eur:
394.39
usd:
371.27
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A Tiszavasvári Középiskola, Középiskola, Szakiskola és Kollégium diákjai kémiai kísérlettel népszerűsítik iskolájukat Nyíregyházán, a Bujtosi Szabadidő Csarnokban 2014. október 16-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Schanda: az átalakuló szakképzés számos lehetőséget kínál

A kormány szeretné, ha a magyar fiatalok a jövő nyertesei lennének, és ehhez jó út a szakképzés választása – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára. Schanda Tamás azzal összefüggésben beszélt erről, hogy szerdán még lehet jelentkezni a középfokú oktatási intézményekbe.

„A kormány azt szeretné, ha a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, és ehhez jó út, ha az általános iskola után a szakképzést választják, hiszen így a felnőtt korukra

lesz egy olyan képzettségük, amellyel helyt tudnak állni a munkaerőpiacon. Ugyanakkor arra is lehetőségük nyílik, hogy folytathassák a tanulmányaikat a felsőoktatásban

– fogalmazott.

Abban pedig, hogy a szakképzés színvonalának emelése, illetve a benne részt vevő fiatalok számának növelése fontos versenyképességi tényező, az OECD is egyetért a kormánnyal, jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve, hogy a technikumban végzettek jelentős előnyt élveznek majd a felsőoktatási felvételik és a szakirányú továbbtanulás során.

Schanda Tamás szavai szerint a versenyképes tudáshoz nélkülözhetetlen a megfelelő szakmai tapasztalat, ezért felmenő rendszerben fejlesztik a duális képzés rendszerét. „A diák a sikeres ágazati alapvizsgát vagy a sikeres érettségit követően a duális képzőhelynél folyó szakirányú oktatásban szakképzési munkaszerződéssel vehet részt, és havonta munkabérre jogosult” – közölte.

A politikus arra is kitért, átlagosan 30 százalékkal emelik a szakképzésben oktatók bérét, így szélesebb körből tudnak bevonni szakembereket a tanításba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×