eur:
392.36
usd:
366.07
bux:
66785.92
2024. április 26. péntek Ervin
Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Operatív törzs: hat magyarországi fertőzött állapota súlyos

Tisztes távolságban ültették le egymástól az újságírókat az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Utoljára.

A kezdetekkor megszokott időpontra, 14 órára várták az újságírókat az operatív törzs sajtótájékoztatójára a Miniszterelnöki Kabinetirodába, ezen viszont szokatlan megoldást választottak az újságírók leültetésére: a székek között jelentős távolság volt.

"Nem fogjuk tudni elkerülni a tömeges fertőzéseket, ezért stúdióban folytatjuk péntektől az operatív törzs sajtótájékoztatóját" - jelentette be először is Kovács Zoltán, a védekezés kommunikációs vezetője.

A sajtó a press@koronavirus.gov.hu címen kérdezhet előre, az eddigi résztvevők mellett a megyei lapok és a külföldi orgánumok tudósítóit is várják erre a tájékoztatóra.

Lakatos Tibor, a járvány ügyeletvezető tisztje az így utolsó offline tájékoztatón elmondta, továbbra sem tervezi a kormány és az operatív törzs sem tett javaslatot arra, hogy kijárási tilalmat rendeljen el vagy településeket zárjon le, a házi karantént viszont jobban fogják ellemőrizni - 3065 ilyen karanténos ember van, 8200-nál is több ellenőrzés volt.

Ugyanígy ellenőrizték az üzletek nyitva tartását is, 7 eljárás, 9 feljelentés van.

"Volt egy hölgy, aki bement egy pénzintézetbe, ahol kérte, hadd legyen a sor elején, mert hatósági házi karanténban van. Volt olyan is, aki bejelentést tett, hogy ellopták a pénztárcáját, ekkor derült ki, hogy házi karanténban kellene lennie.

Volt, aki nyilvánosan viccelődött azzal, hogy a családtagjai vírusosak" - mondta.

Arról is beszámolt, hogy a nyugati határon 60-120 perc a várakozási idő, ellenőrzés nélkül csak az áruszállítás jöhet be a határon, illetve a tranzitforgalom, amely számára garantált a továbbhaladás kilépéskor.

A határokkal kapcsolatos információ, hogy a szlovák-magyar határon egy 30 kilométeres zónában szabadon mozoghat, akinek a határ túloldalán van a munkahelye.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, sajnos tovább emelkedik a fertőzöttek száma, 73 fertőzöttet tartanak nyilván, vannak köztük olyanok, akik súlyos állapotban vannak,

"további halálozás nem történt, de vannak hatan a Szent László Kórházban, akik súlyos állapotban vannak".

A laboratóriumi vizsgálatok továbbra is zajlanak, ugyanígy a kontaktkutatások.

Megerősítette: már nem csak import módon jelenik meg a koronavírus, de itthon is emberről emberre terjed köhögéssel, tüsszögéssel.

Fontos fogalmakat is tisztázott.

"Amikor valakinél felmerül a gyanú, akkor az adott ember fertőzésgyanúsnak tekinthető. Ilyenkor felhívja a háziorvosát. Kiszállítják a mintavételi eszközöket, ez rövid időn belül realizálódik. A fertőzött személyt nem kell kórházba vinni, csak a minta utazik, a fertőzésgyanús otthonában marad. Hatósági házi karanténban betegek is fognak tartózkodni ezen túl, azok mennek kórházba, akik súlyos klinikai tüneteket mutatnak, őket az Országos Mentőszolgálat elszállítja" - sorolta, hozzátéve, már kijelölték az öt járványkórházat.

Az enyhe tünetes pácienseknek tehát nem kell kórházban tartózkodniuk.

"Lesznek olyan honfitársaink, akik pozitívnak mutatkoznak, nekik nem kell intézménybe vonulniuk, ugyanakkor elkülönülten kell, hogy tartózkodjanak azért, hogy mást ne fertőzzenek meg. Ha otthon maradnak, nem helyes, hogy körülöttük van a család. Ha nem megoldható az elkülönülés, rendelkezésre áll az intézményi karantén. A lényeg, hogy ne történjenek találkozások, kontaktusok" - mondta.

A lényeg szerinte az, hogy ne történjenek találkozások a tünetmentes fertőzöttek és az egészségesek között.

"Tisztelettel és újra kérem az időseket, hogy tartózkodjanak otthon, korlátozzák a mozgásukat minden lehetséges módon!"

- nyomatékosította.

Hogy mikortól lesz tömeges a fertőzés, arra különféle becslések vannak, "de nem ez a lényeg" - folytatta -, hanem az, hogy minél inkább kitolják e pillanat bekövetkezését.

"Az utolsó órában vagyunk, amikor átléphetünk egy tömeges megbetegedés irányába, (...) illuzórikus, hogy ez éppen Magyarországon nem lesz így, fogadják meg a tanácsainkat" - tette hozzá. Nem tudja elfogadni a humorizálást és a felelőtlenséget ebben a pillanatban.

Kérdések - válaszok

- Három koreai vívó koronavírusos, Budapesten is jártak. Magyar vívókat teszteltek-e kontaktként?

- Elindult a járványügyi felderítés.

- A magyar minisztériumok dolgozóinak a home office vagy személyes jelenlétű munka-e a jobb?

- Kerülni kell a személyes érintkezések gyakoriságát. Mindenütt átalakul a munkarend. Csak azoknak kell irodában dolgozni, akiknek erre szükségük van. A kormányhivatalok is dolgoznak a megoldásokon.

- A háziorvosok saját dolga vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ feladata a szükséges védőfelszerelések biztosítása?

- Mindkettő igaz. Az egyéni védőeszközök beszerzése ma rendkívül nehezített. Juttattunk a háziorvosoknak sebészi maszkokat, és úgy állítottuk össze a munkarendjüket, hogy ne kelljen találkozniuk gyanús esettel, összeállítottunk neki egy check-listet, hogy ez biztosított legyen. Egy második körben 19 344 FFP 2-es szájmaszkot biztosítottunk, ez a megyei mentőállomásokon felvehető. Az egészségügyi dolgozók kockázata viszont nem egyforma.

- Mi indokolja, hogy a dohánybolt 15 óra után nyitva legyenek?

- A lakosság ellátása érdekében hozhatta ezt a döntést a kormány.

- Kijelenthető-e, hogy csak az idősekre veszélyes az új koronavírus?

- A vírus bárkit megfertőzhet. Nagyon szépen kérem a fiatalokat, hogy legyenek felelősek! Úgy érzem, egyre jobban sikerül tudatosítani, hogy ne csak attól féljünk, amit látunk. Való igaz, hogy az idősekre veszélyesebb a vírus, de ha több a fertőzött fiatal, az veszélyesebb az idősekre is.

- Van-e arra adat, hogy hány orvost kell pótolni a 65 év fölöttiek kiesése miatt?

- Nem tudjuk.

- Miért kell akár több órát is várni a tesztre a mentőket hívó, tünetekkel telefonáló betegnek?

- Nem sürgős esetek, fog érkezni a mentő.

- Több helyen varrodák átálltak szájmaszkok gyártására. Mi a helyzet a civilekkel, koordinálja-e ezt a helyzetet valaki?

- Köszönjük a felajánlásokat, jó szívvel vesszük őket. Hogy melyik eszköz mire alkalmas, ezt meghatározzuk, ennek megfelelően lehet kiosztani őket. A felajánlásokat az operatív törzs várja.

- Ha valakin otthon elvégzik a tesztet, az egy háztartásban lévőkön is elvégzik-e?

- A lényeg az elkülönülés. A családnak azt ajánljuk, hogy egy másik helyre menjen. Ha valaki klinikai tüneteket mutat, kórházba megy. Gyenge, hurutos köhögéssel nem kell kórházba menni.

- Megjelentek a szájmaszkkínáló csalók. Mi vár rájuk?

- Folynak az ezekkel kapcsolatos eljárások, a számokkal nem készültünk.

- A Szent Imre Kórházban elhunyt két beteg, akiknél haláluk után koronavírust találtak. Meg tudják erősíteni?

- Nem tudunk róla.

- A háziorvosok egy része nem veszi át, nem megy el a védőfelszerelésért, hogyan lehetne rávenni őket erre?

- Ez a helyzet már megváltozott. Sok helyen a praxisok egy része nem is igényelte. Ma már alig van 105 doboz a raktárakban. Az FFP 1-es szájmaszkokat még bizonyára nem tudták elvinni, de egy meghatalmazott is átveheti.

- Egyre többen menhelyre viszik a házi kedvenceiket. Indokolt ez? Fertőzöttek a kutyák, macskák?

- Nem vagyok állatorvos, de maga a vírus, mint korábban említettem, tárgyakkal, de szőrrel, bundával nem él túl, élő sejtre, szövetre van szüksége. "Dédelgetni kell" a vírust a szaporításához. Ha egy gazdi koronavírusos, nem vihet le kutyát sétáltatni, de a higiénét jobban be kell tartania.

- Hogy állnak a vérkészletek?

- Kevesebb vérre van igény, mert felfüggesztették az elektív, halasztható műtétek elvégzését. Legfeljebb a betegek kellemetlenségei nőhetnek, de azok a műtétek halasztódnak, amelyek miatt nincs maradandó károsodása a betegnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×