eur:
394.38
usd:
370.16
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Szerbiából, a vajdasági Szabadkáról indult migránsmenet tagjai a Kelebia-Tompa határátkelő szerbiai oldalán 2020. február 6-án.
Nyitókép: MTI/Molnár Edvárd

Több száz migráns szobrozik a tompai határátkelőnél - gyerekek és nők is

Számos újságíró van jelen a helyszínen, rendezett oszlopokban értek a határkerítéshez a bevándorlók.

Egy több száz fős migránscsoport jelent meg a tompai szerb-magyar határátkelőnél csütörtök délután fél ötkor. A Kelebia-Tompa határátkelőt a magyar hatóságok ugyan lezárták, a migránsok mégis abban reménykednek, hogy - mivel gyerekek és nők is vannak a csoportban - a hatóságok átengedik őket.

A mintegy 400-500 fős tömeg tagjai a határhoz érve

leültek, és virágokkal az ölükben várják, hogy a magyar fél megnyissa a határt.

Békésen szeretnének átjutni a határon és továbbmenni Európa belseje felé.

Egy kiszivárgott levélben az útjukat vélhetően szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy nagy számban lesz jelen a nemzetközi média, így a demonstráció híre gyorsan terjed majd, és a képek perceken vagy órákon belül az egész világon láthatók lesznek.

A migránsok a határon megjelent újságíróknak elmondták, hogy Nyugat-Európában új életet akarnak kezdeni, szülőföldjükön ugyanis nem maradhattak.

A mostani menetet a közösségi médiában zárt csoportokban szervezték hetek óta.

A tervek szerint péntek hajnalban indultak volna el a magyar határ felé, ám miután a szerb hatóságok felfedték a tervet, korábban indultak. A szerb rendőrség nem hivatalos információk szerint a múlt éjszaka már több tucat migránst begyűjtött, és rabszállító járművekkel a dél-szerbiai befogadóközpontba szállította őket.

Este takarókat és hálózsákokat készítettek elő, az éjszakát is a határkerítés mellett szándékoztak tölteni.

A Kelebia-Tompa határátkelőhöz legutóbb 2015. szeptember 16-án vonult ekkora migránstömeg, egy nappal az után, hogy Magyarország lezárta határát, és a fizikai határzár miatt nem tudtak átjutni a röszkei átkelőnél az illegális bevándorlók. Szerbiában jelenleg mintegy hatezer migráns tartózkodik, 2015 óta ilyen nagy számban nem jelentek meg a szerb-magyar határon, inkább a Horvátországgal és a Bosznia-Hercegovinával közös határszakaszon próbáltak meg továbbjutni Nyugat-Európába. Szakértők szerint a hideg idő miatt váltak egyre elszántabbá, ezért próbálkoznak Magyarország felé is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×