eur:
394.37
usd:
370.18
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A Volánbusz Zrt. távolsági és helyközi járatokon közlekedő járművei várnak indulásra a Budapest-Népliget Autóbusz-pályaudvaron. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Újabb jelentős változás a buszközlekedésben

Május 11-től ismét új szabályok lépnek életbe a Volánbusz járatain.

A május 4-től érvényes új járványügyi szabályozás értelmében mindenki számára kötelező a szájmaszk viselése, illetve a száj és az orr eltakarása a Volánbusz valamennyi járatán és utasforgalmi létesítményeiben.

  • A szabály egyaránt vonatkozik a menetrend szerinti helyi és helyközi, az országos és regionális, a szerződéses és különcélú járatokra, valamint az alvállalkozók által üzemeltetett autóbuszokra, függetlenül attól, hogy érintik-e Budapest vagy Pest megye közigazgatási területét.
  • A várótermekben, pénztáraknál és személyes ügyfélszolgálati pontokon szintén országszerte kötelező a maszkviselés.
  • A szájat és az orrot eltakaró eszközt már az autóbusz fedélzetére történő felszálláskor, az állomásokon a beszállás előtti sorban álláskor, illetve az utasforgalmi létesítményekbe való belépéskor viselni kell.

Az autóbusz-állomások nyitott részein a másfél méteres védőtávolság betartása – a járványügyi szabályozással összhangban – kötelező, a szájat és az orrot eltakaró eszköz viselése ajánlott.

A fővárost és Pest megyét nem érintő járatok esetében visszaáll az első ajtós felszállási rend, és – az utasokat, autóbusz-vezetőket egyaránt védő – szigorú óvintézkedések betartása mellett ismét lehet a járművezetőtől menetjegyet, bérletet vásárolni.

E célból a buszon egyszerre egy utas tartózkodhat, a jegyet vagy bérletet váltani kívánó többi utazónak a peronon kell várakoznia a másfél méteres védőtávolság betartásával. Az utasok érvényes menetjegyüket vagy bérletüket felszálláskor kötelesek bemutatni az autóbusz-vezetőnek. Ezeken a járatokon nem állítanak fel a járművezetőt elhatároló kordont, helyette az első üléssorokat zárják le, azokon nem lehet utazni.

Fontos tudni, hogy a Budapestet és Pest megyét érintő járatokra továbbra sem lehet az első ajtón felszállni, és az autóbusz-vezetőtől nem lehet jegyet, bérletet vásárolni. Az érintett buszokon a kordon továbbra is megmarad, utazni csak előre megváltott jeggyel vagy bérlettel lehet.

Az utazás során továbbra is be kell tartani a másfél méteres védőtávolságot, ezért az utasok és az autóbusz-vezetők védelmében a Volánbusz 30 százalékos járatkihasználtság felett kisegítő buszokat indít.

A járvány miatt bevezetett csomagkezelési szabályok is változatlanok maradnak: a járművezető nyitja és zárja a csomagteret, a csomag be- és kivételét az utasok maguk végzik.

A helyközi (elővárosi, regionális, országos) járatok továbbra is tanítási szünet idején érvényes menetrend szerint indulnak, de az érettségi-időszakban a Budapest környéki közlekedésben a tanítási időszakra vonatkozó menetrend van érvényben, a helyközi közlekedésben pedig az itt felsorolt pluszjáratok indulnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×