eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Rendőrautó a lezárt Röszke és Horgos közti közúti átkelőnél 2020. január 28-án. Az átkelőnél több mint hatvan határsértő próbált áttörni hajnalban, a rendőrök megakadályozták őket.
Nyitókép: MTI/Molnár Edvárd

Röszke, rendkívüli tájékoztató: 60-80 méterig jutottak a migránsok

A hajnali határincidenssel kapcsolatban rendkívüli sajtóértekezletet hirdetett a belügyminiszter. Elhangzott, januárban már több mint 3 ezren próbálkoztak dél felől illegális határátlépéssel. A hajnali esetben 60-80 méterre benyomultak a migránsok, de csak négy embert kellett elfogni, a többieket visszafordították.

Két csoportban több tucat határsértő próbálta áttörni a röszkei közúti határzárat kedd hajnali fél 6-kor. Az éppen akkor zárt határátkelőn szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őr három figyelmeztető lövést adott le. Összesen hatvan határsértő bejövetelét akadályozták meg - a kerítést megrongálták -, négyet feltartóztattak, a területet lezárták. Csak az autópálya-átkelő van nyitva.

Kedd délelőttre a Belügyminisztérium rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett az ügyben, Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével.

A sajtótájékoztató elején levetítették a röszkei hajnali képsorokat, majd elhangoztak a hajnali 5.20-kor történt eseményeket.

Papp Károly rendőr altábornagy elmondta,

három fő fegyveres erő teljesített szolgálatot

az adott helyen és időben, figyelmeztetés után pedig - mivel a migránsok nem reagáltak - figyelmeztető lövéseket adtak le. Négy embert elfogtak a próbálkozók közül. A területen "mélységi zárás" van érvényben.

Összesen 6 helyszínen egyébként 71 fő kísérelt meg belépést az országba a minap.

Vizsgálják, hogy az akcióban részt vettek-e embercsempészek is.

Mindehhez Bakondi György miniszterelnöki nemzetbiztonsági főtanácsadó hozzátette, januárban már több mint 3 ezren próbálkoztak határátlépéssel.

Pintér Sándor belügyminiszter a tájékoztatón elmondta, a rendőrség és a határőrök felkészültek, senki sem tud Magyarországra akár egyenként, akár csoportokban átjutni.

Kérdésre válaszolva hozzátette, ez a röszkei határpont egy átkelő, ahol a magyar állam a pillanatnyi átkelést igyekszik biztosítani, a vaskapu éppen ezért nem volt a helyén az áttörési kísérlet idején, így is

60-80 méterre tudtak csak bejutni a migránsok az ország területére.

Azt is elmondta, a négy elfogott ember kihallgatása most van folyamatban.

Pintér Sándor tisztázta: nem szerb állampolgárok voltak azok, akik a határon megjelentek hajnalban.

Hogy szerb oldalról jött-e jelzés a "támadásról", arra azt mondta, erre a szerb partner jelzése alapján fog tudni válaszolni, de csak később.

Nyomatékosította, működött az elfogási rendszer, de "elemezni kell a történteket", és ha szükséges változtatásokat eszközölni, azokra 10 napon belül sor kerül.

Arra a kérdésre, hogy a történtek után nem érdemes-e nagyobb szigorítással fellépni Röszkén, azt mondta: "két percen belül mindenkit visszafordítottunk, mindazokat, akik elkerülték az intézkedést, azokat elfogtuk".

A belügyminiszter szerint a határőrizet az érkező nyomással arányos.

A koronavírusról

Pintér Sándort a kínai koronavírus terjedéséről is kérdezték, azt mondta: Magyarországon ilyen megbetegedés nem fordult elő, volt két veszélyeztetett személy, de egyikük sem volt fertőzött. "Magyarországnak van terve arra, hogy az egészségügyi veszélyhelyzetet hogyan kezeli" - jelentette ki. A tervek készek, bármikor hatályba tudják léptetni, de reméli, erre nem lesz szükség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×