eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Nyugati pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón 2020. május 5-én. Május 8-án megkezdődik a pályaudvar felújítása, a hét hónapig tartó munkálatok alatt az utascsarnok zárva tart. A fejlesztés részeként több mint 8200 négyzetméteren rekonstruálják a tetőszerkezetet, megújul a vágánycsarnokban található felsővezeték-hálózat és az utastájékoztatási rendszert is modernizálják.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Fürjes Balázs: hosszú hónapokra kell felkészülni a fővárosban

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának összehívását kezdeményezi az államtitkár. Fürjes Balázs arról is beszélt az ATV-ben, hogy a buszok cseréjére a fővárosnak ígért 3,2 milliárdot nem idén, hanem jövőre kapnák meg Karácsonyék.

Fürjes Balázs levelet írt Karácsony Gergelynek, amelyben kezdeményezi a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának összehívását május végére vagy június elejére. A dokumentum szerint a közparkok látogatásának biztonságossá tételéről, a közösségi közlekedésről, valamint a túlkoros és környezetszennyező járművek cseréjéről tárgyalna a főpolgármesterrel.

A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy hosszú hónapokra kell felkészülni. A javaslata szerint a közparkok látogathatóságát biztonságossá kell tenni, ebben lehet segítség a Sziget fesztivál tapasztalatainak felhasználása. Fejleszteni kell egy ingyenes mobilapplikációt, amivel a parkok telítettséget lehetne koordinálni, erről már több startup céggel is beszéltek.

Egyetért abban Karácsony Gergellyel, hogy új egyensúlyra van szükség a budapesti közlekedésben, a közösségi közlekedés, az egyéni autós közlekedés, a kerékpáros és a gyalogosközlekedés között, de arra figyelmeztetett, hogy a város legforgalmasabb helyein a sávlezárások és a sebességkorlátozás nagyobb dugókat okozhat. A kimutatások szerint a járvány lecsengésével akár 20-50 százalékkal is megnőhet az autóforgalom Budapesten.

A harmadik kezdeményezés szerint támogatnák a túlkoros és környezetszennyező járművek cseréjét Budapesten a lakossági és közösségi közlekedésben egyaránt. A járműbeszerzésekről Fürjes Balázs azt mondta: 2019-ben kapott jelentős összeget a főváros a járműbeszerzésre. További 3,2 milliárd forintot kapna idén a főváros a buszok cseréjére, de az a javaslatuk, hogy ezt az összeget ne idén, hanem jövőre kapják meg, tekintettel a járványhelyzetre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×