedési pályán, stabil állapotban érte a járvány a magyar gazdaságot. Varga Mihály a GDP-adatokat kommentálva azt írta: az első negyedévben éves összevetésben 2,2 százalékkal nőtt a gazdaság, ami csaknem 5 százalékponttal haladta meg az uniós átlagot. Úgy látja, hogy az áprilisi mélypont után megkezdődhet a gazdaság talpra állása.

Meg fog épülni a debreceni BMW-gyár, eddig minden az előzetes ütemtervnek megfelelően haladt - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azután beszélt erről azután, hogy átadták a beruházónak az építési területet.

Mintegy 18 milliárd forint értékű beruházást hajtanak végre magyar vállalatok Szerbiában. A magyar kormány ehhez 8,5 milliárd forintot biztosít – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban. Szijjártó Péter kiemelte: a beruházások alapvetően a mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás és a mérnöki tudást igénylő iparágak területén valósulnak meg.

Az OTP idén 2,7-3,5 százalék közötti GDP-csökkenéssel számol a járványhelyzet miatt. Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: bízik benne, hogy legkésőbb a jövő év elején meglesz a koronavírus elleni gyógyszer, és akkor nagyon gyorsan helyreáll a gazdaság. A bank pénzügyi helyzetéről azt mondta: a jelentős tartalékképzés összege várhatóan lefedi az esetleges veszteségeket. Nagyjából 18 milliárd forintos kamatkiesés miatti veszteséggel kalkuláltak, de arra számít, hogy a csoport bőven nyereséges lesz ebben az évben is.

Egyesülhet a Takarék Csoport és az MKB, a magyar bankszektor második legnagyobb mérlegfőösszegű univerzális kereskedelmi bankja jöhet létre, ha megvalósul a tranzakció. A két bank vezetői által aláírt szándéknyilatkozat értelmében Magyar Bankholding Zrt. néven közös pénzügyi társaságot hoznak létre, hogy megvizsgálják egy hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét.

A hétvégén lezárják a gépjárműforgalom elől a pesti alsó rakpartot, és átadják a gyalogosoknak, kerékpárosoknak. A főpolgármester közölte: az intézkedés célja, hogy bővüljenek a kikapcsolódásra használható közterületek. Hozzátette: a Margitsziget és az Óbudai-sziget is látogatható. A főpolgármester arról is rendelkezett, hogy szombattól kinyitnak egyes budapesti játszóterek.

Horvátország a koronavírus-járvány ellenére valószínűleg hamarosan megnyitja határait a turisták előtt. A horvát elnök Szlovéniában hangsúlyozta: a horvátok az idegenforgalomból élnek, érdekük, hogy minél többen érkezzenek oda. A két ország az elsők közé tartozik, amelyek újranyitják határaikat. Közben a horvát idegenforgalmi miniszter bejelentette hogy mobiltelefonos alkalmazást vezetnek be a turisták beutazásának meggyorsítására.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018