eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke és delegációjának vezetője nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyalás után az Országházban 2018. április 25-én.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Gulyás Gergely: helyes döntés az érettségi jövő heti megtartása

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában az érettségivel kapcsolatos döntés hátteréről is beszélt.

A köznevelésért felelős államtitkárnak megvolt a felhatalmazása a május 4-i héten tartandó érettségi elhalasztására, de Maruzsa Zoltán szerint minden feltétel adott a jövő heti biztonságos vizsgatételhez - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

"Megvolt a lehetősége arra, hogy egy vagy két héttel halasszon,

de szerintem helyes döntést hozott" - kommentálta az oktatási terület irányítójának végső döntését a tárcavezető.

A biztosított keretek között szerinte az írásbelire korlátozott vizsgázások sorozata lebonyolítható, a háromezret sem éri el azok száma, akiknek gyakorlati vagy szóbeli vizsgát kell tenniük - tette hozzá.

A halasztás azért sem volt szerinte igazságos alternatívája az érettségi lebonyolításának, mert a felőoktatásba való bejutás is a vizsgázáshoz kötött.

Az EU feladatai

Az Arénában Gulyás Gergely gazdasági, költségvetési kérdésekről is beszélt.

Szerinte

Magyarországon nem kell olyan problémákra, gazdasági összeomlásra felkészülni, mint ami néhány déli államban előfordulhat,

a járvány "akár halálos csapást is jelenthet" ott egyes gazdaságokra, amelyek mondjuk erősebben kitettek most teljesen leállt ágazatok teljesítményének.

Az pedig szerinte sürgető feladat lesz az Európai Unió előtt a járvány elvonulása után, hogy elfogadják a következő 7 évre szóló uniós költségvetést, ami a következő tíz évre meghatározza az EU gazdálkodási kereteit.

Arra a kérdésre, hogy az Európai Unió teljes közösségének kellhet-e kimenteni a déli válságzóna államait, azt mondta, Görögországot az eurózóna tagállamainak kellett megmenteni, mivel úgy döntöttek, hogy nem vetik ki a közös pénzt használók köréből, a mostani helyzet viszont több összetevőjében is más: Spanyolországban és Olaszországban is a görög lakosság többszöröse lakik, és nem is látszanak a segítségnyújtás keretei, noha az eurókötvény déli kezdeményezése mögött "döntően ez húzódik meg" - mondta Gulyás Gergely.

A teljes adás alább meghallgatható.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×